Αυτόν τον Έβρο που αγαπάμε, αυτή τη φορά, ερωτεύθηκε ο φωτογραφικός φακός και η πένα των δημοσιογράφων της εφημερίδας «Καθημερινής». Κι έγιναν μια ομάδα, μια αποστολή και ταξίδεψαν στα μέρη μας και έμειναν μέρες αρκετές για να αφουγκραστούν και να αποτυπώσουν στο χαρτί ό,τι ερέθισε την επαγγελματική τους αναζήτηση.
Από τα σκόρδα της Βύσσας, μέχρι τους κύκνους του Δέλτα , τα καρτάλια της Δαδιάς, τα μεταξωτά του Σουφλίου, τα αφημένα κάστρα του Διδυμοτείχου, τα γλέντια στην Οινόη, την πολύβουη Ορεστιάδα, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης τον πολλά υποσχόμενο Σιδηρόδρομο, όλα αναδεικνύονται από τους είκοσι δημοσιογράφους και φωτογράφους που εργάστηκαν για τον 5ο τόμο της σειράς «Οι Τόποι μας», που κυκλοφορεί σήμερα Κυριακή 19 Νοεμβρίου σ όλη τη χώρα.
Κι ενώ όπως συνηθίζεται μια πόλη απασχολεί κάθε φορά την έκδοση αυτή, αποφασίστηκε όλος ο Έβρος να χωρέσει στις 320 σελίδες του, επειδή όπως λέει στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Όλγα Χαραμή, «Πάντα αγαπάμε τη Θράκη και θέλουμε να ταξιδεύουμε σ’ αυτή ιδιαίτερα στον Έβρο.»
Όπως λέει η ίδια «αυτό που ξεχωρίζει στην περιοχή είναι η πολυπολιτισμικότητα και η διασυνοριακότητα. Αυτό κάνει την μεγάλη διαφορά και το βλέπεις»
Και επειδή ασχολήθηκε με τον Έβρο εκτός της Αλεξανδρούπολης μας κατέθεσε τις θετικές εντυπώσεις της από την ενασχόληση των ανθρώπων στο Σουφλί με το μετάξι, τα Μουσεία και την Ιστορία τους, την απογοήτευση της που στο Διδυμότειχο τα σπουδαία μνημεία του είναι αφημένα χωρίς την πρέπουσα ανάδειξη , ενώ για την Ορεστιάδα εντυπωσιάσθηκε από τους ανθρώπους της που από το τίποτα έφτιαξαν αυτό που είναι σήμερα.
Αυτό που θα κρατήσει από αυτό το ταξίδι της στο νομό είναι μια φράση που της είπε ένας παλιός σταθμάρχης της περιοχής ότι «για να ενισχύσεις τα σύνορα δεν χρειάζεται φράχτης αλλά άνθρωποι να ζουν εδώ , να παράγουν , να καλλιεργούν»
EΡΤ Ορεστιάδας
Σύνταξη Μαρία Μανάκα