Η Σαμοθράκη, το μοναδικό νησί του Έβρου, βρίσκεται εδώ και χρόνια αντιμέτωπη με γεωγραφική απομόνωση, ανεπαρκείς υποδομές, αυξημένο κόστος ζωής και περιορισμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση. Οι παράγοντες αυτοί έχουν οδηγήσει σε οικονομική στασιμότητα και έντονη δημογραφική συρρίκνωση.
Παρότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει τη δυνατότητα για μείωση του ΦΠΑ στα νησιά, η Σαμοθράκη παραμένει με το ίδιο ΦΠΑ. Η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να εφαρμόσει το μέτρο έως τις 31/12/2024, αλλά παρέλειψε να το κάνει, παραβιάζοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία και προκαλώντας πλήγμα στις επιχειρήσεις και τους κατοίκους του νησιού.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμά του στις 23/02/2025, δήλωσε ότι η οικονομία υπεραποδίδει, με πρωτογενές πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ αντί για 1,4 δισ. ευρώ.
Αφού υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, γιατί δεν εφαρμόζεται ο μειωμένος ΦΠΑ στη Σαμοθράκη όπως προβλέπει η Οδηγία (ΕΕ) 2022/542;
Η μη εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ στη Σαμοθράκη δεν είναι τεχνικό ζήτημα – είναι πολιτική επιλογή.
Η Σαμοθράκη δεν ζητά προνόμια – ζητά δικαιοσύνη.
Καλώ τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να αναλάβουν άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας.
Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία.
Μενέλαος Μαλτέζος
Οικονομολόγος – Πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία