Από τα προσωρινά στοιχεία της Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ) για τις ποσότητες σύμμεικτων απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων που διαχειρίστηκαν το 2024 οι Δήμοι του Έβρου, προκύπτει ότι πρωταθλητής στην ανακύκλωση είναι ο Δήμος Σουφλίου και ουραγός ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΙΑΑΜΑΘ, το 2024, οι αρχικά καταγεγραμμένες παραγόμενες ποσότητες των αστικών στέρεων αποβλήτων έφτασαν περίπου τους 202.000 τόνους για το σύνολο της Περιφέρειας, δηλαδή μία ποσοστιαία αύξηση περίπου 2,8% σε σχέση με το 2023 στο σύνολο της Περιφέρειας.
Τα ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας (μπλε κάδος, μπλε κώδωνας και μπλε κάδος με κίτρινο καπάκι) έφτασαν τους 22.063 τόνους για το 2024 μένοντας στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος. Σημειώνεται ότι αυτές οι εκτιμήσεις είναι μόνο ενδεικτικές και θα οριστικοποιηθούν με βάση τις ποσότητες που θα καταγραφούν στο ηλεκτρονικό μητρών αποβλήτων για το 2024.
Η εικόνα στον Έβρο
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΙΑΑΜΑΘ, την καλύτερη επίδοση σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση κατέχει ο Δήμος Σουφλίου με αύξηση των ποσοτήτων κατά 19,5% σε σχέση με το 2023. Στην τελευταία θέση ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, με μείωση της ανακύκλωσης στο 12,8%.
Η πρωτεύουσα του Έβρου καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά στις ποσότητες των απορριμμάτων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 8% σε σχέση με το 2023, συνέπεια και της μεγάλης αύξησης του τουριστικού ρεύματος. Αντιθέτως, στους Δήμους Σουφλίου, Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου παρατηρείται μείωση των απορριμμάτων.

Λειτουργία εγκαταστάσεων
Το 2024 συνεχίστηκε η λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα, η οποία λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη και έργο της είναι η επεξεργασία των εισερχόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων και η βιολογική επεξεργασία του οργανικού τους κλάσματος, για την εξυπηρέτηση των Δήμων Έβρου και Ροδόπης. Σημειώνεται ότι το 2024 η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης υποδέχτηκε και τα αστικά στερεά απόβλητα του νομού Ξάνθης, βάσει απόφασης του ΥΠΕΝ. Η διαχείριση αυτή προβλέπεται να συνεχιστεί και για το 2025.
Εντός του 2024 ολοκληρώθηκε η παράδοση 18 open top container (ανοιχτό απορριμματοκιβώτιο) για τη λειτουργία με φορτηγό όχημα τύπου γάντζου (hooklift) και με αυτήν ολοκληρώθηκε η προμήθεια του συνόλου του κινητού εξοπλισμού για τη λειτουργία της ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης (2 τροχοφόροι φορτωτές, ένα φορτηγό όχημα τύπου γάντζου (Hooklift), 18 open top container).
Η προμήθεια εξοπλισμού συλλογής βιοαποβλήτων για το Δήμο Αλεξανδρούπολης έχει ολοκληρωθεί όσον αφορά τις παραδόσεις κάδων το 2023 και το 2024 ολοκληρώθηκε η παράδοση των απορριμματοφόρων οχημάτων.
Στα τέλη του 2024 η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης δέχτηκε τα πρώτα φορτία από προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα τα οποία θα οδηγούνται σε βιολογική επεξεργασία.
Το 2024, τα απόβλητα συσκευασιών από το δίκτυο των μπλε κάδων των Δήμων του Έβρου οδηγήθηκαν για διαλογή στο ΚΔΑΥ Αλεξανδρούπολης, με το υπόλειμμα να οδηγείται για ταφή στο ΧΥΤΥ Αν. Τομέα ΠΑΜΘ, κάτι που προβλέπεται να συνεχιστεί και για το 2025.
Το 2024 συνεχίστηκε η συλλογή του ρεύματος χαρτιού/χαρτονιού από το δίκτυο των μπλε κάδων με κίτρινο καπάκι των Δήμων Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας και διαλογή του στο ΚΔΑΥ Διδυμοτείχου. Η συγκεκριμένη διαχείριση προβλέπεται να συνεχιστεί και για το 2025. Οι Δήμοι, όπως αναφέρει η ΔΙΑΑΜΑΘ, θα πρέπει να εμπλακούν πιο ενεργά στην χωριστή συλλογή.
Για τη ΜΕΑ και το ΧΥΤΥ Β. Έβρου, εκδόθηκε Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων εντός του 2022 και αναμένεται η ολοκλήρωση των μελετών ωρίμανσης του έργου.
Τέλος, για τη ΜΕΑ και το ΧΥΤΥ στη Σαμοθράκη, εκδόθηκε Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων εντός του 2023 από την αδειοδοτούσα αρχή και αναμένεται η ολοκλήρωση των μελετών ωρίμανσης.
Πηγή: https://www.gnomionline.gr
Της Κικής Ηπειρώτου