Δημοτικό Συμβούλιο Διδυμοτείχου: Τα διατηρητέα κτίρια απασχόλησαν, και πάλι, τη συνεδρίαση

- Χορηγούμενη-

Εν μέσω έντασης αποσύρθηκε από τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Διδυμοτείχου το θέμα της γνωμοδότησης του δήμου επί του αιτήματος του Ιωσήφ-Φίκο Τζιβρέ να προχωρήσει στην κατεδάφιση του ετοιμόρροπου διατηρητέου κτίσματος ιδιοκτησίας του, στο κέντρο του Διδυμοτείχου. Είχε προηγηθεί η αποχώρηση των παρατάξεων Τοκαμάνη και Πατσουρίδη, οι οποίοι αντέδρασαν στην «αντιδημοκρατική», όπως τη χαρακτήρισαν, στάση του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, που δεν έδωσε τον λόγο σε πολίτη, ο οποίος προσήλθε στην αίθουσα ζητώντας να θέσει θέμα συζήτησης για τη διοργάνωση εκδήλωσης, ωστόσο το αίτημά του απορρίφθηκε καθώς κρίθηκε ότι το περιεχόμενό του δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του δημοτικού συμβουλίου για λήψη απόφασης.

Σημειώνεται ότι στην αίθουσα παραβρίσκονταν και δημότες, επαγγελματίες της πόλης, οι οποίοι ζητούν την κατεδάφιση του κτίσματος του Ιωσήφ-Φίκο Τζιβρέ, θεωρώντας ότι εκτός από την υψηλή επικινδυνότητά του, επηρεάζει αρνητικά και τη συνολική εικόνα του κέντρου της πόλης. Το θέμα θα επανέλθει στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Διδυμοτείχου.

  • Εν τω μεταξύ, στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Διδυμοτείχου, αναφορά σε άλλο διατηρητέο της πόλης, έκαναν οι κ. κ. Τοκαμάνης και Πατσουρίδης, καταθέτοντας τις προτάσεις τους για τη μελλοντική χρήση του. Πρόκειται για το κτίριο «Παπαζιάν», για το οποίο ο δήμος έχει ξεκινήσει ενέργειες για την αναστήλωσή του.
  • Ο κ. Πατσουρίδης επανέλαβε την πρότασή του να μεταφερθεί εκεί η δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία σήμερα στεγάζεται στο επίσης ανακαινισμένο διατηρητέο που φέρει την επωνυμία «Κέντρο Θρακικών Μελετών», ενώ ο κ. Τοκαμάνης πρότεινε να παραχωρηθεί, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης, στο Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να το αξιοποιήσει ως Μουσείο για την έκθεση των ευρημάτων της Πλωτινόπολης και των τύμβων της ευρύτερης περιοχής του Διδυμοτείχου, τα οποία ανήκουν στην προ Βυζαντινών χρόνων περίοδο, και για τον λόγο αυτό μεταφέρονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.
  • «Είναι αδιανόητο να έχει πληρώσει ο δήμος Διδυμοτείχου για τις ανασκαφές, και τα ευρήματα να μεταφέρονται και να εκτίθενται σε άλλες πόλεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
  • Απαντώντας στους δύο επικεφαλής των παρατάξεων, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, θύμισε ότι ο διαγωνισμός με αντικείμενο την «άρση επικινδυνότητας» του κτιρίου «Παπαζιάν», που είχε προκηρυχθεί τον περασμένο Μάιο, απέβη άγονος.
  • «Όταν ξεκινάμε με έναν άγονο διαγωνισμό σε αυτό το αρχικό στάδιο, και δεδομένου ότι θα πρέπει να ακολουθήσει και ο διαγωνισμός για την αποκατάσταση, καταλαβαίνουμε όλοι ότι θα περάσουν χρόνια….Όταν φτάσουμε στο σημείο να έχει αποκατασταθεί το κτίριο, μακάρι να είμαστε εδώ και να συζητήσουμε πώς θα το αξιοποιήσουμε. Αυτή τη στιγμή είναι άκυρο να συζητάμε τι θα κάνουμε το “Παπαζιάν”, το οποίο, όταν περνάς απ’ έξω, περιμένεις αν θα πέσει ή δε θα πέσει…», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγιάννογλου.

ΕΡΤ Ορεστιάδας
Σύνταξη- ρεπορτάζ: Χρυσούλα Σαμουρίδου

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο