Σήμερα Μεγάλη Δευτέρα (14/4) τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή το ψηφιακό πελατολόγιο στους επαγγελματίες του κλάδου αυτοκινήτου και συγκεκριμένα σε συνεργεία, πάρκινγκ, πλυντήρια και εταιρείες ενοικίασης.
Μάλιστα έως το φθινόπωρο το μέτρο θα επεκταθεί σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε εκδηλώσεις και δεξιώσεις όπως γάμους, βαφτίσια, πάρτι.
Το ψηφιακό πελατολόγιο θα δώσει τη δυνατότητα στη φορολογικό μηχανισμό να έχει σε πραγματικό χρόνο πλήρη εικόνα για την πελατειακή κίνηση και να διασταυρώνει τα στοιχεία με τις αποδείξεις που μεταβιβάζονται στα MyDΑΤΑ εντοπίζοντας περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Πώς λειτουργεί το μέτρο
Στο πιλοτικό στάδιο, οι επαγγελματίες μέσω του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή και της εφαρμογής της ΑΑΔΕ, myDATA – Ψηφιακό Πελατολόγιο θα καταγράφουν κάθε αυτοκίνητο που εισέρχεται και εξέρχεται στις εγκαταστάσεις τους και θα ολοκληρώνουν τη συναλλαγή με την έκδοση της απόδειξης ή του τιμολογίου.
Όλα τα στοιχεία, πινακίδα κυκλοφορία κάθε οχήματος και τα στοιχεία κάθε παραστατικού που εκδίδονται θα στέλνονται στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ.
Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα «βλέπει» τις πληροφορίες αυτές στην πλατφόρμα του ψηφιακού πελατολογίου και θα γνωρίζει πόσα οχήματα πελατών διακινήθηκαν αλλά και πόσα παραστατικά κόπηκαν κάθε μέρα.
Ψηφιακό πελατολόγιο και στο κινητό
Τον Ιούνιο το ψηφιακό πελατολόγιο θα ενταχθεί στην εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα myDATAapp κάνοντας πιο εύκολη τη διαδικασία καθώς ο επαγγελματίας θα μπορεί να σκανάρει την πινακίδα του αυτοκινήτου από το κινητό και να «ανεβάζει» την πληροφορία στην εφαρμογή, ενώ μετά στο «κλείσιμο» της συναλλαγής θα μπορεί να σκανάρει και την απόδειξη ή το τιμολόγιο για να φαίνεται αν και πότε έγινε και η έξοδος του οχήματος.
Ο κλάδος αυτοκινήτου αποτελεί την αρχή, καθώς όπως έχει δηλώσει ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, το Ψηφιακό Πελατολόγιο θα επεκταθεί ως το φθινόπωρο σε πολλούς άλλους κλάδους, όπως οι κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαπτίσεις) και ο τουρισμός (ξενοδοχεία), όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά αδήλωτων συναλλαγών.
Με αυτή τη διαδικασία o φοροελεγκτικός μηχανισμός θα γνωρίζει τον αριθμό των πελατών και οχημάτων και θα συγκρίνει τα στοιχεία με τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί μέσα από την πλατφόρμα myDATA. Σε περίπτωση αποκλίσεων θα «ανάβει κόκκινο» για τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου.
Το ψηφιακό πελατολόγιο αποτελεί τη μετεξέλιξη του βιβλίου πελατών που τηρούσαν παλαιότερα αρκετές επαγγελματικές ομάδες.
Τα βιβλία πελατών στην προηγούμενη μορφή τους απαιτούσαν άπειρες ελεγκτικές επαληθεύσεις για την αποκάλυψη φοροδιαφυγής ή μη αλλά η σύγχρονη εκδοχή τους κάνει διασταυρώσεις και ελέγχους απλή υπόθεση, χωρίς να απαιτείται καν σε πρώτο στάδιο επίσκεψη των ελεγκτών στην έδρα της επιχείρησης.
Πλεονεκτήματα
Το ψηφιακό πελατολόγιο προσφέρει στους επαγγελματίες αυτοματοποίηση στη διαχείριση των πελατών τους και συμμόρφωση με τις φορολογικές απαιτήσεις, μέσω μιας σειράς προηγμένων λειτουργιών όπως καταχώριση νέων πελατών, ενημέρωση και τροποποίηση υφιστάμενων εγγραφών, ακύρωση πελατών χωρίς την ανάγκη χειροκίνητης υποβολής εγγράφων, συσχέτιση των εγγραφών με αποδείξεις και παραστατικά.
Σύμφωνα με τη φορολογική διοίκηση, το σύστημα θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις να παρακολουθούν τις συναλλαγές τους και να μειώσουν την πιθανότητα λαθών που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόστιμα.