Στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης(ΠΣΕΕ) μέσω της Διαδικασίας Επιχειρηματικής Ανακάλυψης, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία την Τετάρτη, 9 Απριλίου 2025 τα Εργαστήρια στους Τομείς Προτεραιότητας (i) Τουρισμός, Πολιτισμός, Δημιουργικές Βιομηχανίες, (ii) Περιβάλλον, Κυκλική Οικονομία και (iii) Βιοεπιστήμες, Υγεία, Φάρμακα που διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης μέσω της Αρμόδιας Περιφερειακής Αρχής (Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης).
Η Διαδικασία της Επιχειρηματικής Ανακάλυψης στοχεύει στην ενεργοποίηση και τη διασύνδεση της ερευνητικής κοινότητας, της επιχειρηματικής κοινότητας, των δημόσιων φορέων και της κοινωνίας των πολιτών μιας περιοχής, με στόχο τον καθορισμό και την ενίσχυση των τομέων και των προτεραιοτήτων που προσδίδουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην οικονομία της ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξή της.
Τα Eργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά προλόγισε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, όπου τόνισε την έμφαση που δίνει η διοίκηση στην σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα ενώ ευχαρίστησε τις Συμβουλευτικές Ομάδες Εργασίες (ΣΟΕ), που δουλεύουν συστηματικά στην διαμόρφωση των παρεμβάσεων της ΠΣΕΕ και οι οποίες είναι ο πυρήνας των περιφερειακών οικοσυστημάτων καινοτομίας της Περιφέρειας.
Οκ. Μιχάλης Γκούμας εκπροσωπώντας την αρμόδια Μονάδα (ΜΟΝΕΣΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσίασε τους τρόπους προώθησης της καινοτομίας και του έξυπνου οικονομικού μετασχηματισμού μέσω της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, ενώ η κ. Μαριρένα Γρηγορίου (Πρόεδρος ΠΣΕΚ, Αντιπρύτανης ΔΠΘ) επεξήγησε τη λειτουργία του Μηχανισμού Διαχείρισης και Παρακολούθησης της ΠΣΕΕ (S3Remth).
Στη συνέχεια η συμμετέχοντες μεταφέρθηκαν στα εικονικά δωμάτια για το κυρίως μέρος των εργασιών ανά τομέα Προτεραιότητας:
“Τουρισμός, Δημιουργικές Βιομηχανίες”
Συντονίστρια Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου, καθ. Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ.
Συμμετείχαν38 εκπρόσωποι της τετραπλής έλικας. Παρουσιάστηκαν από τους ο κ Γ. Παυλίδης, Δντη Ερευνών στο Ε.Κ. ΑΘΗΝΑ και κ. Ι. Καζανίδης Επ. Καθ. Τμήμα Πληροφορικής του ΔΠΘ παραδείγματα έργων καινοτομίας στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού. Η καθ. Παπαγεωργοποπύλου παρουσίασε προτεραιότητες που επιλέχθηκαν από το σύνολο της Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Περιφέρεια κατά τις εργασίες της ΣΟΕ. Κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου τέθηκαν από τους επαγγελματίες του χώρου προβληματισμοί και καλύτεροι τρόποι σύνδεσης της αγοράς με την καινοτομία και την έρευνα καθώς και δυνατότητες βελτίωσης των χρηματοδοτικών εργαλείων προς όφελος των επιχειρήσεων ως ωφελούμενους αλλά και ως τελικούς χρήστες. Η δικτύωση και η συνεχής ενημέρωση αναδείχτηκαν ως απαραίτητα στοιχεία για την επιτυχή συνέχιση των δράσεων της συγκεκριμένης ΣΟΕ.
“Περιβάλλον– Κυκλική Οικονομία”
Συντονιστής Μάνος Κουτράκης, Δ/ντης Ερευνών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Συμμετείχαν 41 εκπρόσωποι της τετραπλής έλικας, από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της ΑΜΘ. Ο κ. Συλαίος, Καθηγητής ΤΜΠ-ΔΠΘ, παρουσίασε καινοτόμες λύσεις για τη διαχείριση υδάτινων πόρων, της παράκτιας ζώνης στην ΠΑΜΘ. Ο Δρ. Κουτράκης, παρουσίασε την πορεία της έως την ολοκλήρωση του Κειμένου Βάσης και τις Προτεραιότητες που επιλέχθηκαν σύμφωνα με την ΕΣΕΕ και τις προτάσεις έργων που υποβλήθηκαν. Οι 3 προτεραιότητες που προκρίθηκαν ως πιο σημαντικές στο εργαστήριο ήταν οι «Προστασία, ανάδειξη και αειφόρος διαχείριση της βιοποικιλότητας», η «Κυκλική Οικονομία» και ο «Μετριασμός και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών». Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες υπέβαλλαν προτάσεις για έργα που μπορούν να ενισχύσουν την καινοτομία στην Περιφέρεια και τα σχόλια τους σε σχέση με το Κείμενο Βάσης. Επιπλέον, προτάθηκαν νέοι τρόποι και μεθοδολογίες ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και υποβλήθηκαν σημαντικές προτάσεις για τη δικτύωση του ερευνητικού και επιχειρηματικού τομέα και τη ενίσχυση της συνεργασίας με φορείς εξωτερικού.
“Βιοεπιστήμες, Υγεία & Φάρμακα”
Συντονίστρια Μαριρένα Γρηγορίου, καθ. Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής Δ.Π.Θ.
Συμμετείχαν20 εκπρόσωποι της τετραπλής έλικας, από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της ΑΜΘ. Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των εργασιών της ΣΟΕ του τομέα από τη σύστασή της μέχρι και σήμερα. Έμφαση δόθηκε στην επιλογή των περιοχών στις οποίες η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με βάση τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει μπορεί να προσδοκά οφέλη προς την κατεύθυνση του οικονομικού μετασχηματισμού του τομέα. Επίσης, συζητήθηκαν τα καταλληλότερα μέσα εφαρμογής για την υλοποίηση έργων ΕΤΑΚ, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και των ανθρώπινων δεξιοτήτων αντίστοιχα. Στο κλείσιμο της συζήτησης επισημάνθηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια ευρείας διαβούλευσης με πρώτο βήμα τον εμπλουτισμό της ΣΟΕ με νέα μέλη που συμμετείχαν στο Εργαστήριο και με συμμετοχή στις σχεδιαζόμενες δράσεις δικτύωσης των επιχειρήσεων με την ακαδημαϊκή/ερευνητική κοινότητα.
Ο κ. Πάρτσιας μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων παρουσίασε τις δράσεις δικτύωσης επιχειρηματικής και επιστημονικής κοινότητας τις οποίες υποστηρίζει ο Μηχανισμός Διαχείρισης και Παρακολούθησης της S3 ΠΑΜΘ και ο κεντρικός κόμβος καθοδήγησης, δικτύωσης και υποστήριξης (S3 CoP) της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) μέσω της πρωτοβουλίας TargetedSupport to Regions. Στόχος των δράσεων αυτών είναι να αναδειχθεί η ώριμη έρευνα που παράγεται στην Περιφέρεια και να συνδεθεί με τις ανάγκες των επιχειρήσεων για έρευνα και καινοτομία, δημιουργώντας ένα ισχυρό δίκτυο συνεχούς συνεργασίας.
Το κλείσιμο των Εργαστηρίων πραγματοποίησε ο κ. Παναγιώτης Κουδουμάκης, Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη» παρουσιάζοντας τις Δυνατότητες Ενίσχυσης της Έρευνας και της Καινοτομίας των επιχειρήσεων μέσω του Περιφερειακού Προγράμματος ΕΣΠΑ.
Στην ιστοσελίδα https://pta.gov.gr/s3remth/ μπορείτε να ενημερώνεστε για την Περιφερειακή S3,να βρείτε τα Κείμενα Βάσης – όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής-, να υποβάλλετε την Επιχειρηματική σας Ιδέα αλλά και να εκδηλώστε ενδιαφέρον για συμμετοχή στο περιφερειακό οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που αναπτύσσεται.