Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η ομιλία του διακεκριμένου Καθηγητή Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Αχιλλέα Γραβάνη, με θέμα «Συμμετοχικός πολίτης και ατομική ευθύνη» την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2025, στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης. Ο Αχιλλέας Γραβάνης συζήτησε με σαφήνεια και αμεσότητα το επίκαιρο φαινόμενο της ελάττωσης διεθνώς του ενδιαφέροντος των πολιτών για τα κοινά και ανέδειξε τον ρόλο της εκπαίδευσης και των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας στην προώθηση της ατομικής ευθύνης και της συμμετοχής του πολίτη στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 11ου κύκλου ομιλιών με τίτλο «Γνωριμία με προσωπικότητες από τον χώρο της επιστήμης και του πολιτισμού» του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης. Ο κύκλος περιλαμβάνει ομιλίες οι οποίες διερευνούν θέματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος και φιλοξενεί ομιλητές που διακρίνονται για την καταξίωσή τους στον τομέα που υπηρετούν και για την αναγνώριση του έργου τους από την επιστημονική και πνευματική κοινότητα της χώρας μας και του εξωτερικού.
Ο Αχιλλέας Γραβάνης είναι καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Παν/μιου Κρήτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας ΙΤΕ. Διετέλεσε, μέλος της Επιτροπής Προγράμματος Βιοϊατρικής Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλος του Συμβουλίου της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ) και Πρόεδρος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου Βιοεπιστημών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ). Επίσης, διετέλεσε μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) υπεύθυνος για τις Επιστήμες Ζωής, συνεργαζόμενος καθηγητής στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστήμιου Northeastern της Βοστώνης. Συνεργαζόμενος κύριος ερευνητής της Emulate, spinoff εταιρείας βιοτεχνολογίας του Παν/μιου Harvard. Συνιδρυτής των spinoff εταιριών βιοτεχνολογίας Bionature και ReNeuroCell Therapeutics.
Η ερευνητική του ομάδα αναπτύσσει συνθετικές χημικές ενώσεις, με νευροπροστατευτικές και νευροαναγεννητικές ιδιότητες και πιθανές εφαρμογές στην θεραπευτική αντιμετώπιση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, καθώς και σε τεχνολογίες τρισδιάστατων ικριωμάτων που φιλοξενούν ανθρώπινα νευρικά βλαστικά κύτταρα (brain-on-chip) για την ανάπτυξη νευροεμφυτευμάτων για την θεραπευτική του τραύματος του νωτιαίου μυελού και της παράλυσης.