Αναλυτική αναφορά στην πορεία των έργων συντήρησης και αποκατάστασης που υλοποιεί σε μνημεία του Έβρου, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων ευρώ, κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), με την υπουργό, Λίνα Μενδώνη να δηλώνει πως στο σχεδιασμό, περιλαμβάνονται έργα για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, για την τόνωση του τοπικού πολιτιστικού αποθέματος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και έργα για την προστασία αρχαιολογικών χώρων και την αποκατάσταση μνημείων, όλων των περιόδων και πως για το υπουργείο Πολιτισμού, προτεραιότητα αποτελούν τα έργα στο Διδυμότειχο.
Μεταβυζαντινές εκκλησίες Κοιλάδας Ερυθροποτάμου- Καστροπολιτεία Διδυμοτείχου
Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται το έργο της αποκατάστασης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου τριών μεταβυζαντινών εκκλησιών της κοιλάδας του Ερυθροποτάμου, του Αγίου Αθανασίου Μεταξάδων, του Αγίου Παντελεήμονα Παλιουρίου και του Αγίου Αθανασίου Αλεποχωρίου, που υλοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού, δια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.



Παράλληλα, ολοκληρώθηκε το ερευνητικό πρόγραμμα, που εκπόνησε η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη μορφολογική αποκατάσταση και τη λειτουργική ένταξη της Καστροπολιτείας του Διδυμοτείχου, στον ιστό της σύγχρονης πόλης. Το έργο της στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του Κάστρου εισέρχεται σε φάση υλοποίησης στη βάση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων και των μεθόδων αποκατάστασης του μνημειακού συνόλου.
Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Η Θράκη -ο Έβρος ειδικότερα- αποτελούσε, ανέκαθεν, τόπο σπουδαίων πολυπολιτισμικών συνθέσεων.
-Το Υπουργείο Πολιτισμού, πρόσφατα, στο πλαίσιο του κυβερνητικού στρατηγικού σχεδίου, για την ανασυγκρότηση της περιοχής, υλοποιεί στην Περιφερειακή Ενότητα του Έβρου έργα 40.000.000 ευρώ περίπου, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Στον σχεδιασμό του, περιλαμβάνονται έργα για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, για την τόνωση του τοπικού πολιτιστικού αποθέματος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και έργα για την προστασία αρχαιολογικών χώρων και την αποκατάσταση μνημείων, όλων των περιόδων.
-Προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού αποτελούν τα έργα στο Διδυμότειχο για την διάσωση και η ανάδειξη της πολιτιστικής του ταυτότητας, στη μεγάλη ιστορική διαχρονία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το έργο της αποκατάστασης των τριών μικρών ναών μεταβυζαντινής εποχής, στην περιοχή της κοιλάδας του Ερυθροποτάμου. Στον σχεδιασμό μας με τα έργα πολιτισμού που υλοποιούμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εντάσσεται η αποκατάσταση του Κάστρου του Διδυμοτείχου. Η πολυπλοκότητα και η σπουδαιότητα του έργου κατέστησαν αναγκαία την εκπόνηση διεπιστημονικής έρευνας, προκειμένου να συνεκτιμηθεί, στο σύνολό του, το εύρος των επεμβάσεων που απαιτούνται για την δομική, αισθητική, αλλά και τη λειτουργική αποκατάσταση του μνημειακού συνόλου του Κάστρου που βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με τον σύγχρονο αστικό ιστό του Διδυμοτείχου. Μετά τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, επί των προτάσεων του ερευνητικού προγράμματος, θα ακολουθήσει η διαδικασία υλοποίησης του έργου, όπως έχουμε δεσμευτεί.
-Οι εργασίες συντήρησης, προστασίας και αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί εμπρόθεσμα. Κύριο μέλημά μας, πέρα από την αποκατάσταση του μνημειακού αποθέματος, που αποτελεί υποχρέωση του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Να συμβάλουμε αποφασιστικά στην ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού.
-Η Περιφερειακή Ενότητα του Έβρου είναι ιδανική για να αναπτυχθεί ένα τέτοιο είδος τουρισμού που να οδηγήσει, εν τέλει, στην πολιτιστική επιχειρηματικότητα, στενά συνδεδεμένη με τον πολιτιστικό πλούτο της που είναι μοναδικός.
Πηγή: https://www.ertnews.gr