Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να επιδεικνύει σοβαρή αδιαφορία για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στον Έβρο, αφήνοντας χιλιάδες αγρότες στο έλεος της ξηρασίας και της αβεβαιότητας. Η διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Βουλγαρίας, που επί έξι δεκαετίες εξασφάλιζε την άρδευση 50.000 στρεμμάτων στον ακριτικό Έβρο, έχει λήξει από τον Ιούλιο του 2024 και η κυβέρνηση, αντί να εργαστεί έγκαιρα για την ανανέωσή της, επέλεξε να κωλυσιεργήσει, καταδικάζοντας τους παραγωγούς της περιοχής σε οικονομική ασφυξία.
Από τον Απρίλιο του 2024, είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή, την οποία επανκαταθέσαμε με επικαιοροποιημένα στοιχεία τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος, όμως επέλεξαν να τις αγνοήσουν επιδεικτικά. Την ίδια στιγμή, οι τοπικοί φορείς απευθύνουν συνεχώς αγωνιώδεις εκκλήσεις, χωρίς καμία ουσιαστική ανταπόκριση από την κυβέρνηση.
Τα γεγονότα είναι αμείλικτα:
Η συμφωνία έληξε και η κυβέρνηση δεν είχε καν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις εγκαίρως.
Η μόνη λύση που δόθηκε ήταν μια άτυπη τρίμηνη παράταση, χάρη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ενώ η κυβέρνηση απλώς παρακολουθούσε ως θεατής.
Η Βουλγαρία πλέον ζητά υπέρογκες αποζημιώσεις, επικαλούμενη ενεργειακές ανάγκες, επειδή η ελληνική κυβέρνηση δεν εξασφάλισε εγκαίρως ευνοϊκούς όρους.
Οι αγρότες του Έβρου βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής, καθώς το 2024 ήδη υπέστησαν απώλειες 30-40% λόγω ξηρασίας, και το 2025 προμηνύεται ακόμα χειρότερο.
Οι υποδομές, που θα μπορούσαν να μειώσουν την εξάρτηση από τη Βουλγαρία, βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη, με το φράγμα στο Θεραπειό να καθυστερεί και τον υδατοταμιευτήρα Κομάρων να παραμένει ακατάλληλος.
Το γεγονός έχει πλέον λάβει διεθνείς διαστάσεις, καθώς δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο αναφέρονται στην αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει τη συνέχιση της συμφωνίας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης και τις ευρύτερες επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία.
Αυτή η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στους πολίτες του Έβρου και οφείλει να απαντήσει άμεσα:
Γιατί δεν ανανεώθηκε εγκαίρως η διακρατική συμφωνία, πολύ πριν υπάρξει η πολιτική αστάθεια στη γείτονα χώρα, που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως «δικαιολογία» και ποια είναι η τωρινή κατάσταση των διαπραγματεύσεων;
Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την άρδευση του Έβρου εάν η Βουλγαρία επιμείνει στις οικονομικές της απαιτήσεις;
Γιατί ενώ η κυβέρνηση γνώριζε για την επερχόμενη λήξη της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας- Βουλγαρίας, εδώ και 5 χρόνια δεν έχει υλοποιηθεί καμία ουσιαστική επένδυση σε υποδομές νερού στον Έβρο;
Πότε θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του φράγματος στο Θεραπειό και η αποκατάσταση του υδατοταμιευτήρα Κομάρων;
Η Νέα Δημοκρατία έχει αφήσει τον Έβρο να μαραζώσει. Οι αγρότες, που παλεύουν καθημερινά να κρατήσουν ζωντανή την παραγωγή τους, δεν αντέχουν άλλο εμπαιγμό. Απαιτούμε άμεσες και ουσιαστικές λύσεις. Η κυβέρνηση είτε θα αναλάβει τις ευθύνες της, είτε θα λογοδοτήσει για την καταστροφή που επέρχεται.