2.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου, 2025

Τριπλό θόλο πάνω από το Αιγαίο θα δημιουργήσουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους Τούρκους

- Χορηγούμενη-

Σε νέα εποχή εισέρχεται η ελληνική αμυντική στρατηγική με την υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου που προβλέπει τη δημιουργία ενός τριπλού θόλου προστασίας πάνω από το Αιγαίο.

Η Αθήνα προχωρά στη σταδιακή ανάπτυξη αντιαεροπορικών, αντιπυραυλικών και anti-drone συστημάτων στα νησιά, διαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα αδιαπέραστο τείχος άμυνας. Ο στόχος είναι διττός: αφενός η αποτροπή οποιουδήποτε επιβουλεύεται την εθνική μας ακεραιότητα και αφετέρου η διασφάλιση της επιχειρησιακής ελευθερίας των Ενόπλων Δυνάμεων για αποστολές πέρα από το Αιγαίο, όπως π.χ. στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θυμίζουμε ότι στη σημασία της προστασίας των ελληνικών θαλασσίων ζωνών επί του πεδίου, ειδικά στο πλαίσιο των συμφωνιών Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, αναφέρθηκε πρόσφατα και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την ονοματοδοσία των τεσσάρων νέων παράκτιων περιπολικών σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού. Αυτή η νέα στρατηγική προσφέρει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να διαμορφώνει το επιχειρησιακό πεδίο υπέρ της, καθιστώντας το Αιγαίο ουσιαστικά απροσπέλαστο για οποιαδήποτε απειλή.

Αμυντικό δόγμα νέας γενιάς: Τα νησιά μετατρέπονται σε «φρούρια»
Η τουρκική επιθετικότητα και η απειλή του casus belli (σ.σ. της «αιτίας πολέμου» σε περίπτωση που επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα όπως προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας) παραμένουν ενεργά, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για μια ισχυρή αποτρεπτική ασπίδα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική στρατηγική δεν στηρίζεται μόνο σε πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, αλλά σε ένα μοντέλο που βασίζεται στην ενίσχυση των νησιών με εξελιγμένα πυραυλικά συστήματα. Ουσιαστικά, τα ελληνικά νησιά μετατρέπονται σε πλωτά φρούρια, ικανά να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή από αέρα και θάλασσα.

Να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου αμυντικού οικοδομήματος δεν είναι μόνο πιο οικονομική από τη διαρκή ναυπήγηση νέων μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ιδιαίτερα αποτελεσματική. Με αντιαεροπορικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, προηγμένες αντιπυραυλικές άμυνες και δίκτυα anti-drone, η Ελλάδα αποκτά στρατηγικό πλεονέκτημα. Παράλληλα, το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) προετοιμάζει την ενσωμάτωση μη επανδρωμένων πλωτών και υποβρύχιων συστημάτων, που θα λειτουργούν ως σύγχρονα «πυρπολικά», ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την αποτρεπτική ισχύ της χώρας.

Ο κ. Δένδιας ξεκαθαρίζει με κάθε ευκαιρία ότι η προστασία του Αιγαίου δεν επαφίεται πλέον μόνο στην Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά θα ενισχυθεί από ένα πολυεπίπεδο δίκτυο αμυντικών συστημάτων. Αυτή η προσέγγιση σημαίνει ότι οποιαδήποτε επίθεση προς την ελληνική επικράτεια θα προσκρούει σε έναν αδιαπέραστο αμυντικό θόλο, καθιστώντας κάθε επιθετικό σχέδιο εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί.

Η Τουρκία, λίγες ημέρες μετά τις αποκαλύψεις για το νέο ελληνικό δόγμα, παρουσίασε τον πύραυλο κρουζ (σ.σ. κατευθυνόμενο πύραυλο έναντι χερσαίων στόχων) «Kara Atmaca» με εμβέλεια 400 χιλιομέτρων και επανέφερε στη δημόσια συζήτηση τον βαλλιστικό πύραυλο «Tyfun». Αυτές οι κινήσεις επιβεβαιώνουν τη σημασία της στρατηγικής που εφαρμόζει η χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι τον τελευταίο καιρό προχωράμε ταχύτατα στην υλοποίηση των σχεδίων θωράκισης, προσαρμόζοντας τις αμυντικές δυνατότητες στα νέα δεδομένα.

Η νέα αμυντική στρατηγική είναι «τέκνο της ανάγκης για την εθνική μας επιβίωση», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι επιτελείς.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο