Οι επαγγελματίες, οι μεταφορείς και οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων της Σαμοθράκης θεωρούμε ότι η κατάσταση που επιχειρείται να επιβληθεί στο νησί με το καράβι είναι απαράδεκτη.
Η Fast Ferries, με το αζημίωτο φυσικά, «προσφέρθηκε» να λύσει το γόρδιο δεσμό του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αναλαμβάνοντας την δρομολογιακή γραμμή ΛΑΥΡΙΟ – ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ – ΛΗΜΝΟΣ – ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ και επιστροφή. Μέχρι εκεί το θέμα δεν μας προβληματίζει διότι αφ’ ενός λύνεται προσωρινά το θέμα εξυπηρέτησης του Άγιου Ευστράτιου και αφ’ εταίρου δημιουργείται σύνδεση της Σαμοθράκης με το Λαύριο.
Το πρόβλημα για την Σαμοθράκη προκύπτει από την πρόθεση της Fast Ferries να εξυπηρετήσει την παραπάνω δρομολογιακή γραμμή με το ίδιο καράβι που εξυπηρετεί την γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη με 7 δρομολόγια την εβδομάδα με βάση προγενέστερη σύμβαση. Δύο γραμμές με το ίδιο πλοίο που θυμίζουν «δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη».
Αυτό θα έχει σαν συνέπεια, δύο τουλάχιστον μέρες την εβδομάδα να μην εκτελεί καθόλου δρομολόγια προς την Σαμοθράκη και δύο μέρες να εκτελεί δύο δρομολόγια την ημέρα προκειμένου να καλύπτει και την υποχρέωση της εταιρίας για 7 δρομολόγια Αλεξανδρούπολη Σαμοθράκη την εβδομάδα. Διπλά δρομολόγια την ημέρα αλλά και σύνδεση με το Λαύριο μέσα στον χειμώνα φυσικά δεν εξυπηρετούν κανένα στο νησί εκτός ίσως από την Fast Ferries, ενώ η ανάγκη καθημερινών δρομολογίων είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επιχειρηματίες του νησιού.
Θεωρούμε αυτονόητο ότι η παραπάνω διευθέτηση των δρομολογίων, υποβαθμίζει καίρια την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Σαμοθράκης, θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους και επιβαρύνει ασύμμετρα την οικονομία του νησιού. Πολύ περισσότερο τώρα τον χειμώνα που υπάρχει ο απρόβλεπτος παράγοντας των καιρικών συνθηκών ο οποίος μπορεί να στερήσει το νησί από την συγκοινωνία για πολλές ημέρες.
Αυτές οι ανεπιθύμητες καταστάσεις επαναφέρουν στην μνήμη των κατοίκων άλλες εποχές από το παρελθόν με μεγάλες ανωμαλίες στα δρομολόγια, τις οποίες θέλαμε να πιστεύουμε ότι είχαμε ξεπεράσει. Δυστυχώς επανέρχονται και μάλιστα με την πρωτοβουλία και την κάλυψη του Υπουργείου.
Για τους παραπάνω λόγους αρνούμαστε κατηγορηματικά να δεχτούμε την παραπάνω ρύθμιση των δρομολογίων και δηλώνουμε απερίφραστα ότι ήδη ξεκινήσαμε την διερεύνηση για Νομικές ενέργειες ανατροπής της ενώ προετοιμάζουμε δυναμικές κινητοποιήσεις προς την ίδια κατεύθυνση.
Για να λυθεί το θέμα ζητάμε να δρομολογηθεί δεύτερο πλοίο (πχ ΙΝΟΝΙΣ) στην Γραμμή Αλεξανδρούπολη Σαμοθράκη, το οποίο να διασφαλίζει την καθημερινή εκτέλεση δρομολογίων με βάση το πρόγραμμα που ίσχυε μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα.
Για την διευθέτηση αυτή υπάρχει ακόμη ένας λόγος που είναι οι κρατήσεις που έχουν όλα σχεδόν τα καταλύματα του νησιού για τις διακοπές του Πάσχα και καλύπτουν την Μεγάλη εβδομάδα και την εβδομάδα μετά το Πάσχα. Αν λόγω δρομολογίων ακυρωθούν, η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη και για τα καταλύματα τα ίδια αλλά και για την εικόνα του νησιού σαν τουριστικό προορισμό.
Πέραν των παραπάνω για την καλοκαιρινή περίοδο ζητάμε
- από 2 Ιουνίου μέχρι και 31 Αυγούστου ζητάμε να υπάρχουν
- 14 δρομολόγια την εβδομάδα (2 ανά ημέρα) Αλεξανδρούπολη Σαμοθράκη και επιστροφή
- 3 δρομολόγια την εβδομάδα Σαμοθράκη Καβάλα και επιστροφή
- 2 δρομολόγια την εβδομάδα σύνδεσης της Σαμοθράκης με το Λαύριο μέσω Λήμνου.
- Ενώ τον Μάιο και του Σεπτέμβριο να υπάρχουν
- 10 δρομολόγια την εβδομάδα Αλεξανδρούπολη Σαμοθράκη και επιστροφή
- 2 δρομολόγια την εβδομάδα Σαμοθράκη Καβάλα και επιστροφή
- 2 δρομολόγια την εβδομάδα σύνδεσης της Σαμοθράκης με το Λαύριο μέσω Λήμνου.
Αν τα παραπάνω δρομολόγια πραγματοποιούνται με ένα ή δύο ή περισσότερα καράβια δεν μας ενδιαφέρει, αρκεί να διασφαλίζεται η μεταφορά αυτοκινήτων και φορτηγών από αυτά. Σημειώνουμε όμως ότι η προσθήκη ενός ταχύπλοου θα δώσει μια επιπλέον επιλογή στον επισκέπτη της Αλεξανδρούπολης αλλά και τον κάτοικο της Θράκης να επισκεφθεί ημερησίως το νησί. Μόνο έτσι θα σπάσει η απομόνωση του νησιού μας και θα καταστεί «κόμβος επισκεψιμότητας». Η μία και μοναδική σύνδεση με την Αλεξανδρούπολη στην πραγματικότητα επισφραγίζει αυτήν την απομόνωση, ενώ το ένα και μοναδικό καράβι οδηγεί σε τραγικές καταστάσεις όπως η παρούσα.
Παράλληλα σημειώνουμε ότι δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από το Υπουργείο τα δρομολόγια του πλοίου μετά τις 5 Μαΐου. Αυτό πλήττει ανεπανόρθωτα τον τουρισμό μας, καθώς χάνουμε κρατήσεις. Οι τουρίστες δεν μπορούν να προγραμματίσουν την άφιξη και την αποχώρηση τους με αποτέλεσμα να αναζητούν άλλα νησιά με σίγουρη συγκοινωνιακή σύνδεση. Επίσης μας καθιστά επιχειρηματίες και πολίτες «Β κατηγορίας» σε σχέση με τα νησιά που έχουν πολλαπλές συγκοινωνιακές επιλογές.
Τέλος και επειδή όλες αυτές οι ανώμαλες καταστάσεις με την συγκοινωνία, από το καλοκαίρι τουλάχιστον και μετά, έχουν επιφέρει σοβαρότατο πλήγμα στον τουρισμό του νησιού, ζητάμε:
- Η γραμμή Σαμοθράκη Καβάλα να ενταχθεί στην Έκτακτη τρίμηνη καλοκαιρινή επιδότηση προς άλλο προορισμό
- χρηματοδότηση του προγράμματος Τουριστικής προβολής που θα καταρτήσει για τον σκοπό αυτό ο Δήμος ή άλλων υποστηρικτικών εκδηλώσεων για να αναστραφούν οι αρνητικές επιπτώσεις τους.
Οι Υπογράφοντες
Για τον Σύλλογο Τουριστικών Καταλυμάτων Σαμοθράκης Τριαντάφυλλος Μαματσόπουλος Πρόεδρος ΔΣ | Για τον Σύλλογο Επαγγελματιών Σαμοθράκης Ιωάννης Γλήνιας Πρόεδρος ΔΣ | Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατοίκων και Επαγγελματιών Θερμών Σαμοθράκης Παναγιώτης Λαμπρόπουλος Πρόεδρος ΔΣ |
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
Προς
Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
Γενικό Γραμματέα ναυτιλίας και λιμένων
Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής
Δ/νση Θαλασσίων συγκοινωνιών
Μέλη Σ.Α.Σ.
Κοινοποίηση
Γραφείο Πρωθυπουργού
Υπουργό Τουρισμού
Βουλευτές Νομού Έβρου
Περιφερειάρχη ΑΜΘ
Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού ΑΜΘ
Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Έβρου
Δήμαρχο Σαμοθράκης
Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης
Δήμαρχο Καβάλας
Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Αν Μακεδονίας και Θράκης
Fast Ferries
ΜΜΕ