Θολά ήταν τα συμπεράσματα της συνάντησης που είχαν το απόγευμα του Σαββάτου (12/04), στα γραφεία του ΓΟΕΒ Ορεστιάδας, ο πρόεδρος και o διευθυντής του Οργανισμού, ο εκπρόσωπος των αγροτών στο Δ. Σ. του ΓΟΕΒ και οι πρόεδροι των τριών ΤΟΕΒ που έχουν άμεση εξάρτηση από τα νερά του ποταμού Άρδα, με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστο Δερμεντζόπουλο και Αναστάσιο Δημοσχάκη.
Η διαφορετική πληροφόρηση που μετέφεραν οι δύο βουλευτές για το θέμα της διακρατικής συμφωνίας με τη Βουλγαρία, προκάλεσε σύγχυση και προβληματισμό, καθώς ο μεν Χρήστος Δερμεντζόπουλος έκανε λόγο για μία συμφωνία που θα υπάρξει μέχρι το τέλος Απριλίου, για την οποία “υπάρχει η πεποίθηση ότι θα είναι μακροχρόνια, πέραν του ενός έτους”, ενώ ο Αναστάσιος Δημοσχάκης εξέφρασε την άποψη ότι “θα είναι θαύμα η επίτευξη μίας συμφωνίας άνω του έτους”.
Να σημειωθεί ότι η συνάντηση εξελίχθηκε χρονικά σε δύο φάσεις, με το πρώτο μέρος της να διεξάγεται παρουσία μόνον του κ. Δερμεντζόπουλου, που έφτασε πρώτος στη σύσκεψη, καθώς ο κ. Δημοσχάκης έφτασε 45 λεπτά μετά την έναρξή της, όταν ο κ. Δεμεντζόπουλος είχε αποχωρήσει από την αίθουσα της συνάντησης, έχοντας ολοκληρώσει την ενημέρωση των εκπροσώπων του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ.
Στο δεύτερο μέρος της σύσκεψης, ο κ. Δημοσχάκης μετέφερε τις δικές του πληροφορίες για το θέμα, οι οποίες συμφωνούσαν με αυτές του συναδέλφου του όσον αφορά τον χρόνο που αναμένεται να ανακοινωθεί η επίτευξη μίας συμφωνίας με τη Βουλγαρία, δηλαδή περί τα τέλη Απριλίου, όχι όμως στη διάρκεια που θα έχει η συμφωνία αυτή, καθώς ο ίδιος δήλωσε πως η επικρατούσα εκτίμηση των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων κάνει λόγο για τη σύναψη “μίας δεύτερης, ετήσιας ενδιάμεσης συμφωνίας”.
Στο άκουσμα δύο διαφορετικών εκδοχών για τη διάρκεια της συμφωνίας, οι εκπρόσωποι του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ δεν έκρυψαν την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό τους αναφορικά με το “τι θα πρέπει, τελικά, να μεταφέρουν ως πληροφορία στους αγρότες που περιμένουν μία απάντηση”. Είχαν προηγηθεί οι αγωνιώδεις επισημάνσεις τους για τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί στον αγροτικό κόσμο η παρατεταμένη αβεβαιότητα που υπάρχει εδώ και έναν χρόνο, η οποία επηρεάζει τους παραγωγούς στις επιλογές τους αναφορικά με το είδος της καλλιέργειας που θα “βάλουν”, ενώ λειτουργεί ανασταλτικά και σε οποιονδήποτε επαγγελματικό-επενδυτικό σχεδιασμό τους στην αγροτική παραγωγή.
“Υπάρχει πρόβλημα, είμαστε στο παρά 1΄ από την έναρξη της αρδευτικής περιόδου και δεν έχουμε κανένα νέο και η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να διαιωνίζεται χρόνο με τον χρόνο” ανέφερε, μεταξύ άλλων ο διευθυντής του ΓΟΕΒ Ορεστιάδας, Ορέστης Βουρνέλης. Ο ίδιος θύμισε την πρόσφατη, ξεκάθαρη θέση του περιφερειάρχη ΑΜΘ ότι δεν θα μπει ξανά μπροστά η ΠΑΜΘ να υπογράψει μία συμφωνία, δεδομένου ότι, πλέον, η Βουλγαρία έχει κυβέρνηση και η όποια συμφωνία θα πρέπει να γίνει σε κυβερνητικό επίπεδο με την ελληνική πλευρά.
Όσον αφορά τις αναφορές των δύο βουλευτών για την ανάγκη να γίνουν έργα διαχείρισης των υδάτων εντός του νομού, που θα περιορίσουν το βαθμό εξάρτησης από τη Βουλγαρία, όλοι οι εκπρόσωποι του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ σχολίασαν ότι “τα μεγαλεπήβολα και με πολύ μακρινό ορίζοντα έργα δεν λύνουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει τώρα ο αγροτικός κόσμος, ο οποίος περιμένει άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις για το εάν θα μπορέσει να ποτίσει”.
Η σύσκεψη, στην οποία είχε προσκληθεί και ο κ. Κελέτσης αλλά δεν προσήλθε, ολοκληρώθηκε “μουδιασμένα” για τους εκπροσώπους του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ, που δήλωσαν “εξαιρετικά ανήσυχοι” και “σε καμία περίπτωση καθησυχασμένοι”.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Ορεστιάδας, Μάριος Δεμερτζής, το μέλος-εκπρόσωπος των αγροτών στο Δ. Σ. του Οργανισμού, Νίκος Καργιωτίδης, ο διευθυντής του ΓΟΕΒ, Ορέστης Βουρνέλης, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ βόρειας περιοχής Άρδα, Δημήτρης Δρακούδης, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ νότιας περιοχής Άρδα, Αθανάσιος Βελισσαρίδης και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Βάλτου-Νεοχωρίου-Στέρνας, Κώστας Πασσιάς.

Χρήστος Δερμεντζόπουλος: “Είναι αισιόδοξα τα μηνύματα που μου έχουν μεταφέρει για μία μακροχρόνια συμφωνία…”
“Υπάρχει μία αγωνία εδώ και πάρα πολύ καιρό, μετά τη λήξη της διακρατικής συμφωνίας με τη Βουλγαρία. Μία διαπραγμάτευση θέλει δύο, δεν είναι μόνο θέμα της χώρας μας. Εμείς είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα τη διάθεση να επέλθει η συμφωνία αυτή, και η ενημέρωση που έχω από τα υπουργεία είναι ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να επέλθει η συμφωνία αυτή μέχρι τα τέλη Απριλίου και να είναι μακροχρόνια, να μην έχουμε, δηλαδή, κάθε χρόνο αυτήν τη διαδικασία και την ανασφάλεια, καθώς ο πρωτογενής τομέας επενδύει στην περιοχή μας και πρέπει να τον εξοπλίσουμε με τα κατάλληλα εφόδια: τα νερά. Όταν καλώς έρθει η συμφωνία, γιατί είναι αισιόδοξα τα μηνύματα που μου έχουν μεταφέρει, θα πρέπει να τρέξουμε όλοι για τα έργα υποδομών που θα συγκρατούν ένα μεγάλο κομμάτι από αυτά τα νερά, και να μπορούν οι παραγωγοί να αποφασίζουν πώς θα προχωρούν στις επενδύσεις τους.
Αναστάσιος Δημοσχάκης: “Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε αποτέλεσμα…”
“Πριν προσέλθω στη σύσκεψη, συνάντησα τους αρμόδιους του υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας, ενημερώθηκα για την πρόοδο της συνεργασίας με τη γειτονική χώρα, υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης αισιοδοξία ότι η εκκρεμότητα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Όπως μού γνωστοποιήθηκε και από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε αποτέλεσμα, ώστε οι άνθρωποί μας, που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, να είναι σίγουροι σε ό,τι αφορά την παροχή των υδάτων. Βέβαια, υπογραμμίζω ότι θα πρέπει, βάσει και της συμπεριφοράς της γειτονικής χώρας, να αναμορφώσουμε κι εμείς το σχέδιό μας σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση των υδάτων, μέσα στον νομό, με τα νερά του Έβρου και των δύο παραποτάμων του και τις τρεις λεκάνες απορροής. Πιστεύω στα τρία φράγματα που πρέπει να προχωρήσει η πολιτεία, ώστε να έχουμε αυτάρκεια και να μην είμαστε “όμηροι” της Βουλγαρίας. Είμαι σίγουρος ότι η ελληνική πλευρά θα ήθελε μία συμφωνία όπως αυτή που είχε επιτευχθεί το 1964, για να μην υπάρχει άγχος. Αυτήν την στιγμή, όμως, δεν μπόρεσε να επιτευχθεί μία τέτοια συμφωνία, διότι οι γείτονές μας είναι δύσκολοι στη διαπραγμάτευση, όμως πιστεύω ότι στο πλαίσιο και της καλής γειτονίας θα επιτευχθεί μία συμφωνία μακρόπνοη, που θα λύνει τα προβλήματά μας”.
Δημήτρης Δρακούδης-πρόεδρος ΤΟΕΒ βόρειας περιοχής Άρδα: “Ακούσαμε δύο διαφορετικές απόψεις από τους βουλευτές, ο προβληματισμός είναι μεγάλος…”
“Ρωτήσαμε τους βουλευτές τι γίνεται με το θέμα των νερών του ποταμού Άρδα, γιατί έχει αρχίσει η καλλιεργητική περίοδος, σύντομα ξεκινά και η αρδευτική περίοδος και η ανησυχία των παραγωγών είναι πολύ μεγάλη. Ακούσαμε δύο διαφορετικές απόψεις: ο κ. Δερμεντζόπουλος ανέφερε ότι μέχρι τέλος Απριλίου θα έχουμε την υπογραφή μίας συμφωνίας που θα έχει διάρκεια πέραν του ενός χρόνου και θα είναι πιο μακροχρόνια. Στη συνέχεια ο κ. Δημοσχάκης, που ήρθε αργότερα στη σύσκεψη, μας ανέφερε πως έτσι όπως είναι τα πράγματα, θα έχουμε μία ετήσια παράταση στη συμφωνία και ότι η Βουλγαρία κάνει δύσκολες διαπραγματεύσεις. Ο προβληματισμός συνεχίζεται και είναι μεγάλος, εμείς περιμένουμε αποτελέσματα, γιατί και πέρυσι τέτοια εποχή ήμασταν στο ίδιο σημείο. Ο τότε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μας έλεγε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και θυμούνται όλοι τι έγινε τελικά μία ημέρα πριν λήξει η εξηκονταετής συμφωνία με τη Βουλγαρία. Εάν δεν επενέβαινε ο περιφερειάρχης δεν θα ξέραμε αν θα είχαμε νερό. Όμως ο περιφερειάρχης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επαναληφθεί φέτος αυτό, διότι, πλέον, η Βουλγαρία έχει κυβέρνηση και συνομιλητής της είναι η ελληνική κυβέρνηση. Εμείς περιμένουμε από τους βουλευτές να μας πουν ξεκάθαρα ποια θα είναι η εξέλιξη. Τους τονίσαμε ότι πρέπει να υπογραφεί μια μακροχρόνια συμφωνία, διότι δεν γίνεται να έχουμε κάθε χρόνο τα ίδια. Αυτή η κατάσταση καταστρέφει τον αγροτικό τομέα της περιοχής μας”.
Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας
Ρεπορτάζ-Σύνταξη: Χρυσούλα Σαμουρίδου