-1.1 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου, 2025

Πάσχα: Πώς θα καταναλώσετε με ασφάλεια κρέας και αυγά – Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

- Χορηγούμενη-

Οδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων κατά τη διάρκεια του Πάσχα εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, εστιάζοντας στα εδέσματα που έχουν την τιμητική τους την περίοδο των γιορτών.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, «θα πρέπει να θυμόμαστε να ακολουθούμε τους παρακάτω κανόνες κατά το χειρισμό των τροφίμων και ειδικά του αιγοπρόβειου κρέατος και των αυγών, που εκείνες τις μέρες καταναλώνονται περισσότερο».

Και συγκεκριμένα:

«Τα αυγά δεν πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερο από 2 ώρες. Διατηρήστε τα αυγά που έχουν βράσει επαρκώς (σφιχτά) στο ψυγείο μέχρι να σερβιριστούν.

Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα αυγά (π.χ. χειροποίητη μαγιονέζα) καθώς επίσης την κατανάλωση ωμής ζύμης που περιέχει αλεύρι ή αυγά.
Αν επιθυμείτε να καταναλώσετε τα αυγά που βάψατε/διακοσμήσατε, βεβαιωθείτε ότι έχετε χρησιμοποιήσει βαφή κατάλληλη για τρόφιμα.

Διατηρήστε τα αυγά στη συσκευασία τους στο ψυγείο (όχι στην πόρτα του ψυγείου). Τα βαμμένα αυγά θα πρέπει να διατηρούνται, επίσης, στο ψυγείο.
Βεβαιωθείτε ότι αποψύχετε το κρέας ακολουθώντας τα σωστά βήματα: η απόψυξη στη συντήρηση του ψυγείου μπορεί να διαρκέσει περίπου 24 ώρες, όταν πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι. Ποσότητα κρέατος περίπου 4,5 κιλών χρειάζεται αρκετές μέρες ώστε να αποψυχθεί πλήρως.

Αποψύξτε το αιγοπρόβειο κρέας τοποθετώντας το στη συντήρηση του ψυγείου, στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό και όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν αποψυχθεί, μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο 3 έως 5 ημέρες -όταν είναι μπριζόλες, παϊδάκια- και 1 έως 2 ημέρες όταν είναι κιμάς. Όταν αποψυχθεί στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό, θα πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως.

Διατηρήστε το ωμό κρέας στο ψυγείο, χωριστά από άλλα ωμά (π.χ. φρούτα ή λαχανικά) ή μαγειρεμένα τρόφιμα, ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνσή τους. Διατηρήστε το αιγοπρόβειο κρέας στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4°C.

Τοποθετήστε το μαριναρισμένο κρέας στο ψυγείο μέχρι να το μαγειρέψετε. Απορρίψτε κάθε ποσότητα μαρινάδας που δε χρησιμοποιήσατε στο μαγείρεμα.
Ψήστε το κρέας σε θερμοκρασία τουλάχιστον 160°C. Το κρέας είναι έτοιμο για κατανάλωση όταν η εσωτερική του θερμοκρασία φτάσει τους 63°C και το αφήσουμε να «ξεκουραστεί» σε αυτή τη θερμοκρασία για 3 λεπτά. Αν δεν υπάρχει θερμόμετρο, μαγειρεύουμε επαρκώς το κρέας, ώστε ο ζωμός του να είναι διαυγής.

Το μαγειρεμένο αιγοπρόβειο κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως 3- 4 ημέρες.
Αν επιθυμείτε να καταναλώσετε αιγοπρόβειο κρέας σε πακέτο (take away ή delivery), βεβαιωθείτε ότι είναι ζεστό κατά την παραλαβή. Καταναλώστε το μαγειρεμένο κρέας εντός 2 ωρών ( ή 1 ώρας αν η θερμοκρασία είναι 32°C). Αν δεν πρόκειται να καταναλωθεί αμέσως, τοποθετήστε το στο ψυγείο σε θερμοκρασία ≤4°C, σε καλυμμένα δοχεία και καταναλώστε το εντός 3-4 ημερών, κρύο ή αφού προηγουμένως το ζεστάνετε στους 74°C.

Θυμηθείτε ότι είναι απαραίτητο να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρισμό των τροφίμων.

Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές επιφάνειες εργασίες και εργαλεία (π.χ. μαχαίρια) για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για τα κρέατα και τα υπόλοιπα τρόφιμα».

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Κώστας Τσιάρας: Εθνική προτεραιότητα για την κυβέρνηση η στήριξη της αγροτικής...

Η στήριξη του αγροτικού και παραγωγικού κόσμου αποτελεί εθνική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια...

58 «Πρώτους των Πρώτων» αριστούχους αποφοίτους Λυκείων από όλη την Ελλάδα...

Τους 58 «Πρώτους των Πρώτων» αριστούχους αποφοίτους Λυκείων από όλη την Ελλάδα,που πρώτευσαν στις Περιφέρειές τους στις πανελλαδικές εξετάσεις, βράβευσε ηEurobank στο πλαίσιο του...

Αποκριάτικες δράσεις στο Μουσείο Μετάξης Σουφλίου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς γιορτάζει την Αποκριά και οργανώνει εορταστικές δράσεις, για σχολικές ομάδες, στο Μουσείο Μετάξης, στο Σουφλί. Αναλυτικότερα: «Το γαϊτανάκι» - Θεατρική παράσταση...

Περιφερειακή σύσκεψη των διδασκαλικών συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Περιφερειακή σύσκεψη των διοικητικών συμβουλίων των διδασκαλικών συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με συμμετοχή κλιμακίου της ΔΟΕ, έλαβε χώρα χθες το απόγευμα στο...

Ξάνθη: Ολοκληρώθηκε η εβδομάδα λαογραφίας- μια γιορτή παράδοσης και πολιτισμού

Με την ενθουσιώδη συμμετοχή πλήθους κόσμου κάθε ηλικίας, που παρακολούθησε με ενθουσιασμό τα δρώμενα, ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Λαογραφίας, στο πλαίσιο των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών...

ΠΑΜΘ: Ένας οδικός χάρτης για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, με...

Στην προώθηση ενός οδικού χάρτη για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, εργάζεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συμμετέχοντας στο εταιρικό σχήμα του έργου...

Ερωτήσεις της παράταξης Προοπτική Πολιτών στη συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής...

Εν όψει της προσεχούς Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, η παράταξή μας υπέβαλλε τα παρακάτω θέματα, για τα οποία επιθυμεί να λάβει απαντήσεις: Τον...

Διαβασε και αυτο