10.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025

Tηγανητές πατάτες: Ποιο είναι το πιο υγιεινό λάδι για να χρησιμοποιείτε;

- Χορηγούμενη-

Οι τηγανητές πατάτες είναι σίγουρα μία όχι πολύ υγιεινή τροφή. Ακόμη κι έτσι, μπορεί το λάδι που θα χρησιμοποιήσει κανείς να τις κάνει λίγο ποιο υγιεινές;

Στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως όταν κάνετε τηγανητές πατάτες, το ελαιόλαδο αλλοιώνεται σημαντικά περισσότερο από τα φυτικά έλαια.

Αυτό κάνει την επιλογή λαδιού για τις τηγανητές πατάτες λίγο πιο δύσκολη. Tο ελαιόλαδο στο τηγάνισμα δεν προσφέρει τον ίδιο έλεγχο θερμοκρασίας που παρέχουν τα φυτικά έλαια.

Η τελική επιλογή τελικά εξαρτάται από το πώς θέλετε να τηγανίσετε τις πατάτες και τι σας ενδιαφέρει περισσότερο σε θέματα διατροφικής αξίας και γεύσης.

Τηγανητές πατάτες: Με φυτικά έλαια για καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας

Μια από τις πιο κρίσιμες παραμέτρους στο τηγάνισμα, είναι το σημείο καπνού στην θερμοκρασία του κάθε ελαίου. Αυτό είναι η θερμοκρασία στην οποία το λίπος αρχίζει να διασπάται και το λάδι αρχίζει να καπνίζει. Το σημείο καπνού είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που μπορεί να φτάσει το έλαιο και να είναι ακόμη ασφαλές και χρησιμοποιήσιμο. Στο τηγάνισμα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ένα λάδι με υψηλό σημείο καπνού, για μεγαλύτερη ασφάλεια στην κουζίνα και για πιο τραγανή υφή στην τηγανητή τροφή. Το φυτικό έλαιο έχει πολύ υψηλότερο σημείο καπνού (234 °C) από οποιοδήποτε ελαιόλαδο. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο καπνίζει μόλις στους 166 °C ενώ το παρθένο ελαιόλαδο καπνίζει στους 220 °C. Όσον αφορά την ασφάλεια και την ικανότητά σας να επιτύχετε χρυσές, τραγανές πατάτες, το φυτικό έλαιο είναι η καλύτερη επιλογή.

Τηγανητές πατάτες: Με ελαιόλαδο για καλύτερη υγεία και θρεπτικότητα

Το ελαιόλαδο είναι ένα μονοακόρεστο λίπος, το οποίο αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης και είναι απαραίτητο για μια ισορροπημένη διατροφή. Περιέχει επίσης χρήσιμα αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας. Το φυτικό έλαιο, από την άλλη πλευρά, γενικά προέρχεται από ένα συνδυασμό λιγότερο υγιεινών πηγών. Σε πολλές περιπτώσεις, τα έλαια αυτά είναι χημικά εκχειλισμένα από διάφορα φυτά που παράγουν ένα μείγμα trans-λιπαρών, τα οποία είναι ο λιγότερο υγιεινός τύπος που μπορείτε να φάτε. Όσον αφορά την υγεία και τη διατροφή, λοιπόν, το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη επιλογή.

Τηγάνισμα με ελαιόλαδο

Εάν χρησιμοποιείτε τηγανητές πατάτες σε ελαιόλαδο, επιλέξτε ελαφρύ ελαιόλαδο, το οποίο είναι το είδος του ελαιολάδου με το υψηλότερο σημείο καπνού. Αποδίδει μια λεπτή κρούστα και όχι την πικρή γεύση που παράγει το φυτικό έλαιο, αλλά τα θρεπτικά οφέλη αξίζουν αυτόν τον “συμβιβασμό” για πιο υγιεινά γεύματα. Επιλέξτε φιλτραρισμένο ελαιόλαδο, το οποίο θα έχει λιγότερα από τα πράσινα στερεά που είναι επιρρεπή σε καύση σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Τα στερεά δεν είναι αντιληπτά με το μάτι, αλλά η ετικέτα του προϊόντος πρέπει να περιγράφει το λάδι ως «φιλτραρισμένο» (filtered).

Ψήσιμο στον φούρνο με ελαιόλαδο

Αν θέλετε εξαιρετικά τραγανές πατάτες αλλά θέλετε και να τις μαγειρέψετε σε ελαιόλαδο, ο φούρνος για “τηγανητές” πατάτες μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή σας, επειδή απαιτεί λιγότερη ποσότητα ελαίου και επιτρέπει τον καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας.

Πώς να κάνετε «τηγανητές» πατάτες στον φούρνο

Βάλτε τις κομμένες πατάτες σε νερό, ξεπλύνετε τις και στη συνέχεια στεγνώστε τις προτού τις μαγειρέψετε, για να βγάλετε από μέσα τους περισσότερο άμυλο στην επιφάνεια. Το άμυλο τους επιτρέπει να αναπτύξουν μια πιο τραγανή υφή. Επικαλύψτε τις με ένα πινέλο με ελαιόλαδο και στη συνέχεια τα απλώστε τις ομοιόμορφα σε ένα φύλλο ψησίματος. Μαγειρέψτε τις σε προθερμασμένο φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία κάτω από το σημείο καπνού του ελαιόλαδου που χρησιμοποιείτε (200 °C έως 220 °C είναι μια ασφαλής επιλογή για παρθένο ή ελαφρύ ελαιόλαδο). Όταν πάρουν χρυσό χρώμα και μαλακώσουν, βγάλτε τις από τον φούρνο, αφήστε τις να κρυώσουν και στη συνέχεια ξαναβάλτε τις στον φούρνο με την ίδια θερμοκρασία. Μαγειρέψτε τις έως ότου αναπτύξουν μια πλουσιότερη χρυσή απόχρωση. Το διπλό μαγείρεμα των πατατών και η δυνατότητα να κρυώνουν ενδιάμεσα παράγει πιο τραγανές τηγανητές πατάτες.

Τηγανητές πατάτες: Άλλες επιλογές στα λάδια

Μετά από το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο έχει το επόμενο υψηλότερο επίπεδο μονοακόρεστων λιπαρών, αλλά έχει πολύ υψηλότερο σημείο καπνού. Μάλιστα το σημείο καπνού του ηλιελαίου (240 °C) είναι υψηλότερο ακόμα και από το σημείο καπνού του φυτικού ελαίου. Το έλαιο canola έχει το τρίτο υψηλότερο επίπεδο μονοακόρεστων λιπαρών καθώς και ένα πολύ υψηλό σημείο καπνού: 242 °C. Είναι επίσης ευρέως διαθέσιμο και οικονομικό ως φυτικό έλαιο.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Πρωτογενής Παραγωγή στην εποχή της παγκόσμιας Κλιματικής Αλλαγής

Ο κύκλος του νερού γίνεται πιο ασταθής και ακανόνιστος λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αύξηση της θερμοκρασίας, περισσότερη εξάτμιση από θάλασσες, λίμνες και εδάφη. Αλλαγή στα...

ΓΣΕΕ: Μαύρη σελίδα για τη χώρα μας ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός...

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας...

Ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής...

Προβλήματα για την κατάσταση του πράσινου στην πόλη. Το Φεβρουάριο του 2022 παραδόθηκε στον Δήμαρχο  η μελέτη που είχε αναθέσει σε ομάδα μελετητών με επικεφαλής...

Αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συνδέσμου Βιοτεχνιών Βιομηχανιών Έβρου συναντήθηκε με τον...

Θέματα που αφορούν την συνεργασία Δήμου Αλεξανδρούπολης και τοπικών μεταποιητικών επιχειρήσεων έθεσε αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συνδέσμου με επικεφαλής τον Πρόεδρο Χρήστο Γιορδαμλή στην...

Ερωτήσεις της παράταξης “ΑΡΧΗ” για τη συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής...

Στο πλαίσιο της Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Αλεξανδρούπολης την Τετάρτη 30.04.2025, η δημοτική παράταξη ΑΡΧΗ κατέθεσε τις εξής ερωτήσεις: Η κατάσταση με το...

Είκοσι έξι χρόνια Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας

Για 26η συνεχόμενη χρονιά αδιάκοπα, χωρίς τίποτα ποτέ να το πτοήσει, το πεισματάρικο Γκατζολάκι του Έβρου επιμένει σταθερά να δημιουργεί με υπομονή, εργατικότητα, αγάπη...

Δήμος Ορεστιάδας: Τελετή βράβευσης Σχολικού Μαραθωνίου Ανακύκλωσης 2024-2025

Την Παρασκευή 23 Μαΐου στο Άλσος Ανδριανουπόλεως θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση βράβευσης των σχολικών μονάδων στο πλαίσιο του Σχολικού Μαραθωνίου Ανακύκλωσης 2024-2025. Στις 10 π.μ. θα ξεκινήσουν οι υπαίθριες δραστηριότητες με παιχνίδια...

ΑΣΠΑΙΤΕ: Έως 12 Μαΐου 2025 οι εγγραφές

Η ΑΣΠΑΙΤΕ είναι ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που υπάγεται στα ΑΕΙ της χώρας, μαζί με τα πανεπιστήμια και τη Σχολή Καλών Τεχνών. Πρόκειται για...

Διαβασε και αυτο