Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο ιδρύεται, στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Τμήμα Κτηνιατρικής, με έδρα την Ορεστιάδα υπέγραψε ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Νίκος Παπαϊωάννου.
Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, ενημερώνοντας, παράλληλα, ότι το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος θα διαβιβαστεί άμεσα προς υπογραφή στα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Το νέο τμήμα ιδρύεται κατόπιν γνώμης της Συγκλήτου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης και έχει ως αποστολή την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και έρευνας στον τομέα της κτηνιατρικής επιστήμης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, προβλέπεται πενταετές πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών (10 ακαδημαϊκά εξάμηνα), διασφαλίζοντας την άρτια κατάρτιση των φοιτητών για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη. Το πτυχίο θα αντιστοιχεί σε επίπεδο 6 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και θα παρέχει το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του κτηνιάτρου σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Τέλος, στο Τμήμα Κτηνιατρικής Ορεστιάδας συνιστώνται 35 θέσεις μελών Διδακτικού – Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), 15 θέσεις μελών Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) και 10 θέσεις Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ).
«Η δέσμευση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη στήριξη, την ενίσχυση και την ανάπτυξη ειδικά του βορείου και κεντρικού Έβρου, τηρείται στο ακέραιο μέσα από την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων του ολοκληρωμένου σχεδίου που εκπονήθηκε σε συνεργασία με τους φορείς και την κοινωνία», δήλωσε σχετικά η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη και πρόσθεσε: «Παράλληλα, η ίδρυση της Κτηνιατρικής Σχολής στην Ορεστιάδα – στη βάση εισήγησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου – δίνει ένα ακόμη ξεκάθαρο στίγμα της πολιτικής μας στην Παιδεία. Θεωρούμε πολύτιμη για τη χώρα τη δημόσια εκπαίδευση, και για αυτό φροντίζουμε διαρκώς για την αναβάθμιση του ελληνικού δημοσίου Πανεπιστημίου. Ενισχύουμε τα περιφερειακά τμήματα και τις σχολές έχοντας πλήρη επίγνωση της συμβολής τους, και στον περιορισμό των περιφερειακών ανισοτήτων, την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών μέσα από τη ζωντάνια της γνώσης αλλά και της νεότητας».
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι με το νέο Τμήμα Κτηνιατρικής, δημιουργείται ένας ισχυρός κόμβος για τον αγροτοδιατροφικό τομέα, με στόχο την ανάπτυξη ποιοτικής κτηνοτροφίας, την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και τη σύνδεση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και έρευνας με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας».
Πηγή: ΑΠΕ