20.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025

Δ. Αδαμίδης: «Γιατί θα εμβολιαστώ κατά του κορονο-ιού»

- Χορηγούμενη-
Τους λόγους για τους οποίους είναι υπέρ του εμβολίου κατά του κορονοϊού εξηγεί στον προσωπικό του λογαριασμό του fb o πρώην διοικητής του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Δημήτρης Αδαμίδης, Παιδίατρος και σήμερα Διευθυντής Ε.Σ.Υ. στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Δείτε αναλυτικά τι γράφει:
  1. Ο κορονο-ιός είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός. Οι υγειονομικοί έχουν 7σια πιθανότητα νόσησης σχετικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
  2. Η νόσος covid-19 έχει σημαντική θνητότητα. Ήδη οι υγειονομικοί θρηνούμε 15 συναδέλφους (πανελλαδικά) που χάθηκαν λόγω της νόσου.
  3. Το εμβόλιο που πήρε άδεια από το FDA των ΗΠΑ και τον αντίστοιχο Ευρωπαικό Οργανισμό είναι mRNA. Το mRNA είναι ο αγγελιοφόρος που δίνει το μήνυμα στα οργανίδια του κυττάρου για την παραγωγή μιας συγκεκριμένης κάθε φορά πρωτείνης.
  4. Το mRNA που περιέχεται στο εμβόλιο δίνει μήνυμα για την παραγωγή της πρωτείνης της ακίδας του κορονο-ιού χάρη στην οποία ο ιός εισέρχεται στα κύτταρά μας.
  5. Το mRNA αυτό έχει κατασκευαστεί στο εργαστήριο και δεν είναι ούτε περιέχει σε καμία περίπτωση τμήμα του ιού. Το mRNA δεν εισέρχεται στον πυρήνα του κυττάρου και δεν υπάρχει στα ανθρώπινα κύτταρα δυνατότητα ανάστροφης μεταγραφής ώστε να ενσωματωθεί στο DNA μας.
  6. Το mRNA είναι ασταθές μόριο και πολύ γρήγορα αποδομείται, για το λόγο αυτό έχει «πακεταριστεί» μέσα σε μία μικροσκοπική φούσκα λιπιδίων.
  7. Μετά την ενδομυική χορήγηση του εμβολίου, με τη βοήθεια των λιπιδίων που το περιβάλλουν απορροφιέται από το λεμφικό σύστημα και κατόπιν διαχέεται σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού.
  8. Με την είσοδο στα κύτταρα απαλλάσσεται από το περίβλημα των λιπιδίων και αρχίζει η παραγωγή της πρωτείνης της ακίδας.
  9. Η πρωτείνη αυτή αναγνωρίζεται από το αμυντικό (ανοσολογικό) σύστημα του ανθρώπου ως ξένη και αρχίζει αφ’ ενός μεν η παραγωγή αντισωμάτων και η δημιουργία ανοσολογικής μνήμης. Στο μεταξύ το mRNA αποδομείται από τα ένζυμα των κυττάρων.
  10. Μόλις το άτομο έρθει σε επαφή με τον κορονο-ιό τα παραχθέντα από το εμβόλιο αντισώματα καθώς και αυτά που θα παραχθούν αμέσως λόγω της ανοσολογικής μνήμης επιτίθενται στις ακίδες του κορονο-ιού και τις εξουδετερώνουν προστατεύοντάς μας από τη νόσο.
  11. Από τη δημοσιευθείσα έρευνα έχει προκύψει ότι το εμβόλιο παρέχει προστασία από την covid-19 στο 90%-98% των εμβολιασθέντων, οι δε υπόλοιποι εκδηλώνουν τη νόσο με ελαφρά μόνο συμπτώματα.
  12. Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν ξέρουμε πόσο χρόνο διαρκεί η ανοσία – σίγουρα για 3 μήνες-. Επίσης δεν ξέρουμε αν το άτομο που εμβολιάσθηκε, αν μολυνθεί με τον ιό μπορεί να τον μεταδώσει σε άλλους ως ασυμπτωματικός φορέας.
  13. Ανεπιθύμητες ενέργειες είναι: πόνος στο χέρι όπου χορηγήθηκε το εμβόλιο που κρατάει λίγες μέρες, αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλο, μυαλγίες ή ήπια συμπτώματα τύπου γρίπης. Επίσης πυρετός για δύο έως τρεις ημέρες, αλλά πολύ υψηλή θερμοκρασία που διαρκεί μπορεί να υποδηλώνει νόσο COVID-19 (διότι η προστασία από τον ιό αρχίζει 3 βδομάδες μετά τη δεύτερη δόση).
  14. Το εμβόλιο δεν χορηγείται κάτω 16 ετών και σε όσα άτομα έχουν διαπιστωμένη αλλεργία στο λάτεξ, στο Nacl, στο K, στο φωσφόρο, ή στην πολυαιθυλενογλυκόλη -PEG- που περιέχεται σε γνωστό φάρμακο για τη δυσκοιλιότητα. Επίσης αποκλείονται αλλεργικά άτομα που έχουν παρουσιάσει οξεία αναφυλακτική αντίδραση (δύσπνοια, πτώση αρτηριακής πίεσης κλπ) σε οιοδήποτε αλλεργιογόνο. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 2.000.000 δόσεις παγκοσμίως και η συχνότητα αναφυλαξίας είναι μικρότερη από 1/100.000. Συστήνετε όπως τα αλλεργικά άτομα παραμένουν στο εμβολιαστικό κέντρο για παρακολούθηση 30’ μετά τη χορήγηση του εμβολίου.
  15. Μακροχρόνιες ανεπιθύμητες ενέργειες θα γίνουν γνωστές μετά από 5-10 χρόνια εφαρμογής του εμβολίου, πάντως δεν έχει αναφερθεί παθοφυσιολογικός μηχανισμός σύνδεσης οιουδήποτε εμβολίου με καρκινογένεση.
  16. Το εμβόλιο γίνεται σε 2 δόσεις (η 2η μετά από 21 μέρες ή αργότερα). Η ανοσία αρχίζει 21 μέρες μετά τη 2η δόση.
  17. Άτομο που έχει νοσήσει από covid-19 δεν αντενδείκνυται να εμβολιασθεί, αλλά δεν θα είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν, διότι επείγει να εμβολιαστούν αυτοί που κινδυνεύουν.
  18. Άτομα ανοσοκατεσταλμένα ή υπό θεραπεία ανοσοκαταστολής η χρόνια κορτιζονοθεραπεία θα εμβολιαστούν, αλλά μπορεί να μην πετύχουν επαρκή ανοσία.
  19. Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δεδομένα για τον εμβολιασμό εγκύων και θηλαζουσών.
  20. Μετάλλαξη της πρωτείνης της ακίδας μπορεί υπό προυποθέσεις να παρακάμψει την επιτυγχανόμενη ανοσία του εμβολίου – δεν υπάρχουν όμως ακόμη επαρκή δεδομένα-, αλλά γρήγορα σε 2-3 μήνες μπορεί να τροποποιηθεί το εμβόλιο και να περιλαμβάνει και αυτή την περίπτωση.

ΓΙ’ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΘΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩ

Δρ. Δημήτρης Αδαμίδης

Παιδίατρος Διευθυντής Ε.Σ.Υ.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Νοσοκομείο Δράμας: Νέα προκήρυξη 19 θέσεων γιατρών

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες και τις συνεχείς εξαγγελίες, τα προβλήματα στελέχωσης του Νοσοκομείου Δράμας παραμένουν δυσεπίλυτα. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στην Παθολογική Κλινική,...

Η Ευρώπη των τροχαίων: Στην 7η θέση η Ελλάδα

Ανησυχητικά παραμένουν τα στοιχεία για τα τροχαία δυστυχήματα στην Ευρώπη, με τη Βουλγαρία να καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην ήπειρο....

Δρομολογούνται τα έργα στο φράγμα Θεραπειού- Βενετίδης: «Χρειάζεται ένα γενικό λίφτινγκ»

Μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο αναμένεται να συμβασιοποιηθεί το έργο των αναγκαίων παρεμβάσεων συντήρησης και βελτίωσης που θα γίνουν στο φράγμα Θεραπειού, προϋπολογισμού 5 εκ....

Το Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας με το 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα της...

Το διάστημα 28-3-2025 έως 4-4-2025 έλαβε χώρα η επίσκεψη μαθητών του Λυκείου Σαμοθράκης στη Ρώμη, φιλοξενούμενοι του κλασσικου Λυκειου Ρώμης "Torquato Tasso", στα πλαίσια...

Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο έδεσε στο λιμάνι της Καβάλας

Το νεότευκτο κρουαζιερόπλοιο «SEVEN SEAS GRANDEUR» πλέει στο Αιγαίο Πέλαγος και από το πρωί βρίσκεται στο λιμάνι της Καβάλας. Ο πλωτός γίγαντας των 224 μέτρων...

Επίσκεψη Σωμάτων Προσκόπων Ν. Έβρου στο Σουφλί

Επίσκεψη στον Δήμο Σουφλίου πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα στις 12 και 13 Απριλίου 2025 σώματα Προσκόπων Νομού Έβρου, συγκεκριμένα Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, στο...

Μ. Σάββατο: Στις 21:45 το Άγιο Φως στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης

Με προγραμματισμένες αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της Aegean, της Olympic Air και της SKY Express θα ταξιδέψει κι εφέτος το Άγιο Φως από...

Σε τοπ φόρμα η Νιούκαστλ, ψάχνει ξέσπασμα η Μπάγερν

Μπαίνουμε σε ρυθμούς αντίστροφής μέτρησης σε όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Κάθε αγωνιστική από εδώ και πέρα θα είναι κρίσιμη, με τα λάθη...

Διαβασε και αυτο

Νοσοκομείο Δράμας: Νέα προκήρυξη 19 θέσεων γιατρών

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες και τις συνεχείς εξαγγελίες, τα προβλήματα στελέχωσης του Νοσοκομείου Δράμας παραμένουν δυσεπίλυτα. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στην Παθολογική Κλινική,...