-1.1 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου, 2025

Παρέμβαση Λαϊκής Συσπείρωσης ΑΜΘ στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα υπεράκτια αιολικά σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη

- Χορηγούμενη-

Μετά και την πρόσφατη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης από ειδικούς επιστήμονες επιβεβαιώνονται οι εκφρασμένοι φόβοι του λαού της περιοχής για την υπόθεση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη.

Συγκεκριμένα πρόκειται για δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 600 MW,επένδυση με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και το FSRU, που εντάσσεται στο πλαίσιο του λυσσαλέου ανταγωνισμού των μονοπωλίων της ενέργειας για μεγαλύτερα κέρδη, με στόχο την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι μέχρι σήμερα απαντήσεις του αρμόδιου υπουργού περί «αντισταθμιστικών οφελών» αποδεικνύονται «χάντρες και καθρεφτάκια για ιθαγενείς». Ο ισχυρισμός ότι η μεγέθυνση του ποσοστού της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας συμβάλει στην ενεργειακή αυτονομία και την ενεργειακή ασφάλεια και οι δηλώσεις του υπουργού ότι «χάρη στις επενδύσεις που γίνονται, οι οποίες έχουν πάρα πολύχαμηλό οριακό κόστος, θα έχουμε πολύ φθηνή και άφθονη, καθαρή ενέργεια» είναι ψευδεπίγραφες και προκλητικές. Ο λαός αυτό το γνωρίζει από πρώτο χέρι, αφού καλείται να χρυσοπληρώνει τα τέλη των ΑΠΕ με τα οποία «οι επενδύσεις» αποκτούν τελικά αυτό το «χαμηλό οριακό κόστος» μόνο για τα μονοπώλια της Ενέργειας. Ιδιαίτερα ο λαός της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που «απολαμβάνει» μια από τις πρώτες θέσεις σε όλη την ΕΕ στην ενεργειακή φτώχεια!

Οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και τη ζωή των κατοίκων είναι προφανείς. Η άναρχη τοποθέτηση τεράστιων ανεμογεννητριών στα βουνά και τώρα μπροστά στο Δέλτα του Έβρου μέσα σε περιοχή NATURA, αποδεικνύουν πόσο μεγάλες είναι οι αυταπάτες για όσους πιστεύουν ότι τα κέρδη των μονοπωλίων μπορούν να συνυπάρχουν με την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων.

Η ενημέρωση των ειδικών επιστημόνων από το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών:

  • Η χωροθέτηση έγινε στην «καρδιά» του Θρακικού πελάγους,που αποτελεί το σημαντικότερο αλιευτικό πεδίο της χώρας, από το οποία προέρχεταιτο 26% του συνόλου των αλιευμάτων.
  • Πρόκειται για 60 ΠΑΚΤΩΜΕΝΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ με εκατομμύρια κυβικά μπετόν στις βάσεις τους. Το ύψος τους θα είναι περίπου 320μέτρα πάνω από τηνεπιφάνεια της θάλασσας. Τα «κοράκια» των ΑΠΕ, αφού γέμισαν τα βουνά, θέλουν να χιμήξουν και στηθάλασσα γιατί εδώ η ταχύτητα του ανέμου είναι πιο σταθερή απ’ ότι στα βουνά. Επιλέγουν ναείναι πακτωμένες γιατί στο θρακικό πέλαγος είναι πιο ρηχά και θα τους βγει φτηνότερα ηθεμελίωση. Άγνωστο πως θα αφαιρεθούν μετά από 20 χρόνια!
  • Οι επιπτώσεις από τις ανεμογεννήτριες προστίθενται σε αυτές του μεικτού συστήματος αεριοποίησης του FSRU,που χρησιμοποιεί θαλασσινό νερό, το οποίο επιστρέφει στη θάλασσα σε θερμοκρασία χαμηλότερη κατά 7 βαθμούς Κελσίου, από την αρχική θερμοκρασία.Σε ετήσια βάση, το νερό που αντλείται από τη θάλασσα για αυτή τη διαδικασία είναι 31 εκ m3, στο οποίο προστίθεται υποχλωρίτης για τη θανάτωση των  θαλάσσιων οργανισμών και για να μην υπάρξει διάβρωση στις μεταλλικές επιφάνειας του υποσταθμού. Όλα τα δισεκατομμύρια αβγά και ψάρια που απορροφούνται επηρεάζουν σαφώς και την αλιεία, καθώς χάνονται πολύτιμα νεαρά άτομα.
  • Οι πακτωμένες ανεμογεννήτριες θα επηρεάσουν την κυκλοφορία των παράκτιων θαλάσσιων ρευμάτων που συμβάλουν στην ευρωστία των ιχθυοαποθεμάτων.
  • Θα βάλουν εμπόδια στη μετανάστευση για αναπαραγωγή προστατευόμενων ειδών ψαριών προς τον ποταμό του Έβρου.
  • Θα επιβαρύνουν άλλα προστατευόμενα είδη της θαλάσσιας πανίδας λόγω του περιβαλλοντικού θορύβου και της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, σε περιοχή που κατά τα άλλα είναι χαρακτηρισμένη «NATURA 2000».
  • Η προβλεπόμενη εγκατάσταση βρίσκεται εντός του διαδρόμου που χρησιμοποιούν μεταναστευτικά πουλιά, πολλά από αυτά απειλούμενα είδη, από και προς το Δέλτα του Έβρου με φανερό τον κίνδυνο για αυτά.
  • Επιπτώσεις επίσης θα υπάρξουν και για τα λιβάδια της Ποσειδωνίας στη Σαμοθράκη, που εκτός της γενικότερης οικολογικής σημασίας τους, η βέβαιη υποβάθμισή τους θα επηρεάσει και εμπορικά αλιευτικά είδη.
  • Για να παρακαμφθεί η ασυμβατότητα του Θρακικού πελάγους με τη σχεδιασμένη επένδυση, ονομάστηκε ως «Περιοχή Πρώτης Επιλογής» και τα έργα «Πιλοτικά», ώστε να εξαιρούνται περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχηςτι προτίθεται η διοίκηση να πράξει ώστε:

  • Να μην πραγματοποιηθεί καμία ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Θρακικό Πέλαγος.
  • Να σταματήσουν να παραδίνονται τα βουνά, οι παραλίες, το φυσικό περιβάλλον της περιοχής στους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Να υπάρξει φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Να εξασφαλιστεί ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της περιοχής.

19/2/2025

Για τη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος

Κλάδης Διονύσης

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Καιρός: Με τσουχτερό κρύο η Τσικνοπέμπτη – Πού θα χιονίσει

Το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ, αναφέρει πως σταδιακή επιδείνωση του καιρού έχει ξεκινήσει από την Τετάρτη και θα διαρκέσει μέχρι και...

Κώστας Τσιάρας: Εθνική προτεραιότητα για την κυβέρνηση η στήριξη της αγροτικής...

Η στήριξη του αγροτικού και παραγωγικού κόσμου αποτελεί εθνική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια...

58 «Πρώτους των Πρώτων» αριστούχους αποφοίτους Λυκείων από όλη την Ελλάδα...

Τους 58 «Πρώτους των Πρώτων» αριστούχους αποφοίτους Λυκείων από όλη την Ελλάδα,που πρώτευσαν στις Περιφέρειές τους στις πανελλαδικές εξετάσεις, βράβευσε ηEurobank στο πλαίσιο του...

Αποκριάτικες δράσεις στο Μουσείο Μετάξης Σουφλίου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς γιορτάζει την Αποκριά και οργανώνει εορταστικές δράσεις, για σχολικές ομάδες, στο Μουσείο Μετάξης, στο Σουφλί. Αναλυτικότερα: «Το γαϊτανάκι» - Θεατρική παράσταση...

Περιφερειακή σύσκεψη των διδασκαλικών συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Περιφερειακή σύσκεψη των διοικητικών συμβουλίων των διδασκαλικών συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με συμμετοχή κλιμακίου της ΔΟΕ, έλαβε χώρα χθες το απόγευμα στο...

Ξάνθη: Ολοκληρώθηκε η εβδομάδα λαογραφίας- μια γιορτή παράδοσης και πολιτισμού

Με την ενθουσιώδη συμμετοχή πλήθους κόσμου κάθε ηλικίας, που παρακολούθησε με ενθουσιασμό τα δρώμενα, ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Λαογραφίας, στο πλαίσιο των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών...

ΠΑΜΘ: Ένας οδικός χάρτης για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, με...

Στην προώθηση ενός οδικού χάρτη για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, εργάζεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συμμετέχοντας στο εταιρικό σχήμα του έργου...

Διαβασε και αυτο