Εγκαταλείπεται η καλλιέργεια σπαραγγιού στην περιοχή της Βύσσας, που από τη δεκαετία του ’80 είχε σημαντικό μερίδιο στην τοπική αγροτική παραγωγή. Από τους περίπου 90 παραγωγούς και τα 2.000 στρέμματα καλλιέργειας που υπήρχαν τις προηγούμενες δεκαετίες, σήμερα έχουν απομείνει 8 παραγωγοί με 150 στρέμματα. Πρόκειται για τις τελευταίες, καινούργιες σπορές που είχαν γίνει και διατηρούνται ακόμη, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν όταν θα ολοκληρώσουν τον κύκλο τους.
Οι παλαιότερες καλλιέργειες έχουν καταστραφεί από τους αγρότες που τις εκμεταλλεύονταν και έχουν αντικατασταθεί από άλλα είδη, όπως σκόρδα και μπρόκολα, καθώς η σπαραγγοκαλλιέργεια κρίνεται πλέον μην προσοδοφόρα, εξαιτίας των χαμηλών τιμών που δίνονται για το παραγόμενο προϊόν, ειδικά από το 2019 και κατά τη διάρκεια της περιόδου του κορωνοϊού. Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Γιάννης Μαργαριτίδης, από τους τελευταίους σπαραγγοπαραγωγούς της Βύσσας, οι ελάχιστοι που απέμειναν στη συγκεκριμένη καλλιέργεια στέλνουν την παραγωγή τους στον συνεταιρισμό του Τυχερού, που διαθέτει το προϊόν σε εταιρεία στο Αγρίνιο.
Ο ίδιος σημείωσε ότι μαζί με την σπαραγγοκαλλιέργεια, εγκαταλείφθηκε και ο συνεταιρισμός των σπαραγγοπαραγωγών που είχε συσταθεί το 1987 στη Βύσσα, ο οποίος είχε δημιουργήσει εγκαταστάσεις με σύγχρονο εξοπλισμό μεγάλης αξίας.
Μικρή ανάκαμψη της σκορδοκαλλιέργειας στον κάμπο της Βύσσας
Σε αντίθεση με το σπαράγγι, που ως καλλιέργεια φαίνεται ότι οδεύει προς το τέλος της στην περιοχή της Βύσσας, η σκορδοκαλλιέργεια δείχνει να ανακάμπτει, παρότι και αυτή τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε πτωτική τάση. Τον Οκτώβριο του 2024 σπάρθηκαν 20% περισσότερα στρέμματα σε σχέση με το 2023, φτάνοντας τα 1.800, από 1.500 που ήταν την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο.
Σοβαρό κίνητρο επιστροφής και αύξησης των εκτάσεων σκορδοκαλλιέργειας στη Βύσσα φαίνεται ότι ήταν οι περσινές τιμές, που κυμάνθηκαν μεταξύ 0,27-0,30 λεπτά το «κεφάλι» και οι οποίες, όπως σχολίασε και ο πρόεδρος των σκορδοπαραγωγών της Βύσσας, Γιάννης Μαργαριτίδης, «ήταν πολύ ικανοποιητικές».
Σύνταξη: Χρυσούλα Σαμουρίδου
Συνέντευξη: Βασίλης Πρεμίδης
Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας