Μαχητική απεργιακή συγκέντρωση και πορεία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, κόντρα στη λάσπη και το κάρβουνο που φέρνουν στη ζωή τους κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι, στον Έβρο. Και πρόβαλλαν τις διεκδικήσεις τους για σύγχρονα δικαιώματα, για μέτρα προστασίας της ζωής τους.

Από το βήμα της συγκέντρωσης στην Αλεξανδρούπολη, ο Γιάννης Χιώνης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ενότητα» ανέδειξε τι φέρνει στη ζωή των εργαζομένων το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αλλά και τι βιώνει ο λαός από την εγκληματική πολιτική που θυσιάζει τα δικαιώματά του και τη ζωή του για τα κέρδη των λίγων. «Μυρίζουμε καπνό και στάχτη, ανασαίνουμε βαριά και βλέπουμε μαύρη θέα! Είμαστε Αλεξανδροπουλίτες”, είπε. “Πνιγόμαστε στην Πύλο, στο Αιγαίο, μας κλέβουν, μας στοιβάζουν σε τρέϊλερ και σε ψυγεία, καιγόμαστε ζωντανοί στον Έβρο! Είμαστε μετανάστες. Δουλεύουμε μια και δυο και τρεις δουλειές. Το κοινό μας είναι ότι είμαστε φτωχοί, είμαστε εργαζόμενοι και προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα».

Ο Δημήτρης Γιαννούδης, μέλος της επιτροπής κατοίκων οικισμού Παλαγίας, που έχει υποστεί ζημιές από τη φωτιά, ανέδειξε ότι αυτό το κράτος που θέλει να απογειώσει την ευελιξία για να αυξήσει τα κέρδη της εργοδοσίας, είναι το ίδιο που άφησε απροστάτευτο το λαό σε φωτιές και πλημμύρες.

Μετά την καταστροφή από τη φωτιά «ζούμε σήμερα μια νέα κατάσταση στο χωριό, που κινδυνεύει πλέον από τις βροχές, με μπαζωμένα φρεάτια και ρέματα ακαθάριστα εδώ και δεκαετίες άλλα και με καμμένα σπίτια και αυλές συγχωριανών μας που δεν ελπίζουν σε καμιά αποζημίωση, σύμφωνα τουλάχιστον με το μοντέλο της Εύβοιας». Και πρόβαλε τις διεκδικήσεις του λαού της περιοχής αναφέροντας: «Συνεχίζουμε την οργάνωση και την διεκδίκηση μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους, τις επιτροπές κατοίκων, γιατί παρά τις όποιες εξαγγελίες της κυβέρνησης η εμπειρία από άλλες περιοχές δείχνει ότι ακόμα δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις μετά από 2 και 3 χρόνια. Να μην υπάρχει εφησυχασμός από τις δηλώσεις δημάρχων και περιφερειαρχών. Απαιτούμε από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και την δημοτική αρχή να σταματήσουν να ρίχνουν ο ένας την ευθύνη στον άλλο και να πάρουν εδώ και τώρα, πριν είναι αργά, όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. Απαιτούμε άμεση και στο 100% αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες».
Στη συγκέντρωση μίλησε και ο Παναγιώτης Τσίρτσης, πρόεδρος του ΝΤ Εβρου της ΑΔΕΔΥ που πέρα από τις ευθύνες για την καταστροφή από τις φωτιές, ανάδειξε πως επηρεάζει το νομοσχέδιο έκτρωμα και τον κλάδο του Δημοσίου.