Στο πλαίσιο της Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Αλεξανδρούπολης την Τετάρτη 30.04.2025, η δημοτική παράταξη ΑΡΧΗ κατέθεσε τις εξής ερωτήσεις:
- Η κατάσταση με το κυκλοφοριακό φορτίο που καλούνται να διαχειριστούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αλεξανδρούπολης έχει φτάσει πλέον στα όρια της απόγνωσης. Και σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι δρομολογούμενες προβληματικές αναπλάσεις στον αστικό ιστό της Αλεξανδρούπολης, καθώς και κάποιες «εμμονικές» περιοδικές πεζοδρομήσεις. Το εκρηκτικό μείγμα του κυκλοφοριακού προβλήματος στην Αλεξανδρούπολη ολοκληρώνεται με την παντελή έλλειψη θέσεων στάθμευσης.
Επειδή η σοβαρή αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην Αλεξανδρούπολη δεν σηκώνει την παραμικρή πλέον καθυστέρηση και επειδή το μαρτύριο στους δρόμους της πόλης συνεχίζεται με την δημοτική αρχή αδιάφορο θεατή, παρακαλώ όπως μας απαντήσετε:
- Έχει αναπτυχθεί εκ μέρους της δημοτικής αρχής κάποιο πλάνο αντιμετώπισης και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του;
- Κατόπιν της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης και τη νέα προτεινόμενη τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΑ προέκυψαν σοβαρά ζητήματα σχετικά με την οικονομική πορεία της Δημοτικής Επιχείρησης.
Παρακαλώ όπως μας απαντήσετε:
- Ποιο είναι το σύνολο των βεβαιωθέντων ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι 31.03.2025; (παρακαλούμε για την χορήγηση του πίνακα ανείσπρακτων ληξιπρόθεσμων οφειλών)
- Ποιες είναι οι ενέργειες που έχετε κάνει ως προς την είσπραξη αυτών των οφειλών;
- Ποιο το ύψος των οφειλών της επιχείρησης προς τρίτους;
- Ποιο είναι το συνολικό ποσό των δανειακών υποχρεώσεων της ΔΕΥΑΑ και ποιο το αντίστοιχο ετήσιο ποσό καταβολής;
- Ποιο είναι το ετήσιο συνολικό κόστος των αμοιβών/αποζημιώσεων των μελών του Δ.Σ. , συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών του Προέδρου και του Αντιπροέδρου;
- Πριν ένα χρόνο περίπου, είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα του υποχρεωτικού ελέγχου των δημόσιων κτιρίων από το Υπουργείο Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής προστασίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Στόχος ήταν μέχρι και το τέλος του έτους 2024 να έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες στα δημόσια κτίρια που θα έχουν καταχωρηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα απογραφής κτιρίων.
Το παραπάνω πρόγραμμα αναφερόταν σε πρωτοβάθμιο έλεγχο, όπου αρχικά πραγματοποιείται αυτοψία, και σε όποια κτίρια εντοπισθεί κάποιο πρόβλημα ακολουθεί η διαδικασία του δευτεροβάθμιου ελέγχου που καταδεικνύει σε ποια κτίρια είναι αναγκαίες επιπρόσθετες επεμβάσεις.
Ερωτήματα προς τη Δημοτική Αρχή:
- Ποια μέριμνα έχει αναληφθεί από την πλευρά του Δήμου για ολοκληρωμένους προσεισμικούς ελέγχους στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια;
- Σε πόσα σχολεία και δημόσια κτίρια έχει ολοκληρωθεί ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος και ποια τα πορίσματα αυτών;
- Για πόσα από αυτά απαιτείται δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος;
- Έχει δηλωθεί το σύνολο των σχολικών μονάδων στην τράπεζα δεδομένων του συγκεκριμένου προγράμματος;