7.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 10 Απριλίου, 2025

Πανώλη: «Τέλος» από τα κρεοπωλεία αρνί, παϊδάκια και προβατίνα

- Χορηγούμενη-

Λόγω της πανώλης στα αιγοπρόβατα, εξαφανίστηκαν από τα ψυγεία των κρεοπωλείων και από τις σούβλες και σχάρες των παντοπωλείων τα αρνιά, τα παϊδάκια και το πρόβειο κρέας.

Η Θεσσαλία για ακόμα μια φορά είναι σε επιφυλακή, με τον κτηνοτροφικό κλάδο να αγωνιά για το μέλλον του, αυτήν τη φορά εξαιτίας της επιδημίας πανώλης που έχει προσβάλει εκατοντάδες αιγοπρόβατα στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, και οι επιπτώσεις στην αγορά κρεάτων, αλλά και στην εστίαση έχουν αρχίσει να εμφανίζονται έντονα.

Τα σφαγεία παραμένουν κλειστά, η μετακίνηση των ζώων απαγορεύεται, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του ιού και την ίδια ώρα κρεοπωλεία, ψητοπωλεία και ταβέρνες προσπαθούν να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα, που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της πανώλης.

Ο πρόεδρος των κρεοπωλών Λάρισας κ. Ευάγγελος Ρίζος μιλώντας στην εφημερίδα «Ελευθερία» τονίζει ότι προς το παρόν, παρότι δεν υπάρχει αιγοπρόβειο κρέας προς διάθεση, δεν υπάρχει έντονο πρόβλημα, καθώς λόγω καλοκαιριού ούτε η κίνηση στα κρεοπωλεία είναι μεγάλη ούτε και οι καταναλωτές ζητούν αυτά τα είδη κρέατος.

«Δουλεύουμε με μοσχάρι, κοτόπουλο και χοιρινό. Όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια των μέτρων. Από τη στιγμή που πρέπει να αντιμετωπιστεί η επιδημία και τα σφαγεία έκλεισαν, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Προσαρμοζόμαστε. Το πρόβλημα θα το καταλάβουμε έντονα τον Δεκαπενταύγουστο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα εάν το επόμενο διάστημα υπάρχει πιθανότητα αύξησης τιμών στα διαθέσιμα είδη κρέατος, λόγω της έλλειψης αιγοπρόβειου, ο κ. Ρίζος ανέφερε ότι υπάρχει ως ενδεχόμενο, στην περίπτωση που τα μέτρα διαρκέσουν αρκετό καιρό.

Χαρακτηριστικά δήλωσε τα εξής: «Για 20 ημέρες δεν πρόκειται να αλλάξει η εικόνα της αγοράς. Ωστόσο, αν τα σφαγεία παραμείνουν κλειστά πολύ καιρό, τότε ενδεχομένως να είναι πιθανή μια αύξηση στο μοσχάρι και το χοιρινό. Είμαστε, όμως, αισιόδοξοι ότι θα το ξεπεράσουμε γρήγορα και αυτό πρόβλημα».

Αλλάζουν τα μενού οι ταβέρνες

Με αισιοδοξία προσπαθούν να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα και τα ψητοπωλεία κι οι ταβέρνες στη Λάρισα.

Ο κ. Αδάμος Κωνσταντίνου, ιδιοκτήτες ψητοπωλείου στο κέντρο της Λάρισας, αναφέρει ότι η επιδημία της πανώλης είναι το «κερασάκι στην τούρτα», αλλά διαχειρίζονται τη νέα πραγματικότητα με αισιοδοξία και ψυχραιμία.

«Δουλεύουμε πλέον με άλλους κωδικούς κρέατος. Μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο είναι τα κρέατα που μπορούμε να προσφέρουμε στον καταναλωτή. Ούτως ή άλλως, το αρνί αυτήν την εποχή ήταν δυσεύρετο, γιατί δεν είναι η εποχή του. Μεγάλο πλήγμα θα είναι για τα χωριά και τα πανηγύρια που δούλευαν αποκλειστικά με αυτά τα κρέατα. Ένας ακόμα πονοκέφαλος στην επισφαλή μας καθημερινότητα» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στο κοτόπουλο το «έριξαν» οι Λαρισαίοι!

Η έξαρση της πανώλης των μηρυκαστικών σε περιοχές της Λάρισας και της Θεσσαλίας έχει επηρεάσει την κατανάλωση αρνίσιου και πρόβειου κρέατος, με κρεοπώλες και ιδιοκτήτες ψητοπωλείων να μην μπορούν να προμηθευτούν λόγω της απαγόρευσης στις μετακινήσεις των ζώων, ενώ και οι καταναλωτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Ο πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών Π.Ε. Λάρισας, κ. Ευάγγελος Ρίζος, εξηγεί ότι εξαιτίας της πανελλαδικής απαγόρευσης στις μετακίνησης των αιγοπροβάτων, δεν υπάρχει εμπόρευμα στην αγορά, επομένως το ζήτημα δεν τίθεται εξαρχής στο αν θα το ζητήσει ή όχι ο καταναλωτής.

«Ο κόσμος ρωτάει για την πανώλη, θέλουν να μάθουν πώς είναι ακριβώς τα πράγματα», προσθέτει έπειτα.

«Θεωρώ ότι είναι σε ήπια μορφή, δεν είναι κάτι για να ανησυχούν πάρα πολύ. Έχουμε ενημερωθεί ότι ναι, μεταδίδεται η νόσος στα ζώα, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα με τη δημόσια υγεία».

Όπως εξηγεί, τη δεδομένη χρονική στιγμή, που διαχρονικά η κίνηση μειώνεται κατά πολύ, λόγω των διακοπών μεγάλου μέρους του καταναλωτικού κοινού, το πρόβλημα δεν έχει γίνει ακόμα ιδιαίτερα εμφανές.

«Επειδή είναι πολύ λίγο το χρονικό διάστημα και μιλώντας σε τοπικό επίπεδο για την πόλη μας, ούτως η άλλως κάθε εποχή αυτόν τον μήνα δεν έχουμε ιδιαίτερη κίνηση στα καταστήματά μας».

«Αυτό που μας έχει μείνει είναι το μοσχάρι, το χοιρινό και βασικά το κοτόπουλο», τονίζει έπειτα, μιλώντας για τις επιλογές των πελατών.

«Κάνουν τις επιλογές τους μέσα από τα εναπομείναντα κρέατα που υπάρχουν στα καταστήματά μας».

«Θεωρώ ότι εάν συνεχιστεί αυτό, θα έχουμε πρόβλημα, αν δεν γίνει άρση της μετακίνησης των ζώων, για να έχουμε την κανονική ροή όπως πριν», αναφέρει.

«Ακόμα δεν μπορούμε να καταλάβουμε και τη διαφορά, έχοντας ένα μέτρο σύγκρισης. Αν συνεχιστεί θα είναι έντονο, γιατί με την επιστροφή του κόσμου θα μπούμε κι εμείς σε μια σειρά».

«Ευελπιστώ ότι θα γίνει γρήγορα άρση της απαγόρευσης μετακίνησης και δεν θα έχουμε τα προβλήματα που έχουμε τώρα. Πάλι ο κόσμος θα έχει επιφυλάξεις, δεν θα ψωνίζει τόσο εύκολα αρνί και πρόβειο, αλλά τουλάχιστον εμείς θα έχουμε στα καταστήματά μας».

Η απαγόρευση της διακίνησης του κρέατος θέτει φυσικά εμπόδια και στα ψητοπωλεία.

«Ο κόσμος που έρχεται, ζητάει και αρνάκι και άλλα κρέατα, που είναι σε έλλειψη αυτό τον καιρό. Δεν βρίσκω, γιατί είναι κλειστά τα σφαγεία», αναφέρει ο ιδιοκτήτης, κ. Γιάννης Κωνσταντίνου.

«Παρόλα αυτά ο κόσμος τα ζητάει, δεν δείχνει να έχει φοβηθεί ή να έχει ταραχτεί από όλα αυτά», προσθέτει.

«Δεν υπάρχει κανένας πανικός. Σου λένε “θέλω αρνάκι”, τους λέω ότι δεν βρίσκω γιατί είναι κλειστά τα σφαγεία και σου λένε “ναι, το διάβασα”, αλλά το προσπερνούν».

Όπως αναφέρει, εφόσον η κατανάλωση αρνιού είναι απαγορευτική, αυτή την περίοδο υπάρχει ιδιαίτερη προτίμηση για το ψητό κοτόπουλο.

Η μετάδοση και οι εστίες μόλυνσης – Οδηγίες της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας

Η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία ζητά στενή συνεργασία κτηνοτρόφων αλλά και όλων όσων ασχολούνται στο παραγωγικό σύστημα της αιγοπροβατοτροφίας με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Αυτό πρέπει να γίνει «ώστε να αποφευχθούν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις – όπως συνέβη σε άλλες χώρες – στην αιγοπροβατοτροφία».

Η πανώλη χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας (90 έως 100%), ιδιαίτερα στις χώρες όπου εμφανίζεται για πρώτη φορά, και προκαλεί μεγάλες οικονομικές απώλειες.

Πως γίνεται η μετάδοση

Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω στενής άμεσης επαφής με μολυσμένα ζώα ή τα κόπρανά τους, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί αερογενώς μέσω της εισπνοής μικροσταγονιδίων που απελευθερώνονται στον αέρα με τις εκκρίσεις των μολυσμένων ζώων.

Ο κτηνοτροφικός εξοπλισμός, ποτίστρες, ταΐστρες, στρωμνή, τα διάφορα εργαλεία και οι ζωοτροφές όταν μολύνονται από εκκρίσεις των ζώων μπορούν να αποτελέσουν εστίες μόλυνσης. Επιπλέον η μετάδοση του ιού μέσω του γάλακτος είναι δυνατή.

Όπως σημειώνει, η νόσος ενδημεί για πολλά χρόνια σε αρκετές χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας όπου για τον έλεγχό της εφαρμόζονται προγράμματα εμβολιασμού.

Στην Ευρώπη, επίσημες καταγραφές κάνουν λόγο για κρούσματα στη Γεωργία (2016) και στη Βουλγαρία (2018). Φέτος το καλοκαίρι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη Θεσσαλία και έχει επεκταθεί στην ορεινή Κορινθία, στον Ασπρόπυργο Αττικής και πρόσφατα στην Κρήτη. Η πολιτική που ακολουθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εντοπισμός των θετικών ζώων – εκτροφών και εκρίζωση.

Τέλος, όπως υπογραμμίζει η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία «η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία αλλά αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την οικονομία».

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Θανάσης Κοντογεώργης: Έχουν δαπανηθεί 200 δισ. στην περιφερειακή ανάπτυξη

Προβληματισμό για τα αποτελέσματα της περιφερειακής ανάπτυξης, με δεδομένο ότι έχουν διατεθεί σ' αυτή τα τελευταία χρόνια 200 δισ. ευρώ, εξέφρασε ο Θανάσης Κοντογεώργης,...

Σαμοθράκη: Ένα νησί με μεγάλες δυνατότητες

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του στην Κομοτηνή με τον Δήμαρχο Σαμοθράκης, Αθανάσιο Βίτσα, και τον...

“Προοπτική Πολιτών”: “Από το 2019 το αίτημα για τον εορτασμό της...

Οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στη Δημοτική Αρχή που ενστερνίστηκε ένα ακόμη όραμα της παράταξής μας  και του τότε Δημάρχου Ευάγγελου Λαμπάκη, έστω και με...

Παρασκευή χειροποίητων σαπουνιών στο 1ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης

 Η Περιβαλλοντική Ομάδα του 1ου Γυμνασίου Αλεξ/πολης , στα πλαίσια του προγράμματος Ανακύκλωσης «Το άχρηστο γίνεται χρήσιμο» , παρασκεύασε χειροποίητα σαπούνια, τα οποία διαθέτει στην ενδεικτική...

Φέρες: Πυροβόλησαν σκύλο σε κτηνοτροφική περιοχή

Δεν κατέστη δυνατό να κρατηθεί στη ζωή ένα αδέσποτο τσομπανόσκυλο που εντοπίστηκε προ ημερών, βαριά τραυματισμένο από πυροβολισμό με καραμπίνα, σε κτηνοτροφική περιοχή των...

Πλησιάζει η εντυπωσιακή βελτίωση του καιρού

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, για σήμερα Πέμπτη, αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι στο...

Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ να παραμείνει «παγωμένη» ζητά σχέδιο...

Γεωπολιτικές και στρατηγικές ανάγκες δεν μπορούν να δικαιολογήσουν «εκπτώσεις» στην ενταξιακή διαδικασία που υποβαθμίζουν τις δημοκρατικές αρχές, σύμφωνα με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων Υπό τις...

Ο μεγαλύτερος ποδηλατικός αγώνας της Θράκης επιστρέφει δυναμικά στην Αλεξανδρούπολη

Ο αγώνας δρόμου Gran Fondo Delta, μια σπουδαία ποδηλατική εμπειρία για όλους, έρχεται ξανά στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, με κοινή εκκίνηση από την Αλεξανδρούπολη...

Διαβασε και αυτο

Θανάσης Κοντογεώργης: Έχουν δαπανηθεί 200 δισ. στην περιφερειακή ανάπτυξη

Προβληματισμό για τα αποτελέσματα της περιφερειακής ανάπτυξης, με δεδομένο ότι έχουν διατεθεί σ' αυτή τα τελευταία χρόνια 200 δισ. ευρώ, εξέφρασε ο Θανάσης Κοντογεώργης,...