fbpx
6.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου, 2025

Λουκία Σαράντη: Η ελληνική βιομηχανία στο 2025

- Χορηγούμενη-

Η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται από συνεχόμενες διεθνείς κρίσεις, οι οποίες έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας, αλλά -ταυτοχρόνως- και σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης.

Μέσα σε αυτό το περίπλοκο περιβάλλον, η ελληνική βιομηχανία επιβεβαιώνει σταθερά την καθοριστική θετική συνεισφορά της στην οικονομία, αφού σήμερα δημιουργεί το 9% του ΑΕΠ της χώρας και συμβάλλει στο 72% της αξίας των εξαγωγών αγαθών, ενώ η έμμεση επίδρασή της εκτιμάται στο 24% του ΑΕΠ. Μάλιστα, για τη νέα χρονιά, εκτιμάται ότι θα έχει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στηρίζοντας έτσι όχι μόνο την οικονομία αλλά και την κοινωνία μας.

Πάγιο αίτημα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας είναι να μπορέσουμε να μεταβούμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, όπου η βιομηχανία θα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, αξιοποιώντας το δυναμισμό και τις μεγάλες δυνατότητές της.

Αυτός ο στρατηγικός προσανατολισμός προϋποθέτει την αποτελεσματική στήριξη και έμπρακτη θωράκιση των βιομηχανικών επιχειρήσεων, απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και ιδίως:

Προσέγγιση της πράσινης μετάβασης την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι βιομηχανίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η μετάβαση αυτή, όπως περιγράφεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) προάγει τον πολύ σημαντικό στόχο της αειφορίας και θέτει συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς στόχους για το 2030 και 2050. Ωστόσο, τα προβλεπόμενα ορόσημα είναι αφενός δύσκολα και αφετέρου επιβαρύνουν σημαντικά το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, που πρέπει να υποστηριχθούν για την επίτευξή τους.
Καθολική αντιμετώπιση του υπέρογκου κόστους ενέργειας και των ανεξέλεγκτων διακυμάνσεων της τιμής του ρεύματος. Πρόκειται για ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας που αφορά όλες τις επιχειρήσεις. Πρέπει να γίνουν στοχευμένες κινήσεις ώστε η βιομηχανία να διασφαλίσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία και παράλληλα να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της. Επιπλέον, πάγιο αίτημα του ΣΒΕ είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης της βιομηχανίας για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, κάτι που ως πρακτική ακολουθεί η -ευθέως ανταγωνιστική προς εμάς- Βουλγαρία.
Διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Η κίνηση αυτή αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση του διαρθρωτικού προβλήματος των μεγάλων ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό. Ως ΣΒΕ έχουμε εκπονήσει με την Deloitte ειδική μελέτη, που καταλήγει σε ένα πλέγμα 13 σύγχρονων και αποτελεσματικών προτάσεων και βρίσκεται στη διάθεση των αρμόδιων Υπουργείων.
Εκσυγχρονισμός των υποδομών. Δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνιστική βιομηχανία και κοινωνική ευμάρεια χωρίς σύγχρονες υποδομές. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, τα οποία όμως πρέπει να συνεχιστούν. Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών -σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο, λειτουργικά λιμάνια κι ένα οδικό δίκτυο εφάμιλλο με τα ευρωπαϊκά- το οποίο θα εξυπηρετεί με ασφάλεια και αξιοπιστία τις εμπορικές και επιβατικές ανάγκες.
Ψηφιακός μετασχηματισμός. Πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα που αποτελεί σημαντική πρόκληση στο παγκόσμιο περιβάλλον δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων. Χρειαζόμαστε κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις μας στη ψηφιακή τους μετάβαση και θα τις βοηθήσουν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Όλα τα παραπάνω, βέβαια, πρέπει να προχωρήσουν με επίκεντρο την περιφερειακή ανάπτυξη και την έμφαση στην εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Με στρατηγικό σχεδιασμό και ασφαλή βήματα προς τα εμπρός, η βιομηχανία μας μπορεί να θωρακιστεί απέναντι στις προκλήσεις, ώστε να στηρίζει την ανάπτυξη προς όφελος του τόπου.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο