-1.1 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου, 2025

«Μνημείο» χαρακτηρίστηκε το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

- Χορηγούμενη-

“Με αισιοδοξία χαιρετίζουμε την Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ ΔΠΑΝΣΜ/ 366785/ 38239/ 2945/891/22.11.2019 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 754/τ.Δ΄/ 17.12.2019, βάση της οποίας χαρακτηρίστηκε ως μνημείο, το κτίριο που ευτυχής συγκυρία έφερε να στεγάζει το ΕΜΘ.
Το κτίριο/μνημείο που κρατά ακόμα την αύρα από τον πρώτο οικιστικό πυρήνα της πόλης περνά στις επόμενες γενιές μέσα από την αλληλεπίδραση του ΕΜΘ με την τοπική κοινωνία.
Ένα ακόμα τεκμήριο της συλλογικής μας ταυτότητας” αναφέρει σε ανάρτησή της Αγγελική Γιαννακίδου.

Ολόκληρη η απόφαση έχει ως εξής:
«Σας ανακοινώνουμε ότι με τη συνημμένη Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ ΔΠΑΝΣΜ/366785/38239/2945/891/22.11.2019 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 754/τ.Δ΄/ 17.12.2019, χαρακτηρίστηκε ως μνημείο, το κτήριο επί της οδού 14ης Μαΐου 63, στο Δήμο Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, φερόμενης ιδιοκτησίας Μαρίας και Γεωργίου Παπαθανασίου, χωρίς τη μεταγενέστερη επιμήκη ισόγεια όμορη προσθήκη, το λιθόκτιστο ισόγειο βοηθητικό κτίσμα και τις νεωτερικές κατασκευές (μεταλλικά και ξύλινα στέγαστρα) στον ακάλυπτο χώρο, προς την νότια πλευρά της αυλής του ακαλύπτου χώρου, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 1β΄ του Ν. 3028/2002.

Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα δείγματα της αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα, το οποίο διατηρεί σχετικά αναλλοίωτα τα μορφολογικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του, αποτελώντας σημαντικό τεκμήριο της εξέλιξης του οικισμού του “Δεδέαγατς” (Αλεξανδρούπολη) αλλά και της ευρύτερης περιοχής από οικονομική, αρχιτεκτονική, πολεοδομική, ιστορική και πολιτισμική άποψη.

Κατά συνέπεια, πληροί τις προϋποθέσεις του παραπάνω νόμου για τον χαρακτηρισμό του ως μνημείου από το ΥΠ.ΠΟ.Α. Κατόπιν αυτού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση επί του ανωτέρω νεώτερου μνημείου (επισκευή, συντήρηση, προσθήκη) ή οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα πλησίον αυτού χωρίς προηγουμένως να ζητηθεί η έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δια των αρμοδίων Υπηρεσιών του (Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων, Γ΄ Σεπτεμβρίου 42 και Πολυτεχνείου 9, Τ.Κ. 104 33 – Αθήνα, τηλ. 210/52.19.029 και Yπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Θερμοπυλών 1, 671 00 – Ξάνθη Τηλ. 25410/26760)».

Η ιστορία του κτιρίου (από το Wikipedia)
Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στεγάζεται στο πέτρινο νεοκλασικό της 14ης Μαΐου, αρ. 63, στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης. Όπως μαρτυρεί η λαξευμένη χρονολογία, το σπίτι κτίστηκε το 1899 και αποτέλεσε την εξοχική κατοικία του Μιλτιάδη Αλτιναλμάζη από την Αδριανούπολη.

Η σημαντικότητα της μεγάλης οικογένειας των Αλτιναλμάζηδων είναι προφανής και από όσα γράφει σε έκθεσή του το 1863 προς το Υπουργείο Εξωτερικών ο πρόξενος Α.Δοσκας καθώς αναφερόμενος σε έναν από τους αδελφούς Αλτιναλμάζη τον χαρακτηρίζει ως «τον πλουσιότερο και χαίροντα μεγαλυτέραν επιρροή εις την πόλη μεταξύ των ομογενών». Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι από την ίδια αυτή οικογένεια προήλθε ο πρώτος κατά σειρά δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος μάλιστα εξελέγη τετράκις από το 1925 έως το 1948.

Στη συνέχεια το οίκημα πουλήθηκε από τη χήρα του Μιλτιάδη Αλτιναλμάζη, Ζηνοβία το 1937 βάσει προικοσυμφώνου στον παππού της Χρυσούλας Βασιλείου Ζαφειριάδου από το Ορταξί στην οποία και παραχωρήθηκε ως προίκα. Ο γάμος της τελευταίας με τον δικηγόρο Γρηγόριου Χρυσοστόμου από τη Σαμοθράκη έδωσε στο οίκημα νέα αίγλη καθώς ο Χρυσοστόμου διετέλεσε υπουργός εμπορικής ναυτιλίας.

Το 1998 μισθώθηκε και αποκαταστάθηκε από την οικογένεια του Πολυχρόνη Γιαννακίδη αποκτώντας μια καινούργια ζωή που εμπνέεται και οραματίζεται από την αρχέγονη μνήμη και τη λάμψη της λαϊκής παράδοσης.

Το κτίριο αποκαταστάθηκε με τα πλέον σύγχρονα υλικά και εξοπλισμό ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης μουσειολογικής έκθεσης και λειτουργίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης παρουσίασε και το επετειακό λογότυπο για τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό που είναι το παρακάτω:

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Κώστας Τσιάρας: Εθνική προτεραιότητα για την κυβέρνηση η στήριξη της αγροτικής...

Η στήριξη του αγροτικού και παραγωγικού κόσμου αποτελεί εθνική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια...

58 «Πρώτους των Πρώτων» αριστούχους αποφοίτους Λυκείων από όλη την Ελλάδα...

Τους 58 «Πρώτους των Πρώτων» αριστούχους αποφοίτους Λυκείων από όλη την Ελλάδα,που πρώτευσαν στις Περιφέρειές τους στις πανελλαδικές εξετάσεις, βράβευσε ηEurobank στο πλαίσιο του...

Αποκριάτικες δράσεις στο Μουσείο Μετάξης Σουφλίου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς γιορτάζει την Αποκριά και οργανώνει εορταστικές δράσεις, για σχολικές ομάδες, στο Μουσείο Μετάξης, στο Σουφλί. Αναλυτικότερα: «Το γαϊτανάκι» - Θεατρική παράσταση...

Περιφερειακή σύσκεψη των διδασκαλικών συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Περιφερειακή σύσκεψη των διοικητικών συμβουλίων των διδασκαλικών συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με συμμετοχή κλιμακίου της ΔΟΕ, έλαβε χώρα χθες το απόγευμα στο...

Ξάνθη: Ολοκληρώθηκε η εβδομάδα λαογραφίας- μια γιορτή παράδοσης και πολιτισμού

Με την ενθουσιώδη συμμετοχή πλήθους κόσμου κάθε ηλικίας, που παρακολούθησε με ενθουσιασμό τα δρώμενα, ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Λαογραφίας, στο πλαίσιο των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών...

ΠΑΜΘ: Ένας οδικός χάρτης για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, με...

Στην προώθηση ενός οδικού χάρτη για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, εργάζεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συμμετέχοντας στο εταιρικό σχήμα του έργου...

Ερωτήσεις της παράταξης Προοπτική Πολιτών στη συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής...

Εν όψει της προσεχούς Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, η παράταξή μας υπέβαλλε τα παρακάτω θέματα, για τα οποία επιθυμεί να λάβει απαντήσεις: Τον...

Διαβασε και αυτο