3.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 7 Απριλίου, 2025

Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών την περίοδο της Σαρακοστής

- Χορηγούμενη-

Στις 27 Φεβρουαρίου 2023, την Καθαρά Δευτέρα, ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής που διαρκεί, έως το Σάββατο 15 Απριλίου 2023.

Όσοι επιλέγουν να νηστέψουν, δεν καταναλώνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά, ενώ καταναλώνουν τροφές όπως δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, μαλάκια και οστρακοειδή.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας έχουν σημειωθεί κατά καιρούς την περίοδο αυτή κρούσματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση οστρακοειδών, η οποία παρουσιάζει αύξηση την περίοδο της Σαρακοστής, τόσο εντός όσο και εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

Αυτό συμβαίνει διότι, ιοί όπως ο νοροϊός, που έχουν διεθνώς συσχετιστεί με την εμφάνιση επιδημιών γαστρεντερίτιδας ύστερα από κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένων/ωμών οστρακοειδών (μύδια, στρείδια κτλ), είναι ανθεκτικοί τόσο στο μαγείρεμα στον ατμό όσο και σε θερμοκρασίες μέχρι 60οC.

Ακολουθούν κάποιοι κανόνες για την ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών/οστρακοειδών:

Όταν το κέλυφος είναι ανοιχτό πριν το μαγείρεμα ή όταν παραμένει κλειστό μετά από αυτό, τότε απορρίπτουμε το οστρακοειδές.
Ο έλεγχος οξύτητας που γίνεται με τη ρίψη σταγόνων λεμονιού δε διασφαλίζει ότι τα οστρακοειδή είναι απαλλαγμένα από μικρόβια.
Δεν καταναλώνουμε ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα οστρακοειδή. Τα βράζουμε μέχρι να ανοίξει το κέλυφος και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 3-5 λεπτά. Εναλλακτικά, τα τοποθετούμε σε ατμομάγειρα όταν έχει ήδη αρχίσει να παράγεται ατμός και μαγειρεύουμε για επιπλέον 4-9 λεπτά.

Για το μαγείρεμα της ψίχας:
βράζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά
τηγανίζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά στους 190°C
ψήνουμε στη σχάρα για 3 λεπτά
ψήνουμε στο φούρνο στους 230°C για 10 λεπτά

Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής: α) πλένουμε τα χέρια μας καλά πριν και μετά το χειρισμό ωμών οστρακοειδών και β) διατηρούμε τις επιφάνειες κοπής και τα οικιακά σκεύη καθαρά.

Αποφεύγουμε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση: διατηρούμε τα ωμά οστρακοειδή μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.
Αποθηκεύουμε τα θαλασσινά/οστρακοειδή με ασφάλεια. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν εντός δύο ημερών από την αγορά τους συστήνεται η αποθήκευσή τους στη συντήρηση του ψυγείου. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ημερών συστήνεται η αποθήκευσή τους στην κατάψυξη αφού τοποθετηθούν σε σακούλες τροφίμων.
Καλή Σαρακοστή με ασφάλεια!

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Κάλεσμα της ΔΑΣ για συμμετοχή στην απεργία της 9ης Απριλίου

Στις 9 Απρίλη όλοι οι κλάδοι, η νεολαία, ο λαός θα συναντηθούμε πάλι συνεχίζοντας τον αγώνα που έχει στριμώξει για τα καλά την κυβέρνηση....

Έξι συλλήψεις για παραβάσεις του ΚΟΚ σε περιοχές της Αν. Μακεδονίας...

Σε έξι -6- συλλήψεις προχώρησαν κατά το χρονικό διάστημα από 4 έως και 6-4-2025, οι αστυνομικοί Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας...

Εκδήλωση μνήμης Θρακικού Ελληνισμού στο Δήμο Σουφλίου

Στον Δήμο Σουφλίου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 6 Απριλίου 2025, η επίσημη τελετή μνημοσύνης προς τιμήν των θυμάτων του Θρακικού Ελληνισμού στον Ιερό Ναό Αγίου...

Ημέρα Μνήμης Θρακικού Ελληνισμού στην Ορεστιάδα

Μετά την πρόσφατη δια Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ1 τ.Α! της 14ης Ιανουαρίου 2025) καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως «Ημέρας Θρακικού Ελληνισμού», οι εκδηλώσεις μνήμης για...

Με αλυσίδες η κυκλοφορία όλων των οχημάτων σε τμήματα του οδικού...

Λόγω έντονων – δυσμενών καιρικών συνθηκών (χιονόπτωση, παγετός) που προηγήθηκαν και επικρατούν: α) από το 10ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Νέας Σάντας – Δερείου,...

Τιμήθηκε το Μαύρο Πάσχα των Θρακών στην Αλεξανδρούπολη

Το πρωί της Κυριακής 6 Απριλίου, τελέστηκε το μνημόσυνο των θυμάτων του διωγμού του Θρακικού Ελληνισμού στο ναό του Αγίου Νικολάου στην Αλεξανδρούπολη και...

Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Πάσχα»

Με εορταστικό ωράριο θα λειτουργούν από την προσεχή Κυριακή 13 Απριλίου τα εμπορικά καταστήματα της Αλεξανδρούπολης ενώ πρεμιέρα κάνει από σήμερα Δευτέρα (7/4) και...

Διαβασε και αυτο