Σύμφωνα με την ΕΜΥ, για σήμερα Τρίτη, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές, οι οποίες από το απόγευμα θα είναι περισσότερες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Στερεά. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και στα ορεινά της Εύβοιας και της Κρήτης.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα κατά 3 με 4 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Στα νησιά του Ιονίου, τα δυτικά και νότια ηπειρωτικά, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νοτιότερα νησιά των Κυκλάδων θα φτάσει τους 13 με 14 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα δεν θα ξεπεράσει τους 08 με 10 βαθμούς Κελσίου.
Παγετός θα σημειωθεί τοπικά στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, στα βόρεια κατά τόπους ισχυρός.
Απάντηση Μαρουσάκη για το εάν τελείωσε ο χειμώνας
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προχώρησε σε μια νέα ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και απαντά για την «ολοκλήρωση ή μη του χειμώνα».
Συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος παραθέτει ένα παράδειγμα με το καιρικό σχεδιάγραμμα των επόμενων 7 ημερών προτού καταλήξει στο συμπέρασμα του.
Ακολουθεί η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ Ή ΜΗ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
επειδή δέχτηκα αρκετά μηνύματα σχετικά με μια είδηση που κυκλοφόρησε έντονα τις τελευταίες ώρες από τηλεοπτικό σταθμό και που αναφερόταν στην ολοκλήρωση του Χειμώνα μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, σημειώνουμε τα παρακάτω :
- Επιστημονικά δεν υπάρχει μέθοδος που να ανταποκρίνεται σε υψηλά ποσοστά επαλήθευσης και με την οποία να μπορούμε να προσεγγίσουμε μετεωρολογικές καταστάσεις που αφορούν μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Μέσω των παγκόσμιων μετεωρολογικών μοντέλων διαμορφώνουμε μια εικόνα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας για τις επόμενες 10 με 15 ημέρες την οποία εικόνα την αναπροσαρμόζουμε μέσω των περιοχικών μοντέλων για τις επόμενες 5 με 7 ημέρες.
- Η στατιστική των αποτελεσμάτων μας δίνει ένα καλό ποσοστό επαλήθευσης για τις πρώτες τρεις με τέσσερις ημέρες οπότε και στη συνέχεια τα ποσοστά φθίνουν σε συνάρτηση πάντα και με την ατμοσφαιρική κυκλοφορία που διαμορφώνεται ανάλογα την περιοχή που μελετάμε αλλά και την εποχή του έτους στην οποία βρισκόμαστε.
- Για να γίνουν κατανοητά τα παραπάνω και χωρίς να θέλουμε να κουράσουμε, ακολουθεί ένα παράδειγμα που αφορά την πρόγνωση των επόμενων 7 ημερών για την περιοχή της Αθήνας.
Στο παρακάτω διάγραμμα παρατηρούμε τα προγνωστικά σενάρια για την πορεία της θερμοκρασίας σε ύψος 1500 μέτρων πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας.
Καθώς κοιτάμε στην κάτω μπάρα και που αναφέρεται στην ημερομηνία, όσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από τη σημερινή ημέρα, τόσο πιο πολύ απομακρύνονται τα προγνωστικά σενάρια από τον μέσο όρο (μαύρη καμπύλη). Αυτό μας δείχνει ότι η αβεβαιότητα της πρόγνωσης αυξάνει με αποτέλεσμα η πρόγνωση που ενδεχομένως να επιχειρήσουμε για αρκετές ημέρες πιο μετά να μην εμφανίζει καλά ποσοστά επαλήθευσης.
Αν για παράδειγμα πάμε 7 ημέρες μετά από σήμερα, δηλαδή για τις 17 του μήνα, παρατηρούμε ότι υπάρχει προγνωστικό σενάριο που δίνει θερμοκρασία κοντά στους -10° που ισοδυναμεί με βαρυχειμωνιά και προγνωστικό σενάριο κοντά στους 5° που ισοδυναμεί με ήπιες θερμοκρασιακές καταστάσεις πιθανόν και πιο πάνω από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα με τον μέσο όρο να βρίσκεται γύρω από τους 0° που ισοδυναμεί με κρύο χωρίς όμως ακρότητες.
Βλέπετε λοιπόν τη δυσκολία της επιστημονικής πρόγνωσης – προσέγγισης για 7 ημέρες μετά και πόσες καταστάσεις θα μπορούσαν να προκύψουν
α. βαρυχειμωνιά
β. φυσιολογικό ή λίγο πιο έντονο κρύο
γ. μαλακός θερμοκρασιακά καιρός με θερμοκρασιακές τιμές πιθανόν και πιο πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Φανταστείτε τώρα να κοιτάξουμε για έναν ή και παραπάνω μήνες πιο μπροστά ώστε να υποστηρίξουμε την άποψη περί ολοκλήρωσης ή μη του Χειμώνα τη στιγμή που η Κλιματολογία μας φέρνει αρκετά παραδείγματα βαρυχειμωνιάς ακόμη και μέσα στους ανοιξιάτικους μήνες!
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχές και θα χιονίσει στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και από το βράδυ της Πελοποννήσου.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, τοπικά ανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 13 με 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -01 (μείον 1) έως 10 βαθμούς Κελσίου.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με ασθενείς τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά και τα νότια 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 11 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη όπου στα ορεινά θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι 5 με 6 και τοπικά στα νοτιοανατολικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 12 με 13 και στη νότια Κρήτη έως 15 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα βόρεια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά τοπικές χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και στις Σποράδες ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 09 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών και λίγα χιόνια στην Πάρνηθα.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 10 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 ή νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 09 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12-02-2025
Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές που από το απόγευμα κυρίως στο Ιόνιο θα ενταθούν και πιθανώς να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και στα ορεινά της Εύβοιας και της Κρήτης.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα κυρίως στην ανατολική και τη βόρεια χώρα. Στα νησιά του Ιονίου, τα δυτικά, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες θα φτάσει τους 12 με 13 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα δεν θα ξεπεράσει τους 08 με 11 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 13-02-2025
Νεφώσεις με τοπικές βροχές στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και από το μεσημέρι στον Εύβοια και τις Σποράδες. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και στα ορεινά της Εύβοιας.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, αλλά από το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς έως 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά και τα νότια. Στα νησιά του Ιονίου, τα δυτικά και νότια ηπειρωτικά, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες θα φτάσει τους 13 με 15 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα δεν θα ξεπεράσει τους 08 με 11 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-02-2025
Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στο Ιόνιο, τα δυτικά και νότια ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και πιθανόν από το μεσημέρι κατά τόπους στις Κυκλάδες και το ανατολικό Αιγαίο. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ηπειρωτικά ορεινά.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 15-02-2025
Σε όλη τη χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στο Ιόνιο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ, αλλά από το απόγευμα στα βόρεια – βορειοανατολικά θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και θα ενισχυθούν στα 6 με 7 και τοπικά τη νύχτα στο βορειοανατολικό Αιγαίο 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί τοπικά στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και κυρίως τις βραδινές ώρες