2.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 10 Απριλίου, 2025

Σχολικό μπούλινγκ: πώς διασφαλίζουμε ότι το παιδί μας δεν θα γίνει ούτε θύμα ούτε θύτης

- Χορηγούμενη-

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγαλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ενδοσχολικής βίας, τα περιστατικά μπούλιγνκ, δυστυχώς, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Εμείς, ως γονείς, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην εμπλακούν τα παιδιά μας σε τέτοιες καταστάσεις – ούτε ως θύτες, ούτε ως θύματα.

Πώς θα το πετύχουμε;

Συζητάμε ανοιχτά για τον σχολικό εκφοβισμό στο σπίτι

Μπορεί τα παιδιά να έχουν ακούσει πολλές φορές τον όρο «σχολικός εκφοβισμός», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι γνωρίζουν απαραίτητα και τι ακριβώς είναι. Πρώτα εμείς οφείλουμε να τα ενημερώσουμε σωστά επί του θέματος και έπειτα το σχολείο τους, έτσι ώστε στο μέλλον να μπορούν να αναγνωρίσουν τα σημάδια πιο εύκολα, είτε συμβαίνει σε αυτά, είτε σε κάποιο άλλο παιδί.

Όσο περισσότερο μιλάμε με τα παιδιά μας για το μπούλινγκ, τόσο πιο άνετα θα μας πουν αν δουν μια τέτοια συμπεριφορά ή τη βιώσουν. Θα τους είναι πιο εύκολο να μας εκμυστηρευτούν τους φόβους τους και εμείς με τη σειρά μας, θα μπορέσουμε αποτελεσματικά να τα βοηθήσουμε να τους ξεπεράσουν – πριν γιγαντωθούν και βλάψουν την ψυχική τους υγεία.

Ο σημαντικός ρόλος του σχολείου
Το σχολείο είναι χώρος όπου τα παιδιά περνούν μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους και παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην γνωστική, όσο και στην κοινωνική τους ανάπτυξη.

Πρέπει, λοιπόν, να επιλέξουμε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον που θα μας διασφαλίσει ότι οι πιθανότητες το παιδί να γίνει θύτης ή θύμα είναι ελάχιστες. Η Λεόντειος Σχολή Nέας Σμύρνης είναι το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα που έχει πιστοποιηθεί από τον διεθνή φορέα «Keeping Children Safe» (KCS), για τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα λειτουργίας που ακολουθεί.

Αυτό σημαίνει ότι θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα και εγγυάται την προστασία των παιδιών από κάθε μορφή κακοποίησης, παραμέλησης, εκμετάλλευσης και βίας μέσω συγκεκριμένων και καταγεγραμμένων διαδικασιών και πρωτοκόλλων λειτουργίας τους, εφαρμόζοντας τα πρότυπα του «Keeping Children Safe».

Ο διεθνής αυτός οργανισμός έχει πιστοποιήσει ιδρύματα σε πάνω από 178 χώρες, για περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ το αποτύπωμα αυτών των διαδικασιών έχει βοηθήσει πάνω από 34 εκατομμύρια παιδιά να ζουν σε πιο ασφαλείς για αυτά χώρους.

Επιπλέον, πρόκειται για ένα σχολείο που δίνει ιδιαίτερη βάση στην σωστή κοινωνικοποίηση και τις ανθρώπινες αξίες, μέσα από διάφορες κοινωνικές δράσεις έτσι ώστε να καλλιεργήσει στους πολίτες του αύριο την ενσυναίσθηση και την αξία της προσφοράς.

Κερδίζουμε την εμπιστοσύνη του και είμαστε παρατηρητικοί
Πολύ συχνά τα παιδιά επιλέγουν να κρύψουν αυτό που τους συμβαίνει και δεν θέλουν να εμπλέξουν τους ενήλικες, είτε επειδή φοβούνται είτε επειδή ντρέπονται, με αποτέλεσμα να υποφέρουν σιωπηρά.

Είναι σημαντικό το παιδί να ξέρει πως μπορεί να μας μιλήσει ανά πάσα ώρα και στιγμή για οτιδήποτε και ότι εμείς θα είμαστε εκεί για να το προστατέψουμε.

Καθώς οι εποχές γίνονται όλο και πιο δύσκολες οφείλουμε επίσης, να είμαστε και πιο παρατηρητικοί σε ορισμένες αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Για παράδειγμα, αν το παιδί μας ξαφνικά, έχει τάσεις απομόνωσης, δεν κοιμάται ή δεν τρώει καλά, τότε κατά πάσα πιθανότητα κάτι σοβαρό του συμβαίνει.

Δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι θα μας ανοιχτεί από μόνο του, γι’ αυτό και πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα ώστε να το προσεγγίσουμε εμείς πρώτα.

Του τονίζουμε πως αν μιλήσει δεν είναι «καρφί»
Πολλές φορές τα παιδιά θεωρούν πως, αν μιλήσουν για τη βία που τους ασκείται ή που ασκεί σε άλλους η παρέα τους, θα γίνουν «καρφιά» και θα στοχοποιηθούν. Πρέπει να τους αλλάξουμε γνώμη και να τους μάθουμε να μιλάνε και να ορθώνουν το ανάστημά του απέναντι στην αδικία – ακόμα και όταν δεν είναι οι ίδιοι το θύμα.

Μπορούν να αποτρέψουν τον εκφοβισμό δείχνοντας αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους πιο αδύναμους συμμαθητές τους. Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως οι νταήδες συνηθίζουν να δρουν σε ομάδες, αλλά κατά βάθος είναι θρασύδειλοι και δεν πρόκετιαι ποτέ να τα βάλουν με ένα παιδί που έχει την υποστήριξη των γύρων του.

Τόσο εμείς όσο και το σχολικό περιβάλλον μπορούμε να βάλουμε το λιθαράκι μας για να μπει ένα τέλος σε αυτό τον φαύλο κύκλο της κακοποίησης.

- Χορηγούμενη-
πηγηmama365.gr

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Πλησιάζει η εντυπωσιακή βελτίωση του καιρού

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, για σήμερα Πέμπτη, αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι στο...

Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ να παραμείνει «παγωμένη» ζητά σχέδιο...

Γεωπολιτικές και στρατηγικές ανάγκες δεν μπορούν να δικαιολογήσουν «εκπτώσεις» στην ενταξιακή διαδικασία που υποβαθμίζουν τις δημοκρατικές αρχές, σύμφωνα με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων Υπό τις...

Ο μεγαλύτερος ποδηλατικός αγώνας της Θράκης επιστρέφει δυναμικά στην Αλεξανδρούπολη

Ο αγώνας δρόμου Gran Fondo Delta, μια σπουδαία ποδηλατική εμπειρία για όλους, έρχεται ξανά στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, με κοινή εκκίνηση από την Αλεξανδρούπολη...

662 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης για ενδοοικογενειακή βία

Σχέδιο ειδικών στοχευμένων δράσεων με τρεις βασικές κατευθύνσεις, υλοποιεί η Ελληνική Αστυνομία, με στόχο την πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της ενδοοικογενειακής βίας...

Έκδοση και ανανέωση των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το 2025

Σας  ενημερώνουμε ότι η έκδοση και ανανέωση των Δελτίων Μετακίνησης των ΑμεΑ για το έτος 2025 ξεκίνησε από την Πέμπτη 4 Απριλίου 2025 με...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν.3852/2010, όπως αυτό έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα και ειδικότερα την παρ. 5 του άρθρου 67...

Ξάνθη: Σύλληψη ημεδαπού για παράνομες οικοδομικές εργασίες

Συνελήφθη την 8-4-2025 το μεσημέρι σε οικισμό της Ξάνθης, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ξάνθης ένας ημεδαπός, διότι εντοπίσθηκε να εκτελεί οικοδομικές εργασίες σε...

Ιατρικός Σύλλογος Έβρου: Συνθήκες «ασφυξίας» στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου

 Η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου είναι κρίσιμη. Μία στις τρεις οργανικές θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού είναι κενή! Ενώ συμβαίνει όμως αυτό,...

Διαβασε και αυτο