11.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025

Οι ώρες φαγητού που παχαίνουν λιγότερο

- Χορηγούμενη-

Εσείς τι ώρα τρώτε το κυρίως γεύμα της ημέρας; Ξέρετε ότι η επιλογή της ώρας μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής θέτοντας σας σε κίνδυνο πρόσληψης περισσότερων θερμίδων αλλά και χειρότερης ποιότητας διατροφή; Δείτε ποια ώρα είναι η πιο επικίνδυνη για το βάρος σας

Μελέτη που έγινε σε περίπου 1.200 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, και παρουσιάστηκε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECOICO 2020), υποδεικνύει μια σύνδεση ανάμεσα στη μεγαλύτερη αναλογία της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων ενός ατόμου κατά το απόγευμα -με απλά λόγια, το κυρίως γεύμα- και την υψηλότερη συνολική πρόσληψη ενέργειας, αλλά και τη χαμηλότερη ποιότητα διατροφής.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξανόμενο ενδιαφέρον σχετικά με το πώς το χρονικό διάστημα της ημέρας που καταναλώνεται το φαγητό μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό και άλλες σωματικές διαδικασίες. Το αίσθημα της πείνας ακολουθεί ένα ισχυρό καθημερινό και ρυθμικό μοτίβο, το οποίο συχνά είναι πιο έντονο αργά μέσα στην ημέρα. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να επηρεάσει τόσο το είδος όσο και την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε.

Σκοπός της έρευνας της Judith Baird από το Κέντρο NICHE του Πανεπιστημίου Ulster στη Βόρεια Ιρλανδία, λοιπόν, ήταν να διερευνήσει τον συσχετισμό ανάμεσα στην πρόσληψη ενέργειας κατά τη διάρκεια του απογεύματος και τη συνολική πρόσληψη ενέργειας και την ποιότητα της διατροφής.

Η επιστημονική ομάδα επέλεξε μια ομάδα 1.177 ενηλίκων 19-64 ετών από την Εθνική Έρευνα Διατροφής του Ηνωμένου Βασιλείου, χρησιμοποιώντας δεδομένα που περιελάμβαναν λεπτομερείς πληροφορίες για την κατανάλωση τροφίμων, την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και τη διατροφική κατάσταση του γενικού πληθυσμού της χώρας από 18 μηνών και άνω, εξετάζοντας ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 1000 συμμετεχόντων κάθε χρόνο (2012-2017).

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ίσες ομάδες, βάσει της αναλογίας της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας μετά τις 18:00 το απόγευμα, από την χαμηλότερη κάτω του 31,4% έως την υψηλότερη, της οποίας η απογευματινή κατανάλωση φαγητού ξεπερνούσε το 48,6% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας. Η ποιότητα της διατροφής αξιολογήθηκε μέσω βαθμολόγησης των ημερολογίων διατροφής που κρατούσαν οι συμμετέχοντες βάσει του Οδηγού Τροφίμων Πλούσιων σε Θρεπτικά Συστατικά, ο οποίος κατηγοριοποιεί και βαθμολογεί τα τρόφιμα σύμφωνα με την αναλογία τους σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά και το περιεχόμενό τους σε ενέργεια.

Σε όλη την ομάδα του δείγματος, η πρόσληψη ενέργειας το απόγευμα αντιστοιχούσε κατά μέσο όρο σε σχεδόν το 40% της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας (39,8%). Οι συγγραφείς βρήκαν μια σημαντική ποικιλία στη συνολική πρόσληψη ενέργειας των τεσσάρων ομάδων συμμετεχόντων, με τα άτομα που βρίσκονταν στην ομάδα της χαμηλότερης πρόσληψης το απόγευμα να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες ομάδες.

Η ποιότητα της διατροφής διέφερε και αυτή ανάμεσα στις ομάδες συμμετεχόντων, με εκείνους που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη αναλογία της πρόσληψης ενέργειας το απόγευμα να έχουν σημαντικά χειρότερη βαθμολογία στον Οδηγό Τροφίμων Πλούσιων σε Θρεπτικά Συστατικά από τους υπόλοιπους.

«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μιας μικρότερης αναλογίας από την πρόσληψη ενέργειας το απόγευμα μπορεί να σχετίζεται με μικρότερη ημερήσια πρόσληψη ενέργειας, ενώ η κατανάλωση μεγαλύτερης αναλογίας σχετίζεται με χαμηλότερη ποιότητα διατροφής», αναφέρουν οι συγγραφείς και καταλήγουν:

«Το χρονικό διάστημα της πρόσληψης ενέργειας μπορεί να είναι σημαντική τροποποιητική συμπεριφορά που θα πρέπει να σκεφτούμε για μελλοντικές διατροφικές παρεμβάσεις. Τώρα χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση ώστε να εξεταστεί αν το μοίρασμα της πρόσληψης ενέργειας ή/και το είδος του φαγητού που καταναλώνεται το απόγευμα σχετίζονται με μέτρα της σύνθεσης του σώματος και της καρδιομεταβολικής υγείας».

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Οδηγίες για την Ασφάλεια των Τροφίμων στο Πασχαλινό Τραπέζι

Η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας παρέχει χρήσιμες οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων κατά την προετοιμασία του Πασχαλινού τραπεζιού, βοηθώντας τους καταναλωτές να απολαύσουν τις...

Συνελήφθησαν 14 άτομα σε περιοχές της Αν. Μακεδονίας και Θράκης για...

Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, συνελήφθησαν κατά το χρονικό διάστημα από 3 έως 10-4-2025 σε περιοχές της Ανατολικής...

Ψήφισμα του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου για το θάνατο του ιατρού μικροβιολόγου...

Με οδύνη πληροφορηθήκαμε τον χαμό του εκλεκτού ιατρού Μικροβιολόγου, επί σειρά ετών μέλους του συλλόγου μας Άγγελου Χαμπούρη, σε ηλικία 95 ετών. Ο Άγγελος Χαμπούρης...

Περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην Περιφέρεια...

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας την Παρασκευή 11, το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Απριλίου θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Περιφέρεια της Ανατολικής...

Ορεστιάδα: Σε ειδική τελετή άναψε η φλόγα του Φυσικού Αερίου

Και επίσημα, από εχθές (10/04) το βράδυ, η Ορεστιάδα είναι μία από τις πόλεις της χώρας που τροφοδοτείται με φυσικό αέριο. Τη φλόγα άναψαν...

Δικαίωμα στην ελπίδα η Γκραν Κανάρια, τρένο η Γαλατασαράι

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το κουπόνι της Παρασκευής, με τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα να έχουν μπει πια στην τελική τους ευθεία, ενώ από το μπασκετικό πρόγραμμα...

ΠΑΜΘ: Φόβοι για λουκέτο στο 25% της εστίασης εξαιτίας της εφαρμογής...

Στο «κόκκινο» βρίσκονται εκατοντάδες επιχειρήσεις εστίασης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετά την ανακοίνωση για την άμεση εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον...

51 εκ. ευρώ, για αντιπλημμυρικά έργα στα Δασαρχεία του Έβρου

Ο Στάθης Σταθόπουλος, ενημέρωσε την αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής για τα αποτελέσματα της επίσκεψης που οργάνωσε και πραγματοποιήσαμε από κοινού , με την...

Διαβασε και αυτο