Η συμφωνία για τα νερά του ποταμού Άρδα βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Στις 4 Ιουλίου 2024 έληξε η 60ετής σύμβαση, ενώ η παράταση που υπογράφηκε μεταξύ του Περιφερειάρχη και της βουλγαρικής εταιρείας ηλεκτρισμού έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2024, χωρίς καμία μακροχρόνια λύση στο πρόβλημα.
Στις 12 Δεκεμβρίου 2024, το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. αποφάσισε την πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025.
Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Υπουργού Εσωτερικών, έδωσε τη συγκατάθεσή της χωρίς να συνδέσει την εκκρεμότητα της συμφωνίας για τα νερά του Άρδα. Την ίδια στιγμή, οι βουλευτές του Έβρου παρέμειναν σιωπηλοί και αποστασιοποιημένοι από το πρόβλημα.
Φυσικά, η παραπάνω συναίνεση δεν είναι η μόνη μέχρι σήμερα.
Η Κατάσταση σε Αριθμούς:
20% παραχώρηση στο FSRU χωρίς όρους.
Διέλευση του αγωγού IGB στη Βουλγαρία.
Στις 11/07/2024 υπογράφηκε η Επιστολή Προθέσεων (Letter of Interest) για την παραχώρηση στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, Εναρμονισμένου Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας (Harmonized Military Mobility Corridor), με την Ελλάδα να παραχωρεί λιμένες στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη.
Τα Στοιχεία της Εγκατάλειψης:
Δημογραφική κατάρρευση: Ο πληθυσμός του Έβρου μειώθηκε από 147.947 το 2011 σε 134.776 το 2021 (μείωση 9%).
Απώλεια παραγωγής: Οι αγρότες του βορείου Έβρου χάνουν πάνω από 30% της παραγωγής λόγω έλλειψης νερού.
2.000.000 € έχουν ήδη καταβληθεί στη βουλγαρική πλευρά για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, χωρίς λύση.
Οι αγρότες του βορείου Έβρου έχουν κινητοποιηθεί επανειλημμένα, εκφράζοντας την αγωνία τους για το μέλλον του τόπου τους. Ωστόσο, εισέπραξαν μόνο κενές υποσχέσεις από την κυβέρνηση, χωρίς ουσιαστική δέσμευση.
Η έλλειψη πρόσβασης σε αρδευτικό νερό οδηγεί σε πτώση παραγωγής έως και 50% σε καλλιέργειες όπως το βαμβάκι και τα δημητριακά, καθώς επίσης και σε απώλεια εισοδημάτων, αύξηση της ανεργίας και ραγδαία πληθυσμιακή μείωση, απαξίωση της αξίας της γης, που οδηγεί τον τόπο στην εγκατάλειψη.
Ερωτήματα προς την Κυβέρνηση:
- Γιατί δεν έγινε μακροχρόνια συμφωνία για τα νερά του Άρδα;
- Με ποια κριτήρια κοστολογήθηκαν οι ποσότητες νερού και ποιος πλήρωσε τα 2.000.000 €;
- Ποιο είναι το σχέδιο για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο;
- Πότε θα αντιμετωπιστούν οι δημογραφικές και οικονομικές ανάγκες του Έβρου;
Το Μήνυμα είναι Ξεκάθαρο:Ο Έβρος δεν αντέχει άλλο. Όχι άλλη αδιαφορία.
Μαλτέζος Μενέλαος
Οικονομολόγος – Πρώην Βουλευτής Έβρου