Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ανακοινώνοντας την Τετάρτη νέους δασμούς, ξεκινώντας από το επίπεδο του 10% και επιβάλλοντας υψηλότερους σε ορισμένους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης (3/4) την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος για την επιβολή «αμοιβαίων» τελωνειακών δασμών, ανάλογων με αυτούς που επιβάλλουν οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ στα αμερικανικά προϊόντα.
Ο εμπορικός πόλεμος, που αναμένεται να έχει συνέχεια με τα αντίμετρα που πιθανόν θα ανακοινώσουν οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, προεξοφλείται πως θα οδηγήσει σε αύξηση τιμών παγκοσμίως.
«Είναι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας μας», είπε ο Τραμπ κατά την ομιλία του στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, παρουσιάζοντας μια λίστα με «αμοιβαίους» τελωνειακούς δασμούς. «Αμοιβαίοι σημαίνει πως ό,τι κάνουν σε εμάς, κάνουμε σε αυτούς. Είναι πολύ απλό, δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλό», συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως είναι «μια από τις πιο σημαντικές ημέρες στην αμερικανική ιστορία».
Οι βαρύτεροι δασμοί, 34%, επιβάλλονται στις εισαγωγές από την Κίνα. Δασμοί 20% επιβάλλονται στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υψηλοί είναι επίσης οι δασμοί για τα προϊόντα που εισάγονται από την Ιαπωνία (24%), την Ινδία (26%) και την Ελβετία (31%).
Δύο χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, η Καμπότζη και το Βιετνάμ, υφίστανται τους υψηλότερους δασμούς ποσοστιαία: τα προϊόντα τους θα δασμολογούνται στις ΗΠΑ με 49% και 46% αντίστοιχα.
Επιπλέον ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, συνολικής αξίας σχεδόν 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τόνισε πως προκάλεσε κατάπληξη το γεγονός ότι επιβάλλονται ταυτόχρονα δασμοί 25% στους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές στις ΗΠΑ, αξίας 138,5 δισ. δολαρίων το 2024.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποιεί τις χώρες να «μην ανταποδώσουν» τους δασμούς
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ συμβούλεψε την Τετάρτη «όλες» τις κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο να το σκεφτούν προτού «ανταποδώσουν» τους δασμούς που ανήγγειλε πως θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας για «κλιμάκωσης» του εμπορικού πολέμου.
«Συγκρατηθείτε, απορροφήστε το χτύπημα, περιμένετε να δείτε πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση. Καθώς, αν ανταποδώσετε, θα υπάρξει κλιμάκωση», διεμήνυσε ο Μπέσεντ.
Ποια αγαθά δεν θα επηρεαστούν από τους νέους δασμούς Τραμπ
Μετά την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ, ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα με τα προϊόντα που θα εξαιρεθούν από τους νέους δασμούς που ανακοινώθηκαν.
Στη λίστα περιλαμβάνονται:
πολύτιμα μέταλλα,
ενεργειακοί πόροι και άλλα ορυκτά που δεν είναι διαθέσιμα εντός ΗΠΑ.
προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, καθώς και εξαρτήματα αυτοκινήτων που ήδη υπόκεινται σε δασμούς,
χαλκός, φαρμακευτικά προϊόντα, ημιαγωγοί και ξυλεία
Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ «έτοιμη να απαντήσει» στους δασμούς των ΗΠΑ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ.
«Οι αμερικανικοί δασμοί αποτελούν σημαντικό πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία και οι συνέπειες θα είναι τρομερές για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», ενώ επεσήμανε ότι «όλες οι επιχειρήσεις θα υποφέρουν».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμφώνησε ωστόσο με τον Ντόναλντ Τραμπ ότι άλλοι εκμεταλλεύονται αθέμιτα τους ισχύοντες κανόνες, ενώ υπογράμμισε πως «η ΕΕ ήταν πάντα έτοιμη να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ» για να συμπληρώσει πως θα υπάρξουν περαιτέρω αντίμετρα στους δασμούς των ΗΠΑ, εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν. «Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε» επεσήμανε η φον ντερ Λάιεν λέγοντας πως «προετοιμάζουμε περαιτέρω δέσμη μέτρων για την προστασία των συμφερόντων μας».
Διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα επιδείξει ενιαία στάση και επέμεινε στο ότι η Ένωση είναι η δύναμη των κρατών μελών της, ενώ τέλος, υποσχέθηκε πως η ΕΕ θα σταθεί στο πλάι όσων πλήττονται.
Ο Καναδάς θα ανταποδώσει τους δασμούς
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Κάρνι, υποσχέθηκε την Τετάρτη πως η κυβέρνησή του θα ανταποδώσει τους τελωνειακούς δασμούς που αναγγέλθηκαν από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κρίνοντας πως τα μέτρα αυτά θα «αλλάξουν θεμελιωδώς» το διεθνές εμπόριο.
«Θα καταπολεμήσουμε αυτούς τους τελωνειακούς δασμούς με αντίμετρα», είπε ο νέος πρωθυπουργός και ηγέτης των Φιλελευθέρων, Μαρκ Κάρνι, μιλώντας στον Τύπο στην Οτάβα.
Παράλληλα τόνισε πως οι αμερικανικοί τελωνειακοί δασμοί, ειδικά στον χάλυβα, στο αλουμίνιο και στα οχήματα, θα «πλήξουν άμεσα εκατομμύρια Καναδούς».
Η Βρετανία θέλει συμφωνία με τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει πρόθεση να συνάψει συμφωνία με αυτή των ΗΠΑ για να «μετριαστεί» ο αντίκτυπος των τελωνειακών δασμών που ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και δεν σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε ανταπόδοσή τους, δήλωσε την Τετάρτη ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου Τζόναθαν Ρέινολντς.
«Οι ΗΠΑ είναι ο εγγύτερος σύμμαχός μας, η προσέγγισή μας συνίσταται στο να παραμείνουμε ήρεμοι και να δεσμευτούμε να κλείσουμε συμφωνία η οποία, το ελπίζουμε, θα μετριάσει τον αντίκτυπο αυτού που ανακοινώθηκε», δήλωσε.
Το Λονδίνο —συγκριτικά— είχε ευνοϊκή μεταχείριση από τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι δασμοί που αναγγέλθηκαν στα βρετανικά προϊόντα τα οποία εισάγονται στις ΗΠΑ θα είναι 10%, οι χαμηλότεροι εξ όσων ανακοίνωσε.
Αντίδραση από Μελόνι
«Η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα μέτρο που θεωρώ λάθος και δεν είναι προς το συμφέρον κανενός από τα δύο μέρη» αναφέρει η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι σε ανάρτησή της.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εργαστούμε για μια συμφωνία με τις ΗΠΑ, με στόχο την αποτροπή ενός εμπορικού πολέμου που αναπόφευκτα θα αποδυνάμωνε τη Δύση προς όφελος άλλων παγκόσμιων παικτών.
Σε κάθε περίπτωση, όπως πάντα, θα ενεργήσουμε προς το συμφέρον της Ιταλίας και της οικονομίας της, και με τη συνεργασία με τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους μας», πρόσθεσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Η Κίνα παροτρύνει τις ΗΠΑ να «ακυρώσουν αμέσως» τους νέους τελωνειακούς δασμούς
Η κυβέρνηση της Κίνας παρότρυνε σήμερα αυτήν των ΗΠΑ να «ακυρώσει αμέσως» τους νέους τελωνειακούς δασμούς που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, καλώντας σε «διάλογο» καθώς τα μέτρα «θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».
«Η Κίνα προτρέπει τις ΗΠΑ να ακυρώσουν αμέσως τους μονομερείς τελωνειακούς δασμούς και να επιλύσουν με τον προσήκοντα τρόπο τις διαφορές τους με τους εμπορικούς εταίρους τους, μέσω ισότιμου διαλόγου», τόνισε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, τονίζοντας πως τα μέτρα που ανήγγειλε ο Τραμπ «θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».
Η Ιρλανδία συνηγορεί υπέρ «αναλογικής» αντίδρασης της ΕΕ στους δασμούς των ΗΠΑ
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχoλ Μάρτιν δήλωσε την Τετάρτη πως «λυπάται βαθιά» για τους τελωνειακούς δασμούς 20% που αναγγέλθηκε πως θα επιβάλλονται στα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εισάγονται στις ΗΠΑ, καλώντας τους 27 να αντιδράσουν κατά τρόπο «αναλογικό».
«Κάθε ενέργεια πρέπει να είναι αναλογική και να έχει στόχο να προασπίσει τα συμφέροντα των επιχειρήσεών μας, των εργαζομένων μας και των πολιτών μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας σε ανακοίνωσή του.
Η Ιρλανδία, η οποία φιλοξενεί τις έδρες στη Γηραιά Ήπειρο πολλών μεγάλων αμερικανικών ομίλων, τομέων όπως η τεχνολογία ή η φαρμακευτική βιομηχανία, καταγράφει το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ από όλα τα άλλα κράτη-μέλη εξαιτίας της ιδιαιτερότητας αυτής.
Η Βραζιλία εξετάζει «όλα» τα ενδεχόμενα
Η κυβέρνηση του Βραζιλιάνου προέδρου Λούλα έκανε σαφές πως εξετάζει «όλα» τα πιθανά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην επιβολή δασμών 10% στα προϊόντα που εισάγουν από τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.
Η Μπραζίλια «εξετάζει όλες τις πιθανές ενέργειες για να εξασφαλίσει την αμοιβαιότητα στο διμερές εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, για την υπεράσπιση των νόμιμων εθνικών συμφερόντων», αναφέρει ανακοίνωση της κυβέρνησης, η οποία τόνισε ακόμη ότι παραμένει ανοικτή στον διάλογο και ότι θεωρεί πως οι αμερικανοί ισχυρισμοί για το ότι οι δασμοί αυτοί είναι ανταποδοτικοί δεν «αντανακλούν την πραγματικότητα».
Νωρίτερα, το βραζιλιάνικο κοινοβούλιο υιοθέτησε νόμο που δίνει στην κυβέρνηση τρόπους να ανταποδώσει τους φραγμούς στο εμπόριο, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των δασμών από τον πρόεδρο Τραμπ.
Ο νόμος περί οικονομικής «αμοιβαιότητας» εγκρίθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές όλων των κομμάτων που ήταν παρόντες στην κάτω Βουλή, την επομένη της υιοθέτησής του από τη Γερουσία της Βραζιλίας.