Η διοίκηση της ΔΕΥΑΑ στο ίδιο ΔΣ που ονοματοδότησε τον υδροταμιευτήρα έφερε και τη νέα τιμολογιακή πολιτική με τεράστιες αυξήσεις στο νερό για την επόμενη πενταετία.
Οι αυξήσεις στο νερό, στα τέλη σύνδεσης, αποχέτευσης κλπ εναρμονίζονται με το αντιλαϊκό πλαίσιο της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και μετά τις προηγούμενες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης η διοίκηση της ΔΕΥΑΑ εισηγήθηκε (και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία) «διορθωμένο» τιμολόγιο που μοιράζει τις αυξήσεις σε όλες τις περιοχές του Δήμου.
Σε όλες τις περιοχές του Δήμου επιβάλλεται Περιβαλλοντικό κόστος, όπως αυτό καθορίζεται κάθε χρόνο (ως 30/9) από τη Δ/νση Υδάτων Αποκεντρωμένης και ως 31/3 θα αποδίδεται (αφού κρατηθεί το 2%) στον Ειδικό Λογαριασμό του Πράσινου Ταμείου. Επίσης κόστος πόρου και χρηματοοικονομικό κόστος που επιβάλλεται από τον κάθε πάροχο-ΔΕΥΑ ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση, ανάγκες, δεσμεύσεις, χρηματοδοτήσεις κλπ. Ειδικά για την ΔΕΥΑΑ αυτό σημαίνει πως για τα επόμενα 5χρόνια πρέπει να εξασφαλίζει από τους δημότες περίπου 1,1 εκατ./ετησίως. Πολλοί οικισμοί του Δήμου, οι κατασκηνώσεις και τα κτηνοτροφικά πάρκα (παλιά ανήκαν στην ίδια περιοχή) μοιράζονται στις επτά περιοχές τιμολόγησης και υποβάλλονται σε σημαντικές αυξήσεις (από 0,21 ως σήμερα για τα πρώτα 90κμ/εξάμηνο αυξάνεται στα 0,25 από 0 ως 40κμ, 0,47 από 41ως 80κμ και 1,12 από 81κμ και άνω). Το τέλος διακλάδωσης ύδρευσης από 155 αυξάνεται στα 406ευρώ, το τέλος σύνδεσης με την αποχέτευση από 325 σε 937ευρώ κλπ.
Έτσι εμπορευματοποιείται ακόμη περισσότερο βασικό κοινωνικό αγαθό, επιβαρύνεται επιπλέον η λαϊκή οικογένεια και για τα επόμενα πολλά χρόνια αφού προβλέπονται κλιμακωτές χρεώσεις που μπορούν να αναπροσαρμόζονται τιμαριθμικά ανά έτος, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα πρόσθετων αυξήσεων μέσω έκτακτων αναθεωρήσεων των τιμών εντός της 5ετίας εφόσον υφίστανται συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως και η θέσπιση του… εποχικού τιμολογίου! Και όλα αυτά μαζί με αυστηρότερο έλεγχο στην είσπραξη και την ετήσια απόδοση των τελών στον ειδικό λογαριασμό του Πράσινου Ταμείου.
Είναι ανάγκη η αμφισβήτηση και τελικά η σύγκρουση με την ευρωπαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές. Βλέπουμε άμεσα τα αποτελέσματά της και στο νερό. Είναι βολική λύση για το σύστημα ο συμβιβασμός με την πλήρη εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση του νερού, τη λογική του κόστους- οφέλους, της ανταποδοτικότητας. Είναι βολική λύση η αντιπαλότητα ανάμεσα στην πόλη και το χωριό, στον αγρότη και κτηνοτρόφο με τον κάτοικο της πόλης. Ή μόνο η αντιπαλότητα με την διοίκηση της ΔΕΥΑΑ που δεν μοιράζει καλά τις αυξήσεις, που κάνει ένα σωρό απευθείας αναθέσεις, που διατηρεί ανείσπρακτες οφειλές, που χρόνια τώρα δεν κατονομάζει τους μεγάλους οφειλέτες της.
Αγωνιζόμαστε για:
- Να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση στις ΔΕΥΑ, που να καλύπτει το τεράστιο ενεργειακό κόστος από τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις, από την έναρξη έως ότου να επανέλθουν οι τιμές στην πραγματική και όχι στην χρηματιστηριακή αξία του σήμερα.
- Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στις ΔΕΥΑ και την μισθολογική κάλυψη μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
- Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της τιμολογιακής πολιτικής του νερού. Καμία αύξηση στην τιμή του νερού, καμία αύξηση στα τέλη σύνδεσης με το δίκτυο ύδρευσης –αποχέτευσης κλπ.
- Χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, για την κατασκευή έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.
- Η τιμολόγηση των ΔΕΥΑ, από την ΔΕΗ, με βιομηχανικό τιμολόγιο, κατάργηση του ΦΠΑ στην τιμή του νερού.