Ξεκινά την Παρασκευή το Συνέδριο «Κλιματική Ανθεκτικότητα και Τοπική Κοινωνία» στην Αλεξανδρούπολη. Το συνέδριο διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, από το Ίδρυμα Ευγενίδου διοργανώνει, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 21, με τη συμβολή του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, του Δήμου Αλεξανδρούπολης και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Ειδικοί στον τομέα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών θα συζητήσουν για δύο μέρες για όσα έγιναν και θα γίνουν και επηρεάζουν άμεσα κάθε πτυχή της ζωής. Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει ήδη και επηρεάζει όλες τις περιοχές του κόσμου. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται όλο και συχνότερα. Η Μεσόγειος και ιδιαίτερα η Ελλάδα υφίστανται τα τελευταία χρόνια τις σημαντικές επιπτώσεις της, οι οποίες δυστυχώς αναμένεται να επιδεινωθούν, καθώς το κλίμα εξακολουθεί να μεταβάλλεται.
Το Ίδρυμα Ευγενίδου, που στηρίζει σταθερά τη γενέτειρα του μεγάλου ευεργέτη και ιδρυτή του με διάφορες πρωτοβουλίες, δηλώνει παρών και στον ιδιαίτερα σημαντικό τομέα της ανάληψης δράσεων για το κλίμα και άρα για τη ζωή και το μέλλον των νέων του ακριτικού Έβρου, βασικό προαπαιτούμενο για μία βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία της Θράκης. Στόχος του συνεδρίου είναι η έγκαιρη ενημέρωση και περαιτέρω ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ως προς τις ευρείες επιρροές της κλιματικής αλλαγής, όχι μόνον για τις περιβαλλοντικές αλλά και για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Ταυτόχρονα, επιδίωξη του συνεδρίου είναι να δοθεί η ευκαιρία για τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην επιστήμη, την πολιτική και τους πολίτες, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις προκλήσεις της Θράκης στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της τοπικής κοινωνίας, των δήμων, των υποδομών και των παραγωγικών τομέων της οικονομίας.
Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
Συνέδριο Κλιματική Ανθεκτικότητα και τοπική κοινωνία
Climate resilience and local communities
Ξενοδοχείο Grecotel Astir Alexandroupolis
Aίθουσα ΑΒΔΗΡΑ
28/6/2024 | Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024 1η ημέρα διεξαγωγής συνεδρίου |
11.45 | Προσέλευση κοινού |
12.30 | Έναρξη Συνεδρίου |
16.15 | Πέρας Συνεδρίου |
20.30 | Επίσημο δείπνο στο εστιατόριο |
29/6/2024 | Σάββατο 29 Ιουνίου 2024 2η ημέρα διεξαγωγής συνεδρίου |
09.30 | Έναρξη Συνεδρίου |
14.00 | Tέλος Συνεδρίου |
30/6/2024 | Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 |
10.40 | Ανακήρυξη της Α.Ε. Πρόεδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη Ορεστιάδας Δημαρχείο Ορεστιάδας |
12.15 | Εγκαίνια της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας «Ευγένιος Ευγενίδης» Δημοτικό Σχολείο Καστανεών |
14.00 | Γεύμα στο εστιατόριο |