Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι του Έβρου από την παράταση της καραντίνας λόγω κρουσμάτων ευλογιάς προ ημερών, στην γειτονική Ροδόπη .
Σύμφωνα με αυτήν, απαγορεύεται η μεταφορά αμνοεριφίων από τον Έβρο στην υπόλοιπη χώρα ενόψει του Πάσχα.
Η απόφαση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά και τις προτάσεις των κεντρικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, παρατείνει το απαγορευτικό μέχρι τις 24 Απριλίου, εκεί που όλα έδειχναν ότι θα έληγε στις 27 Μαρτίου.
Το μέλος του Δ.Σ του ΓΕΩΤΕΕ, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ΑΜΘ , κτηνίατρος, Βασίλης Δελησταμάτης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ανέφερε ότι την περίοδο αυτή μετακινούνταν περίπου το 80% των αμνοεριφίων ΑΜ-Θ στην υπόλοιπη επικράτεια για τις ανάγκες του Πάσχα, επισημαίνοντας ότι φέτος δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα σε 15-17.000 ζώα τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετα .
Για την τοπική κατανάλωση διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα όμως το δεκαήμερο που υπολείπεται μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα θα πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση ώστε να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να διαθέσουν τα αμνοερίφια τους στην αγορά.
Όπως ο ίδιος προτείνει πρέπει σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, το Υπουργείο , τον πολιτικό κόσμο της περιοχής να βρεθεί λύση ώστε με αυστηρά μέτρα να γίνει η μετακίνηση. «Είναι πολύ δύσκολο αναφέρει αλλά πρέπει να γίνει. Ας διπλασιάσουμε τα μέτρα προστασίας μετακίνησης , ας γίνουν απολυμάνσεις των φορτηγών που θα τα μεταφέρουν ας γίνει ό,τι απαιτείται ώστε να φθάσουν με ασφάλεια στον προορισμό τους διότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί αρνητικό κλίμα και για το μέλλον της κτηνοτροφίας στο νομό»
Να σημειωθεί ότι σφαγμένα τα ζώα μπορούν να μετακινηθούν, όμως το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το Πάσχα δεν επαρκεί αφού τα δυο σφαγεία που υπάρχουν στον Εβρο σε Ορεστιάδα και Φέρες δεν μπορούν να καλύψουν τον τεράστιο όγκο ζώων.
Δυστυχώς υπάρχει μόνο ένα συνεργείο εκδοροσφαγέων το οποίο παρέχει τις υπηρεσίες του στην Ορεστιάδα και 2 μέρες στις Φέρες μη μπορώντας να σηκώσει το βάρος χιλιάδων αμνοεριφίων.
Ως εκ τούτου όπως τονίζει ο κ Δελησταμάτης δημιουργείται σοβαρό ζήτημα με τα 17.000 διαθέσιμα αμνοερίφια προσθέτοντας οτι έχουν ξεκινήσει οι επαφές με το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να βρεθεί λύση . «Το Υπουργείο δεν ξέρει τις τοπικές ανάγκες είπε. Βλέπει τα κρούσματα στο χάρτη και αποφασίζει. Αν όμως ληφθούν μέτρα που περιορίζουν τον κίνδυνο μπορεί να γίνει μετακίνηση ζώντων ζώων ώστε αυτά να σφαγούν εκτός νομού»
Ανάλογες δηλώσεις έκανε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης και περιφερείας Κώστας Δουνάκης εκφράζοντας τον φόβο και την αγωνία των κτηνοτρόφων αν θα προλάβουν να σφάξουν τα ζώα τους προσθέτοντας ότι «αφού δεν έχουμε πρόβλημα εδώ και μήνες με την ευλογιά μπορούμε με κάθε προφύλαξη να μεταφέρουμε τα ζώντα ζώα σε διπλανούς νομούς κρατώντας αυστηρά μέτρα προφύλαξης και στην επιστροφή των κτηνοτρόφων από τα γειτονικά σφαγεία.
Αναφορικά με την τιμή φέτος του Πασχαλινού αρνιού τόνισε πως για τους κτηνοτρόφους το επιθυμητό θα ήταν η τιμή σε σφάγια αρνιά να κυμανθεί στα 8 ευρώ το κιλό ενώ στα ζωντανά τα 5-6 ευρώ το κιλό.
Πηγή: https://www.ertnews.gr