fbpx
10.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου, 2025

Σεισμοί στη Σαντορίνη: «Πάνω από 500 δονήσεις τις τελευταίες ημέρες»

- Χορηγούμενη-

Οι σεισμοί στη Σαντορίνη δεν σταματούν, με τους μεγαλύτερους τα ξημερώματα να είναι 4,5 και 4,3 Ρίχτερ, ενώ νέος σεισμός σημειώθηκε και σήμερα ο πρωί της Δευτέρας λίγο μετά τις 07:00 ισχύος 4,1 Ρίχτερ.

Λίγο πριν από 06:00 το πρωί, έγιναν απανωτά σχεδόν 10 σεισμοί από 2,1 έως 3,8 Ρίχτερ, οι περισσότεροι με επίκεντρο τη Σαντορίνη. Την ίδια στιγμή, Ανάφη και Αμοργός βρίσκονται σε «συναγερμό» αφού οι δονήσεις επηρεάζουν και αυτά τα νησιά.

Από το βράδυ της Κυριακής, τα επίκεντρα των δονήσεων φαίνεται πως μετατοπίζονται βορειοανατολικά από την Σαντορίνη, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτο Αθήνας, Βασίλης Καραστάθης.

Όπως σημείωσε στον ΑΝΤ1, οι σεισμοί στις Κυκλάδες έχουν ξεπεράσει τους 500 από τότε που ξεκίνησε η δραστηριότητα με αποτέλεσμα Αμοργός, Ανάφη και Σαντορίνη να βρίσκονται σε επιφυλακή για κάποια μεγαλύτερη δόνηση.

«Δεν πρόκειται για ηφαιστειακούς σεισμούς», ξεκαθάρισε, υποστηρίζοντας πως η σεισμική δραστηριότητα δεν πρόκειται να σταματήσει άμεσα.

Εγκαταλείπουν το νησί οικογένειες και τουρίστες
Την ίδια στιγμή, γεμάτα τα πλοία και τα αεροπλάνα ταξιδεύουν από την Σαντορίνη. Κάτοικοι και τουρίστες έχουν τρομοκρατηθεί με αποτέλεσμα να φεύγουν άρον άρον από το νησί.

Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής και έξω από γραφεία έκδοσης εισιτηρίων στα Φηρά, στη Σαντορίνη.

Άνθρωποι με μία βαλίτσα στο χέρι, έσπευσαν να αγοράσουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια τους για να απομακρυνθούν από το νησί.

Ειδικά στη Σαντορίνη υπάρχει πανικός με τη σεισμική δραστηριότητα με αποτέλεσμα οι περισσότεροι πολίτες να κοιμούνται μέσα στα αυτοκίνητά τους ή σε εξωτερικούς χώρους.

Σαντορίνη: «Το ρήγμα που έχει διεγερθεί μπορεί να δώσει σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ», λέει καθηγητής

Στο «ρυθμό των Ρίχτερ» χορεύει το νησί της Σαντορίνης καθώς οι σεισμοί δεν σταματούν, με τους μεγαλύτερους τα ξημερώματα να είναι 4,5 και 4,3 Ρίχτερ.

Για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και την Αμοργό μίλησε στο ThessToday ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης ο οποίος υποστήριξε πως το ρήγμα είναι ικανό να δικαιολογήσει δόνηση ακόμα και άνω των 6 Ρίχτερ.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής του ΑΠΘ χαρακτηρίζει την κατάσταση ως «εξαιρετικά σοβαρή» και σύμφωνα με τα επιστημονικά μοντέλα, η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, έχει εκδηλωθεί σε χώρο που κατά το παρελθόν έχουν εκδηλωθεί σεισμοί άνω των 7 Ρίχτερ. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο σεισμός των 7,3 Ρίχτερ στην Αμοργό, στις 9 Ιουλίου το 1956.

«Το μήκος του χώρου είναι τόσο μεγάλο που θα δικαιολογούσε σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ. Και τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά διότι δεν παρατηρούμε ύφεση. Αντιθέτως: χθες και σήμερα παρουσιάστηκε έξαρση με τουλάχιστον 10 σεισμούς με 4+ Ρίχτερ», δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «έχει διεγερθεί ο χώρος. Αυτή τη στιγμή το σεισμικό ρήγμα είναι 20 χιλιόμετρα»

Κατά τον έμπειρο σεισμολόγο, ο πυρήνας της σεισμικής δραστηριότητας δεν έχουν σχέση με τα ηφαίστεια του νησιού.

«Οι σεισμοί παρατηρούνται πάνω στο τεκτονικό ρήγμα, το οποίο φεύγει βορειοανατολικά προς Σαντορίνη», σημείωσε, και πρόσθεσε πως οι πολίτες πρέπει να ακολουθήσουν πιστά τους κανόνες του οργανισμού σεισμικής προστασίας.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Ο Ελέφας στην Ορεστιάδα

Το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ συνεχίζει το πρόγραμμά του και το Φεβρουάριο, δίνοντας τη δυνατότητα για Θέατρο κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ και ΤΕΤΑΡΤΗ στο Θέατρο...