20.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025

Tα 6 λαχανικά που είναι περισσότερο θρεπτικά όταν μαγειρεύονται

- Χορηγούμενη-

Οι περισσότεροι επιλέγουμε να απολαμβάνουμε τα λαχανικά ωμά, σε μία φρέσκια σαλάτα, με μία απλή βινεγκρέτ, θεωρώντας ότι αυτός είναι ο πιο υιεινός τρόπος για να τα καταναλώσουμε. Ωστόσο σύμφωνα με τη γιατρό, Marlynn Wei, υπάρχουν κάποια λαχανικά που είναι πολύ πιο θρεπτικά έαν τα μαγειρέψουμε.

Μελιτζάνα

​Η ψητή μελιτζάνα είναι πολύ πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά από την ωμή ή τη βραστή. Μην ξεχάσεις να ρίξεις αλατάκι πριν τη μαγειρέψεις προκειμένου να ξεφορτωθείς την πολλή υγρασία και την πίκρα.

Κόκκκινες πιπεριές

Ενώ στην ωμή εκδοχή τους περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C, οι μαγειρεμένες πιπεριές υπερτερούν σε καροτενοειδή και φερουλικό οξύ. Απόφυγε να τις βράσεις, καθώς έτσι χάνουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά και επίλεξε καλύτερα να τις ψήσεις.

Αγκινάρες

Μαγείρεψε τις αγκινάρες στον ατμό προκειμένου να ενισχύσεις τα αντιοξειδωτικά τους. Απόφυγε να τις τηγανίσεις, καθώς έτσι θα καταστραφούν τα φλαβονοειδή, ένα είδος αντιοξειδωτικού.

Κουνουπίδι

Το φρέσκο κουνουπίδι έχει 30% περισσότερη πρωτεΐνη και πολλούς διαφορετικούς τύπους αντιοξειδωτικών, όπως η κουρσετίνη. Το μαγείρεμα του κουνουπιδιού όμως αυξάνει τα επίπεδα ινδόλης, η οποία προστατεύει από τον καρκίνο. Απόφυγε βέβαια να το βράσεις, καθώς με αυτή τη μέθοδο μαγειρέματος χάνει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά. Προτίμησε να το μαγειρέψεις στον ατμό για να διατηρήσεις τα θρεπτικά του συστατικά.

Καρότα

Μαγείρεψε τα καρότα σου για να πάρεις περισσότερη βήτα-καροτίνη, ένα αντιοξειδωτικό που μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α και κάνει θαύματα για τα μάτια και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ντομάτες

Μαγείρεψε τις ντομάτες για να απελευθερώσεις υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου και αντιοξειδωτικά. Το λυκοπένιο απαντάται σε κόκκινα φρούτα και λαχανικά όπως το καρπούζι, η κόκκινη πιπεριά και η παπάγια και λέγεται ότι προστατεύει από τον καρκίνο. Οι ωμές ντομάτες μπορεί να περιέχουν λιγότερα αντιοξειδωτικά, αλλά περισσότερη βιταμίνη C.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

ΓΣΕΕ: Η 1η Μάη είναι ημέρα μνήμης, είναι ΑΠΕΡΓΙΑ

Η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να μετέχουν μαζικά στην μεγάλη απεργία και στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις την Πέμπτη, 1η Μάη. Για τα συνδικάτα και τον...

Απεβίωσε ο πάπας Φραγκίσκος

Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε σε ηλικία 88 ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Βατικανό. Ο Ποντίφικας πέρασε τις τελευταίες του εβδομάδες στο νοσοκομείο με λοίμωξη, η...

Δέματα τροφίμων μοίρασε και φέτος για το Πάσχα ο Ερυθρός Σταυρός...

Το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αλεξανδρούπολης εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στην Κεντρική Διοίκηση Ε.Ε.Σ. και συγκεκριμένα στον Πρόεδρο Κ.Δ.Σ. Dr. Αντώνιο...

Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης: Ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο των Ελευθερίων, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη το Σάββατο 3...

Ο Άγιος Γεώργιος θα εορταστεί στο Στρατόπεδο “Κανδηλάπτη” στην Αλεξανδρούπολη

Την Τετάρτη 23 Απριλίου και ώρα 11:00, στο πλαίσιο του εορτασμού της μνήμης του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου, Προστάτη του Στρατού Ξηράς (πλην Πυροβολικού) θα...

Soufli Silky Cup – τουρνουά Catchball στο Σουφλί

Η ώρα του επόμενου τουρνουά Catchball στο Σουφλί πλησιάζει και η οικοδέσποινα του, η Ίριδα Σουφλίου, με μεγάλη χαρά περιμένει ομάδες από την Ελλάδα,...

Yλοποίηση της δεύτερης ροής του προγράμματος Erasmus+ από το Εργαστηριακό Κέντρο...

Ανακοινώνουμε την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής επίσκεψης πέντε εκπαιδευτικών του Εργαστηριακού Κέντρου Ορεστιάδας, από 05-04-2025 έως 12-04-2025 στην πόλη Μάλαγα της Ισπανίας. Το θέμα...

Ο Εσπερινός της Αγάπης στην Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μάκρης

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, τελέσθηκε ο Εσπερινός της Αγάπης στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μάκρης. Πριν το τέλος του Εσπερινού ο Μητροπολίτης...

Διαβασε και αυτο