Πρώτοι εμείς , ο εμπορικός κόσμος , βλέποντας τα γεγονότα να εξελίσσονται ραγδαία , με δίκη μας πρόταση πριν καν ανακοινώσει η κυβέρνηση το κλείσιμο των επιχειρήσεων , θελήσαμε προληπτικά να αναστείλουμε τη λειτουργία των καταστημάτων μας , έτσι ώστε να συμβάλλουμε και εμείς στην αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού .
Τώρα δυο μήνες μετά , και ενώ τα πάμε σχετικά καλά με τα μέτρα πρόληψης αλλά και την αποφυγή πολλών κρουσμάτων , και με την προσδοκία που διέρρευσε η κυβέρνηση ότι θα ανοίξουμε τα καταστήματα μας και το σύνολο του λιανεμπορίου στις 4/5/20 , με έκπληξη διαπιστώσαμε μέσω του διαγγέλματος του πρωθυπουργού ότι μας εξαιρεί και ότι μεταφέρει το άνοιγμα των καταστημάτων μας (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) στις 11/5/20 και της εστίασης την 1/6/20.
Και γεννούνται πλέον τα εξής ερωτήματα :
🔴 Ποιος έχει μεταφέρει τη λανθασμένη εικόνα , στους αρμόδιους υπουργούς ότι υπάρχει συνωστισμός στα μικρά τοπικά εμπορικά καταστήματά μας , και ότι αυτό θα επηρεάσει τον υποτροπιασμό ξανά του ιού .
Ούτως ή άλλως ο κόσμος που υποδέχονται τα μαγαζιά μας είναι αριθμητικά πολύ μικρός και σε συνάρτηση με τα μέτρα που θα λάβουμε , θα ήμασταν πλήρως ασφαλείς και εμείς και οι πελάτες μας .
🔴 Αρχίζει να δημιουργείται η εικόνα ενός αθέμιτου ανταγωνισμού των μεγάλων μάρκετ (που είναι ανοιχτά) και των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων (που παραμένουν κλειστές).
Αναφέρομαι στα μεγάλα μάρκετ , που πουλάνε πλέον τα πάντα , και όχι μόνο τα είδη πρώτης ανάγκης , που αρχικά υποστηρίζανε πως θα έχουν προς διάθεση . Τη στιγμή που τα ίδια προϊόντα διατίθενται και από τα μικρά καταστήματα που δυστυχώς παραμένουν κλειστά .
🔴 Άρα 11/5/20 θα ανοίξουμε τα καταστήματα μας , δηλαδή δυο μήνες κλειστά και 1/6/20 η εστίαση , δηλαδή τρεις μήνες κλειστά , με μηδενικό τζίρο και τα έξοδα των κλειστών καταστημάτων να τρέχουν .
Χωρίς ενίσχυση ή επίδομα ή βοήθεια μέχρι και τώρα , από την κεντρική διοίκηση , και ούτε καν (ακόμη τουλάχιστον) , το επίδομα των 800,00 ευρώ έχουν λάβει η επαγγελματίες .
Άρα και εδώ πάλι δυο μέτρα και δυο σταθμά , στους εργαζόμενους και τους υπαλλήλους ορθώς και δόθηκε το επίδομα για να αντιμετωπίσουν τα έξοδα των νοικοκυριών τους , αλλά να θυμίσω πως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοί οικογένειες έχουν και νοικοκυριά που πρέπει να φροντίσουν , άρα δικαιούνται και αυτοί τα 800,00 ευρώ για να λέμε ότι έχουμε ίση μεταχείριση . Και επιπλέον έπρεπε να προσδιοριστεί και ένα ποσό για τις κλειστές επιχειρήσεις τους και τα πάγια έξοδά τους .
🔴 Σίγουρα υπάρχουν περιοχές της χώρας που τα μέτρα βοηθάνε ακόμα , διότι και πληθυσμιακά αλλά και κοινωνικά , απαιτούνται κλειστά καταστήματα , δώστε όμως τη δυνατότητα σε περιοχές ήπιας κίνησης να εφαρμόσουν τοπικά οι περιφέρειες , τα επιμελητήρια ή οι εμπορικοί σύλλογοι μέτρα σταδιακής επαναλειτουργίας των αγορών προς αποφυγή της ολικής κατάρρευσης της οικονομίας .
🔴 Παρόλα αυτά σεβόμαστε και πάλι την απόφαση της κυβέρνησης και της ομάδας των επιστημόνων , και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε και αυτή τη μάχη έστω και με μια εβδομάδα καθυστέρηση , πλήρως εξοπλισμένοι με το προβλεπόμενο υγειονομικού περιεχομένου εξοπλισμό (όπως μάσκες , γάντια , αντισηπτικά , προστατευτικά … κ.α.).
Ακριβώς τώρα , μια εβδομάδα μετά , όταν ο αγώνας αλλά και οι ανάγκες των επαγγελματιών είναι ακόμη μεγαλύτερες κάνοντας έτσι επιτακτική την ανάγκη για ουσιαστική στήριξη του κράτους απέναντι στις πληττόμενες επιχειρήσεις .
Άρα επανερχόμαστε πλέον και απαιτούμε αυτή τη φορά , μια γενναία ενίσχυση του κλάδου μας διότι η χρονιά θα είναι δύσκολη καθώς και η επάνοδος αργή και βασανιστική όπως δείχνουν τα πράγματα , για αυτό και θα χρειαστεί μία ρεαλιστική και θαρραλέα πρωτοβουλία από τους ιθύνοντες .
Ελπίζοντας αυτή τη φορά να εισακουστούν και να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι και να δώσουν , έστω και αυτή την ύστατη στιγμή , τις πραγματικές λύσεις .
ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Ελεύθερος Επαγγελματίας