16.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 15 Απριλίου, 2025

“Υπάρχει πολιτική βούληση για να λυθεί το πρόβλημα με την αλιεία στο Θρακικό;

- Χορηγούμενη-

Η πρόσφατη (28 Ιανουαρίου 2018) παραβίαση των εθνικών χωρικών μας υδάτων από δεκάδες τουρκικά αλιευτικά, στο Θρακικό Πέλαγος, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι και τις ανατολικές ακτές της Θάσου, έφερε στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά τα προβλήματα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αλιείς στο Θρακικό.

Έχουν περάσει σαράντα χρόνια από τότε (1978) που είχαμε το πρώτο καταγεγραμμένο ελληνοτουρκικό επεισόδιο στο Θρακικό Πέλαγος. Μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, σε απόσταση  4 ν.μ  νοτιοανατολικά από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το αλιευτικό  «ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ψ» εμβολίστηκε από τουρκική τορπιλάκατο και η Αλεξανδρούπολη θρήνησε τον πνιγμό ενός 20χρονου παλικαριού, μέλους του πληρώματος.

Από τότε, παρόμοια επεισόδια – ευτυχώς χωρίς θύματα –  είχαμε αρκετά. Άλλοτε τουρκικά πολεμικά και άλλοτε τουρκικοί ακταιωροί, ποικιλοτρόπως, εμπόδιζαν την αλιευτική δραστηριότητα των ελληνικών αλιευτικών, μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, τόσο στις εκβολές του Έβρου όσο και γύρω από τη Βραχονησίδα Ζουράφα (Λαδόξηρα).

Στην πορεία του χρόνου, ειδικά μετά το 2000, τα τουρκικά αλιευτικά αυξήθηκαν και άρχισαν πλέον και αυτά να παρεμποδίζουν την αλιευτική δραστηριότητα των ελληνικών, «υπό την προστασία» των τουρκικών ακταιωρών.

Δυστυχώς, το θέμα αναδεικνύεται μόνο όταν προκύπτει και μόνο για λίγο. Στη συνέχεια, «χάνεται» μέσα από ευχολόγια Υπουργών και ανταλλαγή… υπηρεσιακών απόψεων μεταξύ των συναρμοδίων Υπουργείων και Υπηρεσιών… Μετά «σιγή ιχθύος»…

 

Το θέμα επανήλθε στις μέρες μας με την παραβίαση των εθνικών χωρικών μας υδάτων από δεκάδες τουρκικά αλιευτικά, στις ανατολικές ακτές της Θάσου. Ήδη κατατέθηκε σχετική Ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, από τρεις βουλευτές (Έβρου, Καβάλας και Δράμας) της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όμως, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, η λύση του προβλήματος, μετά τη ’Διακήρυξη της Μάλτας’ (Μάρτιος 2017), βρίσκεται αποκλειστικά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αξιοποιήσουμε τη ’Διακήρυξη της Μάλτας’ και να λυθεί το πρόβλημα. Είναι ξεκάθαρα στα χέρια του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Αρκεί να έχει την πολιτική  βούληση.

 

                                                         ***

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το Φεβρουάριο του 2016, κατέληξε, στις 30 Μαρτίου 2017, στην υπογραφή της Διακήρυξης της Μάλτας, γνωστής ως «MedFish4Ever».

Στη διάσκεψη της Μάλτας «MedFish4Ever», συμμετείχαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 8 κράτη μέλη (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Σλοβενία, Κροατία, Ελλάδα, Κύπρος), 7 τρίτες χώρες (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Αίγυπτος, Τουρκία, Αλβανία, Μαυροβούνιο), ο οργανισμός FAO, η Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της ΕΕ για τη Μεσόγειο.

Η Διακήρυξη αυτή, ένα απτό παράδειγμα της πολιτικής καλής γειτονίας που επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθορίζει λεπτομερές πρόγραμμα εργασίας για τα επόμενα 10 χρόνια για τη διάσωση των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου (σ.σ περιλαμβάνεται και το Θρακικό) και την προστασία του περιβαλλοντικού και οικονομικού πλούτου της.

Η Διακήρυξη, υπεγράφη από τους εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων δεκαπέντε χωρών της Μεσογείου. Για την Ελλάδα υπέγραψε ο Υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Ευάγγελος Αποστόλου και για την Τουρκία ο Γενικός Διευθυντής του αντίστοιχου Υπουργείου, Mustafa Altug Atalay.

Με την υπογραφή αυτή, το ζήτημα της ειρηνικής συνύπαρξης Ελλήνων και Τούρκων αλιέων στο Θρακικό, απέκτησε πλέον πολιτική διάσταση και παύει να αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης σε επίπεδο Λιμενικών Αρχών και παρουσίας ή μη πολεμικών πλοίων στην περιοχή.

Τώρα έχουμε την ευκαιρία να απαιτήσουμε αυτό που θεωρητικά λέγαμε στο παρελθόν : Οι Τούρκοι ψαράδες να εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία,  όπως εδώ και χρόνια κάνουν οι Έλληνες συνάδελφοι τους.

    Άλλωστε, μόνο έτσι θα επιτευχτεί και η διάσωση των ιχθυαποθεμάτων που επιδιώκει η Ε.Ε

 

Αλεξανδρούπολη   Φεβρουάριος  2018

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)

 

 

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης του τρούλου της Αγίας Σοφίας

Ξεκινούν στην Τουρκία οι εργασίες αποκατάστασης στον τρούλο της Αγίας Σοφίας, σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα επισκευής του κτηρίου ηλικίας 1.486 ετών. Κατά τη...

Πάσχα 2025: Ποιες μέρες θα είναι κλειστές οι τράπεζες

Με ανακοίνωσης της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ενημερώνει για τις ημέρες που δεν θα λειτουργήσουν την Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και μετά το Πάσχα. Οι τράπεζες...

«Καμπανάκι» ξηρασίας στον κάμπο του Νέστου – Απειλούνται με αφανισμό οι...

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα της άρδευσης στον κάμπο του Νέστου, με τους αγρότες να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια χρονιά-σοκ, καθώς το διαθέσιμο νερό...

Συμβουλές προς τους πολίτες για την πρόληψη των κλοπών κατά την...

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με αφορμή το γεγονός ότι το προσεχές διάστημα αρκετοί πολίτες θα μετακινηθούν για τον εορτασμό...

Πάνω από 138.000 επιτυχείς εγγραφές σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η φάση των ηλεκτρονικών εγγραφών για τα δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία γενικής εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2025-2026, όπως ανακοίνωσε...

Σύλληψη ημεδαπού για απόπειρα κλοπής στην Ξάνθη

Συνελήφθη την 14-4-2025 το απόγευμα στη Ξάνθη από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης του Αστυνομικού Τμήματος Ξάνθης ένας ημεδαπός, διότι εντοπίσθηκε επ’ αυτοφώρω να...

Ανοδική πορεία για άλλη μια χρονιά στις ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις στο Κέντρο...

Ο Ιωάννης Τσάκης Επιμελητής Β' Ακτινοδιαγνωστικής στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας και στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου δημοσιοποίησε τον απολογισμό του Ακτινολογικού Εργαστηρίου Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας,...

Διαβασε και αυτο