Ανησυχητικά παραμένουν τα στοιχεία για τα τροχαία δυστυχήματα στην Ευρώπη, με τη Βουλγαρία να καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην ήπειρο. Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) που ανέλυσε ο ελβετικός ιστότοπος Vignetteswitzerland, η Βουλγαρία σημείωσε 81,6 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, δηλαδή 78% πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 45,5.
Ακολουθεί η Ρουμανία με 81,1 θανάτους ανά εκατομμύριο (επίσης 78% πάνω από τον μέσο όρο), με 1.545 θανάτους συνολικά το 2023. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Σερβία, με 75,7 θανάτους ανά εκατομμύριο, καταγράφοντας 503 θανάτους στους δρόμους της την ίδια χρονιά.
Την πεντάδα συμπληρώνουν η Λετονία (75,4 θάνατοι, 66% πάνω από τον μέσο όρο) και η Κροατία (71,2 θάνατοι, 56% πάνω από τον μέσο όρο), ενώ η Πορτογαλία βρίσκεται στην έκτη θέση με 60,2 θανάτους ανά εκατομμύριο.
Στην 7η θέση η Ελλάδα
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην έβδομη θέση, με 59,6 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, δηλαδή 31% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παρά τις προσπάθειες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, η χώρα εξακολουθεί να καταγράφει υψηλά ποσοστά θανάτων, υποδεικνύοντας την ανάγκη για περισσότερα και πιο στοχευμένα μέτρα.
Οι πιο ασφαλείς δρόμοι στην Ευρώπη
Στον αντίποδα, η Νορβηγία καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων, με μόλις 20 ανά εκατομμύριο κατοίκους, λιγότερους από τους μισούς του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Η Νορβηγία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, καθώς έχει μειώσει τους θανάτους από τροχαία κατά 41% σε σχέση με το 2013.
«Καμία χώρα δεν πέτυχε τον στόχο»
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ιστότοπου, Mattijs Wijnmalen, παρά τις προόδους, καμία χώρα δεν πέτυχε τον στόχο της για μείωση 50% στους θανάτους από τροχαία από το 2013. Η Πολωνία πλησίασε περισσότερο, με μείωση 44%, ενώ ορισμένες χώρες εμφάνισαν ακόμη και αύξηση.
«Θέλαμε να δούμε ποιες ευρωπαϊκές χώρες είχαν τους πιο θανατηφόρους δρόμους σε σύγκριση με τη μελέτη μας», τόνισε, υπογραμμίζοντας τη σημασία των στοιχείων για τη χάραξη στρατηγικών βελτίωσης.
Τα στοιχεία αυτά αποτελούν ηχηρή υπενθύμιση για την ανάγκη ενίσχυσης της οδικής παιδείας, της αστυνόμευσης και της υποδομής, ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μειωθεί δραστικά το ανθρώπινο κόστος στους ευρωπαϊκούς δρόμους.
Πηγή: https://www.enanews.gr